Sunt trei repere importante la care se inregistreaza intarzieri. Este vorba de montarea unor instalatii centrifugale de separare a slamului la otelarii si a unor echipamente de desprafuire de la Fabrica de Var, a declarat potrivit NewsIn, comisarul-sef al Comisariatului Regional Galati al Garzii de Mediu, Ion Drugan. Acesta a precizat ca, in afara de cele trei repere restante, mai sunt cateva, dintre care cel mai important are o valoare investitionala ridicata, estimata la cateva milioane de dolari.

Daca oficialii Agentiei Judetene de Protectie a Mediului spun ca, din punct de vedere tehnic, intarzierile sunt mult prea mari pentru a fi recuperate pana in martie 2007, cand combinatul ar trebui sa obtina autorizatia integrata de mediu, comisarii Garzii de Mediu sunt mult mai maleabili.

Daca vor lua masuri urgente, noi ii vom lasa sa-si faca treaba si in aprilie-mai 2007. Important pentru noi este ca ei sa se ocupe de aceste lucrari si sa isi rezolve problemele, care sunt importante pentru toti cetatenii orasului, nu sa inchidem combinatul, a spus, joi, comisarul-sef Ion Drugan.

Potrivit lui Drugan, administratia combinatului trebuie sa trimita autoritatilor de mediu, pana pe 24 noiembrie, un raspuns oficial in care sa justifice aparitia acestor intarzieri in Programul de conformare. De asemenea, nota oficiala trebuie sa cuprinda si planul de masuri urgente pe care compania le va adopta pentru a recupera timpul pierdut.

Dupa primirea acestui document, autoritatile de mediu vor stabili masurile ce se impun. O masura a fost adoptata deja. Din momentul de fata si pana in martie 2007, combinatul Mittal Steel Galati va fi monitorizat saptamanal de specialistii Agentiei de Protectie a Mediului si de cei ai Comisariatului galatean al Garzii Nationale de Mediu, urmarindu-se incadrarea in termenele impuse.

Comisarul-sef Ion Drugan a afirmat ca lucrarile cuprinse in Programul de conformare pe mediu al combinatului siderurgic Mittal Steel Galati totalizeaza 76,1 milioane de dolari, din care peste 40 de milioane constituie numai operatiunile axate pe reducerea emisiilor in atmosfera. Din suma totala, pana acum au fost investite deja circa 44 de milioane de dolari, a spus, joi, comisarul-sef al Comisariatului Regional Galati, Ion Drugan.

Combinatul galatean a primit in martie 2002 o autorizatie simpla de mediu, valabila cinci ani, adoptand totodata un program de conformare pe mediu cu termen-limita de executie in martie 2007, cand este preconizata eliberarea autorizatiei integrate de mediu. Inspectorii de mediu au amendat societatea, miercuri, cu 100.000 RON, pentru nerespectarea normelor de mediu.

Mittal Steel Galati este parte a grupului siderurgic Arcelor Mittal, care mai detine in Romania combinatele de la Hunedoara, Iasi, Roman, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.