Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda un imprumut de 278 de milioane de lei (60 de milioane de euro) pentru constructia unui nou gazoduct intre Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria (BRUA), in vederea sprijinirii pietelor energetice regionale europene, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare internationale, potrivit Agerpres.

Fondurile BERD vor fi acordate companiei Transgaz, care construieste sectorul romanesc al gazoductului.

Cu o lungime totala de 1.318 kilometri, noul coridor european de transport al gazelor naturale va oferi o interconectare mai buna intre tarile aflate de-a lungul rutei sale, va sprijini piata energiei permitand noi legaturi cu proiecte majore de infrastructura, cum ar fi gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP) si gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), alte huburi de gaze din Europa Centrala si viitoarele instalatii de productie offshore in Marea Neagra.

De asemenea, proiectul va asigura o integrare mai aprofundata a pietelor europene de gaze si va spori securitatea furnizarii.

Promovand diversificarea rutelor precum si a surselor de aprovizionare, gazoductul va ajuta la dezvoltarea economiilor locale si a concurentei pe pietele regionale de energie, in beneficiul consumatorilor, apreciaza BERD.

Costul total al proiectului este de 479 de milioane de euro. Pe langa finantarea BERD, Transgaz investeste 149 de milioane de euro, Uniunea Europeana furnizeaza granturi de 179 de milioane de euro, iar Banca Europeana de Investitii (BEI) contribuie cu un imprumut de 50 de milioane de euro.

Prima faza a proiectului include constructia unei conducte de gaze naturale cu o lungime de 478 de km intre localitatile Podisor si Recas, precum si a trei statii de compresoare amplasate la Podisor, Bibesti si Jupa in Romania.

"Acesta este intr-adevar un eveniment special, pentru compania noastra si pentru BERD. Suntem mandri de parteneriatul cu BERD, pentru a asigura o finantare mai buna a sectiunii romanesti a proiectului BRUA. In prezent, acesta este unul din cele mai mari proiecte de infrastructura sprijinite de Comisia Europeana si va aduce mult-necesara conectivitate intre Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria", a afirmat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Matteo Patrone, director regional BERD pentru Romania si Bulgaria, a adaugat: "Suntem mandri sa fim partenerii Transgaz in aceasta initiativa cruciala. Acest proiect este exact in linie cu obiectivele noastre strategice in Romania. In timp ce colaborarea cu Transgaz a ridicat foarte sus stacheta, avem incredere ca se vor materializa noi oportunitati de sprijinire a dezvoltarii infrastructurii strategice in Romania, in sectorul energiei si in cel al transporturilor".

In decembrie, Banca Europeana de Investitii a anuntat ca va acorda primul sau credit in lei catre o companie din Romania, respectiv un imprumut echivalent cu 50 de milioane de euro, care va fi acordat companiei Transgaz pentru finantarea constructiei BRUA.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele state din blocul comunist si a le ajuta sa faca tranzitia la economia de piata. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si Orientul Mijociu. In prezent, BERD investeste in Mongolia, Turcia, Maroc, Egipt, Tunisia si Iordania, precum si in Grecia si Cipru, tari din zona euro afectate insa de criza datoriilor.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori institutionali din Romania, cu investitii in tara de 7,6 miliarde euro in peste 400 de proiecte.

Sursa foto: Shutterstock / Ewa Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri