Rompetrol propuneMinisterului Economiei un calendar pentru productia de biodiesel, potrivit caruia, in 2010, cei care nu respecta productia obligatorie de 5,75% sa plateasca intreaga acciza, a declarat Silvian Plotogea, director in cadrul Rompetrol Rafinare.
"Trebuie sa facem, impreuna cu cei din minister, un grafic al productiei de biodiesel, care nu cred ca va fi posibila inainte de toamna anului viitor. Graficul ar putea introduce termene de genul 3% din productie cu acciza redusa in 2008, 3% in 2009, urmand ca, in 2010, cei care nu produc biodiesel in proportie de 5,75% sa plateasca intreaga acciza", a afirmat Silvian Plotogea, director de dezvoltare in cadrul Rompetrol Rafinare, citat de NewsIn. El a precizat ca doar productia de 2% va beneficia de scutiri de accize incepand de anul viitor.

Plotogea apreciaza ca, in acest fel, va fi stimulata si productia de produse agricole folosite la biodiesel, precum si utilizarea uleiurilor, pe piata caror oferta este net superioara cererii. "Pretul redus la pompa va stimula cresterea necesarului de biodiesel, care va ajuta si la dezvoltarea ramurii agricole adiacente acesui sector", a mai spus Plotogea. El a adaugat ca Rompetrol dispune de aparatura necesara pentru a putea fi stabilit cu exactitate procentul de biodiesel.

Potrivit legislatiei europene, adoptate si in Romania, pana anul viitor, 2% din productia de carburanti trebuie sa fie constituita din biocarburanti, urmand ca, pana in 2010, proportia sa creasca la 5,75%.Ministerul Economiei si producatorii de carburanti vor decide, pana la 15 decembrie, modul in care va fi realizat amestecul de biocarburanti si daca acestia vor trebui sa raporteze ministerului cat produc, a declarat, luni, pentru NewsIn, directorul general adjunct al Directiei Generale de Politica Industriala din cadrul MEC, Stelian Banateanu.

"in prezent, purtam discutii tehnice cu producatorii autohtoni de carburanti pentru a stabili normele metodologice cu privire la aplicarea Codului Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, in ceea ce priveste subventiile pentru biocarburanti. in cadrul acestor discutii, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) si Ministerul Finantelor Publice (MFP) vor decide daca este necesar ca producatorii de biocarburanti sa raporteze la MEC cat produc", a afirmat Banateanu. In opinia oficialului MEC, niciuna din parti nu va iesi in pierdere in urma acestor discutii. "MEC a transmis deja pozitia sa, potrivit careia biocarburantii vor fi scutiti de acciza, prevedere care a fost introdusa in Codul Fiscal. Mai mult decat aceasta facilitate nu se poate oferi. Producatorii si importatorii beneficiaza de acelelasi facilitati, asa cum este normal", a adaugat Banateanu.

Rompetrol are posibilitatea sa produca 60.000 de tone de biodiesel, din luna agust a anului viitor, cu conditia ca si statul roman sa-i stimuleze pe cei care fac investitii in acest domeniu, a declarat, in urma cu o luna, directorul general al Rompetrol Rafinare, Cosmin Cocean. Directorul general al Lukoil, Constantin Tampiza, a declarat, la sfarsitul lunii august ca Lukoil realizeaza studii de fezabilitate pentru producerea de biodiesel la Ploiesti, combustibilul obtinut urmand sa fie destinat consumului intern si pentru export in Bulgaria.

Conform unei directive a Uniunii Europene, statele membre sunt obligate sa inlocuiasca treptat combustibilul traditional utilizat in transport cu biocombustibil, astfel incat pana in anul 2020, biodieselul sa reprezinte 20% din consumul total. Biodieselul este un combustibil alternativ, nepoluant, produs din resurse regenerabile. Pana in prezent, mai multe companii si-au manifestat intentia de a produce biodiesel in Romania. Printre ele, grupul Martifer din Portugalia care doreste sa investeasca 47 milioane de euro pentru construirea unei rafinarii care sa produca biocombustibil. Proiectul este programat pentru urmatorii doi ani si se va realiza in localitatea Lehliu Gara. De asemenea grupul german Global Woods este interesat de deschiderea unei fabrici care sa produca masini, cu ajutorul carora sa se prelucreze materia prima in vederea obtinerii biodieselul.

Si romanii au inceput sa investeasca pentru realizarea de biodiesel. Producatorul de uleiuri Ulerom Vaslui, a semnat un contract cu grupul american Greenline Industries, pentru furnizarea instalatiilor necesare pentru productia de biodiesel. Ministerul Agriculturii a cerut permisiunea Uniunii Europene ca pentru producatorii de biodisel sa existe un sprijin financiar de pana la 50% din valoarea proiectului, bani asigurati din fondurile europene pe care Romania o sa le primeasca dupa aderare, a declarat, joi, ministrul de resort, Gheorghe Flutur.

"Vreau sa dezvoltam productia de biodiesel si sunt convins ca cine va stapani energia va avea cea mai mare forta", a spus Gheorghe Flutur. De aceea, ministerul a cerut permisiunea UE ca din fondurile europene alocate agriculturii, sa se asigure un sprijin financiar de pana la 50 % din valoarea investitiei facute de producatorii de biodisel. Potrivit ministrului agriculturii, in toamna acestui an s-au cultivat peste 350.000 de hectare cu rapita, ceea ce reprezinta un interes crescut pentru biocombustibil. "Sunt convins ca si taranii se vor axa pe productia de rapita pentru ca la un hectar cultivat se poate obtine un profit de sute de euro", a mai spus Flutur.

UE a anuntat luna trecuta ca pana la data aderarii, 2% din carburantii folositi in Romania trebuie sa fie bio, iar pana la sfarsitul anului 2010, ponderea trebuie sa fie de 5,75%. Potrivit buletinului european de informare al Guvernului, in 2007 si in 2008 Romania va cunoaste un boom in productia de biodiesel, dupa ce sase capacitati de productie sunt programate sa intre in functiune in 2007 majoritatea in judetele din sudul Romaniei.

Este vorba atat de sectii speciale de productie a biodieselului pe langa fabricile de ulei alimentar, cat si de facilitati de productie in cadrul rafinariilor. Productia romaneasca de biodiesel se va ridica pana in 2008 la circa 400 de mii de tone, obtinut in principal din floarea soarelui si din rapita. Romania are o capacitate de furnizare de ulei vegetal din floarea soarelui, soia sau rapita, reprezentand materia prima, de 500-550 de mii de tone pe an, ceea ce se traduce in aceeasi cantitate de biodiesel, anual. Ministerul Agriculturii a inceput deja sa stimuleze culturile de plante din care se produce biodiselul.

Subventia pentru toamna 2006, de un leu pentru litrul de motorina folosit in agricultura s-a extins si la biodieselul folosit in agricultura. S-au acordat subventii pentru culturile de soia si de floarea soarelui de 500 de lei pentru fiecare hectar de soia traditionala si cate 800 de lei pentru hectarul de soia si floarea soarelui ecologice. Din 2007, va intra in functiune un nou sistem de sustinere financiara a culturilor bioenergetice atat plata europeana de 50 euro pentru un hectar, cat si subventia specifica pentru culturile de rapita si de floarea soarelui.

Plantele din care poate fi produs biodiselul sunt rapita, floarea soarelui si soia, in mod special, dar si sfecla de zahar si cerealele. Uleiul de rapita produce cel mai bun biocarburant. Datorita interesului mare pentru biocarburanti, dar si stimulentelor acordate, suprafata cultivata cu rapita in Romania a crescut in ultimii doi ani. Daca in 2004 - 2005 s-a recoltat rapita de pe 85 de mii de hectare, in 2005 - 2006 recolta a fost culeasa de pe 105 mii de hectare, iar in 2010 se preconizeaza recoltarea de pe o suprafata de 500 de mii de hectare. In prezent, UE produce 75% din cantitatea mondiala de biodiesel. Germania este lider al pietei in acest sector, cu peste 50% din productia de biodiesel a UE, adica 1,03 milioane tone in 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri