Cu toate acestea, autoritatile nu sunt ingrijorate si saluta hotararea conducerii de a respecta obligatiile contractuale

Actionarul majoritar al combinatului siderurgic Mittal Steel Galati, fost Sidex, a achitat, pana in prezent, doar jumatate din pretul aferent actiunilor cumparate, dar autoritatile nu sunt ingrijorate, avand in vedere hotararea managementului de a-si respecta obligatiile contractuale, informeaza agentia Mediafax.
Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, si presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbarcea, au participat, ieri, la inaugurarea a doua instalatii tehnologice din cadrul societatii, o investitie in valoare totala de 80 milioane de dolari.

Oficialii guvernamentali au aratat ca privatizarea Sidex reprezinta un exemplu elocvent al modului in care un mare combinat siderurgic s-a transformat "dintr-o gaura neagra a economiei" intr-o intreprindere profitabila.

"Apreciez modul in care societatea a evoluat dupa privatizare. Stiu ca inainte erau pierderi uriase, de circa un milion de dolari pe zi, suportate de statul roman. Regret ca acest succes nu a fost inca inregistrat si in zona Brasovului, unde privatizarea s-a impiedicat", a spus Tariceanu.

Intrebat daca prevederile cuprinse in contractul de privatizare a combinatului Sidex Galati vor fi prezentate public, premierul a afirmat ca nu cunoaste detaliile documentului, precizand insa ca exista obligatii pentru ambele parti, care sunt monitorizate atat de autoritatile romane, cat si de oficialii Uniunii Europene.

La insistentele presei, presedintele AVAS a declarat ca, din datele centralizate de catre Departamentul Post-Privatizare al AVAS, rezulta ca exista intarzieri la indeplinirea unor obligatii contractuale privind realizarea investitiilor tehnologice, pentru care se percep penalitati de intarziere, conform clauzelor contractuale.

El a adaugat ca din cele 70 milioane de dolari, reprezentand pretul aferent actiunilor preluate, pana in prezent au fost achitate doar 35 milioane de dolari.
Premierul Tariceanu a precizat, insa, ca nu exista motive de ingrijorare, avand in vedere ca managementul companiei intentioneaza sa isi respecte angajamentele.

"Avand in vedere ce s-a facut pana in prezent la combinatul galatean, nu am motive de dubii ca isi vor realiza angajamentele. Nu avem motive solide pentru a intra intr-o critica pe fond a acestei privatizari", a spus premierul.

El a precizat, totusi, ca va solicita ministrului Mediului, Sulfina Barbu, sa analizeze problema investitiilor pentru protectia mediului la nivelul combinatului siderurgic.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si