Factorii de decizie din Romania nu-si doresc un grad de digitalizare mai mare si exista astfel un soi de rezistenta la digitalizare, a afirmat, intr-un interviu acordat Agerpres, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Sorin Grindeanu.

Intrebat ce parere are despre concluziile raportului de tara al Comisiei Europene, in care se face referire, printre altele, si la faptul ca Romania a facut progrese lente in digitalizarea serviciilor publice si ca nu exista coordonare atat in Guvern, cat si intre Executiv si mediul IT, presedintele ANCOM s-a declarat de acord cu opinia forului european.

"Sunt de acord cu ce spune Comisia. Ar trebui un efort mai mare, nu ca lumea nu-si doreste sa fie un grad mai mare de digitalizare... Cand spun lumea, ma refer la factorii de decizie. Exista un soi de rezistenta in digitalizare, si poate dintr-un anumit punct de vedere e si normal. Ce inseamna lucru acesta? Va dau un exemplu din experienta proprie: a existat in 2015, pe vremea cand eram ministru la Comunicatii, posibilitatea sa reluam un proiect care fusese declarat pierdut. Era pe fonduri europene si se referea la digitalizarea actelor de stare civila. Tot ce insemna evenimente de viata, de la nastere pana la moarte. Aveam, deci, aceasta posibilitate. Toti factorii de decizie din acea perioada si-au dat acordul, fie ca vorbim de ministerul pe care il conduceam, fie ca vorbim de Ministerul de Interne. Lucrurile s-au blocat, insa, intr-o birocratie tipica la nivel de birouri, servicii, directii din diverse ministere", a explicat Grindeanu.

Acesta a mentionat ca, la nivel administrativ, exista "oameni care au fost invatati sa aiba in subordinea directa diverse lucruri si care, probabil ca odata cu acest proces au impresia ca isi pierd din rostul sau importanta pe care o au in aceasta ierarhie".

La inceputul lunii martie, Comisia Europeana preciza, in raportul de tara, ca Romania a facut progrese limitate in solutionarea celor trei recomandari specifice de tara pentru perioada 2017 - 2018.

Potrivit documentului, politicile digitale sunt slabe, iar coordonarea atat in cadrul Guvernului, cat si intre Guvern si mediul IT lipseste. In plus, progresele privind demararea proiectelor IT cofinantate de Uniunea Europeana sunt 'lente'.

Cele 27 de rapoarte de tara (pentru toate statele membre, in afara de Grecia, care face obiectul unui program de ajustare macroeconomica) prezinta analiza anuala realizata de Comisie privind situatia economica si sociala din fiecare stat, inclusiv evaluarea progreselor inregistrate in indeplinirea recomandarilor specifice de tara. Comisia va organiza reuniuni bilaterale cu statele membre pentru a

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri