Rapotul Antibiotice Iasi arata ca piata farmaceutica din Romania a fost influentata de frecvente modificari legislative si masuri cu impact puternic asupra intregii industrii:

  • listele de medicamente compensate au cunoscut actualizari prin introducerea unor noi molecule astfel incat pacientii din Romania sa aiba acces la terapii de ultima generatie;
  • lictitatii centralizate pentru achizitii de medicamente, antibiotice si oncologice, ce vor avea ca efect in 2018 rationalizarea consumului de resurse din bugetul sanatatii;
  • cresterea progresiva a taxei clawback care a ajuns sa reprezinte in trimestrul IV 2017 23,45%, de la 18,89% in perioada similara 2016 si 12,63% in trimestrul I 2015.

In acest context, producatorul de medicamente a inregistrat o crestere a vanzarilor din farmacii si spitale de 5,3% comparativ cu anul 2016. Totodata, Antibiotice si-a mentinut pozitia de lider pe segmentul medicamentelor generice si OTC comercializate in spitale, cu o cota de piata de 17,4%.

Pe segmentul medicamentelor generice si OTC, compania ocupa locul 4, cu o cota de piata de 5,2%, in timp ce la nivel de piata farmaceutica totala ocupa locul 17 cu o cota de piata de 2,24%.

Obiectivele anului 2017 au avut in vedere realizarea bugetului aprobat de Consiliul de administratie si Adunarea Generala a Actionarilor, precum si destocarea farmaciilor si a canalelor de vanzare, astfel veniturile din vanzari inregistrate au cu 1,3% mai mari comparativ cu anul precedent si profitul net a fost in crestere cu 10% fata de anul 2016.

Antibiotice Iasi: Venituri...
Citeste si: Ce vanzari a inregistrat Antibiotice Iasi in semestru I 2018

Sursa foto: Shutterstock / Grigory Lugovoy