Sistemul medical din Romania nu functioneaza deoarece la varf exista doua mari probleme: lipsa fondurilor sau o impartire a acestora foarte defectuoasa, considera Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza. Acesta a declarat, in cadrul conferintei HealthCare Trends, organizata de wall-street.ro, ca daca ar fi ministru sau consilier in cadrul Ministerului de Sanatate, ar lucra la un cadru legislativ care sa sustina si sa faca sa functioneze parteneriatul public-privat.

„Vorbeste cineva care conduce un spital care in 2017 a inchis cu un buget de 25 milioane de euro din care doar 8% vine de la Casa Nationala de Sanatate si este ceva tragic. De ce? Cu cat tu poti sa faci o politica de pret accesibila la toata lumea, nu vorbim de consultatii, ci de sunt servicii unde nu poti sa oferi preturi mici, solutia ramane parteneriatul public privat. Eu si echipa mea ne luptam de cinci ani sa transmitem ca este posibil si ca nu inseamna ca ma duc la Casa de Asigurari sa cer bani”, spune Luca.

Daca as fi ministru sau consilier in cadrul Sanatatii, as propune sa se lucreze la acest parteneriat public-privat. Calitatea spitalelor, infrastructura, ce facem cu ele? Reinnoim cate o bucata? Nu merge! Daca intrebari ministrul, va va spune ca nu sunt fonduri suficiente. Foarte bine! Privatul este dispus sa investeasca, haideti sa facem un cadrul legislativ prin care privatul sa poata investi, dar sa aiba la o garantie la baza ca statul va interveni pentru a ajuta pacientul, nu spitalul!

Directorul general al Spitalului Monza adauga ca in Romania este imposibil sa faci investitii in conditiile in care „ministrii se schimba din trei in trei luni”.

Monza a investit in ultimii 5 ani 50 mil. euro si va investi alte 20 mil. euro in urmatorii 3 ani. „Vrem sa deschidem 50 de cabinete de cardiologie in tara in urmatorii 5 ani, primul la Giugiu saptamana viitoare. Din paate nu o sa fie posibil daca nu inteleg ca este nevoie de un parteneriat public privat. De ce sa investim cu o politica neclara in ceea ce priveste acest parteneriat?”, a adaugat Luca.

Partenerii Conferintei HealthCare Trends sunt RASCI, FARMEXPERT, Spitalul Monza, 7card, apmgr, Clinica Zetta, HTSS si Terapia Sun PHARMA Company.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri