Mai mult de 100 de jucatori de pe piata mezelurilor se lupta pentru atragerea clientului roman, insa ii putem numara pe degetele de la o singura mana pe aceia care au reusit sa se impuna pe piata. Industria autohtona a mezelurilor a luat un avant considerabil, dezvoltandu-se firesc in contextul cresterii in valoare si marime a industriei alimentare.
Astfel, piata a trecut si prin procesul marilor tranzactii de pe piata industriei alimentare, iar jucatori precum Reinert, numarul trei de pe piata procesatorilor de carne din Germania, sau compania americana Smithfield au investit in Romania sute de milioane de dolari, in conditiile in care considera tara noastra principala tinta de investitii pentru aceasta perioada.

Cu toate acestea, potrivit specialistilor, anul urmator va fi unul al preluarii firmelor romanesti de pe piata mezelurilor de companiile multinationale. In mod normal, in 2007 achizitiile vor continua acestea fiind insotite de intrari noi pe piata. Insa care ar fi tintele marilor investitori? Piata preparatelor si semipreparatelor din carne este dominata si de jucatori autohtoni precum Cris-Tim, Aldis Calarasi, Angst Ro sau Caroli.

Aceste nume reprezinta tinte interesante de achizitii pentru nume grele de talia americanilor de la Smithfield care a atacat industria romaneasca a carnii, prin achizitionarea unui pachet majoritar din activele fostului combinat de crestere a porcilor Com-Tim Timisoara. Procesul preluarilor pe piata romaneasca a continuat, iar companii precum Caroli s-au dezvoltat prin achizitii ori companii ca cehii de la Hame au intrat in Romania prin preluarea unei companii din segmentul pateurilor si al conservelor din carne: Romconserv Caracal, o afacere dezvoltata de doi investitori romani.

Pe o piata tot mai competitiva, producatorii autohtonii investesc masiv, anunta rezultate financiare remarcabile si, probabil, se pregatesc pentru a fi achizitionate de investitori strategici.

Spre exemplu, pentru 2007, Cris-Tim vrea sa investeasca 20 de milioane de euro, fondurile fiind asigurate fie prin credite bancare, fie din reinvestirea profitului., a declarat ieri presedintele companiei, Radu Timis.

"Prin aceste investitii, dorim, pe de o parte, sa ne extindem capacitatea de productie, si, pe de alta parte, sa dezvoltam linia de ambalare", a spus Radu Timis. In 2006, Cris-Tim a produs 150 de tone de mezeluri pe zi, iar, pentru 2007, se urmareste o produtie de 200 de tone pe zi.

In 2006, Cris.Tim a realizat o cifra de afaceri 150 de milioane de euro, comparativ cu cele 120 de milioane de euro realizate in 2005. De asemenea, in 2007, Cris-Tim va investi un milion de euro pentru modernizarea celor 12 magazine proprii.

Afacerile cu mezeluri merg bine in Romania iar aceasta teorie este sustinuta de investitiile masive ale jucatorilor de pe piata. Producatorul german H&E Reinert a anuntat ca va investi circa 17 milioane de euro intr-o fabrica de mezeluri la Feldioara, fabrica urmand sa inceapa productia in decembrie, iar produsele vor fi distribuite pe piata la sfarsitul lui ianuarie.

Potrivit lui Bocaniciu, unitatea de langa Brasov are o suprafata construita de 10.500 de metri patrati si o capacitate de productie, intr-o prima etapa, de 12.500 de tone pe an, insa scopul final este dublarea capacitatii de productie, astfel incat sa se ajunga la 25.000 de tone pe an.
Mezelarii romani taie felii de sute de milioane de euro Fabrica are 80-90 de angajati, iar pana la sfarsitul anului 2007 numarul salariatilor va fi de 200. O data cu dublarea productiei, personalul va totaliza pana la 450 de angajati. In 2007, compania va produce exclusiv pentru piata romaneasca, dupa care va viza si pietele externe. Materia prima provine in mare parte din import, insa si din Romania, in special ingrediente si carne proaspata. Pentru primul an de activitate, H&E Reinert Romania estimeaza o cifra de afaceri de 20-22 milioane euro, iar in 2010 cifra de afaceri ar putea sa depaseasca 50 de milioane euro.

Caroli Foods a lansat de curand in premiera pe piata din Romania salamuri semi-uscate in forma feliilor de toast, pentru realizarea acestor noi produse fiind necesara o investitie de aproximativ 500.000 de euro.

Pentru acest an, compania Aldis preconizeaza ca cifra de afaceri va ajunge la 75 de milioane de euro, fata de 61 de milioane de euro cat s-a realizat in 2005, iar aceasta crestere marcheaza o extindere a pietei Aldis.

Aldis a investit in 2006 fonduri de patru milioane de euro, pentru a pune in functiune o noua sectie care produce salamuri crud-uscate cu mucegai. Jumatate din suma investita a avut ca sursa fonduri SAPARD, ceea ce arata capacitatea companiei noastre de a accesa fonduri europene", a declarat directorul comercial al companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri