Actionarul majoritar al combinatului siderurgic Mittal Steel Galati, fost Sidex, a achitat, pana in prezent, doar jumatate din pretul aferent actiunilor cumparate, dar autoritatile nu sunt ingrijorate, avand in vedere hotararea managementului de a-si respecta obligatiile contractuale, informeaza agentia Mediafax.
Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, si presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbarcea, au participat, ieri, la inaugurarea a doua instalatii tehnologice din cadrul societatii, o investitie in valoare totala de 80 milioane de dolari.

Oficialii guvernamentali au aratat ca privatizarea Sidex reprezinta un exemplu elocvent al modului in care un mare combinat siderurgic s-a transformat "dintr-o gaura neagra a economiei" intr-o intreprindere profitabila.

"Apreciez modul in care societatea a evoluat dupa privatizare. Stiu ca inainte erau pierderi uriase, de circa un milion de dolari pe zi, suportate de statul roman. Regret ca acest succes nu a fost inca inregistrat si in zona Brasovului, unde privatizarea s-a impiedicat", a spus Tariceanu.

Intrebat daca prevederile cuprinse in contractul de privatizare a combinatului Sidex Galati vor fi prezentate public, premierul a afirmat ca nu cunoaste detaliile documentului, precizand insa ca exista obligatii pentru ambele parti, care sunt monitorizate atat de autoritatile romane, cat si de oficialii Uniunii Europene.

Citeste si:

La insistentele presei, presedintele AVAS a declarat ca, din datele centralizate de catre Departamentul Post-Privatizare al AVAS, rezulta ca exista intarzieri la indeplinirea unor obligatii contractuale privind realizarea investitiilor tehnologice, pentru care se percep penalitati de intarziere, conform clauzelor contractuale.

El a adaugat ca din cele 70 milioane de dolari, reprezentand pretul aferent actiunilor preluate, pana in prezent au fost achitate doar 35 milioane de dolari.
Premierul Tariceanu a precizat, insa, ca nu exista motive de ingrijorare, avand in vedere ca managementul companiei intentioneaza sa isi respecte angajamentele.

"Avand in vedere ce s-a facut pana in prezent la combinatul galatean, nu am motive de dubii ca isi vor realiza angajamentele. Nu avem motive solide pentru a intra intr-o critica pe fond a acestei privatizari", a spus premierul.

El a precizat, totusi, ca va solicita ministrului Mediului, Sulfina Barbu, sa analizeze problema investitiilor pentru protectia mediului la nivelul combinatului siderurgic.