Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a anunat, luni, ca mentine ratingul grupului olandez Rompetrol N. V. la "B-" si perspectiva stabila atribuita companiei petroliere care deruleaza cele mai multe operatiuni in Romania.

Ratingul reflecta amplasarea favorabila a rafinariei, strategia agresiva pe plan financiar, precum si diversificarea geografica a actiunilor grupului, obtinuta prin achizitionarea distribuitorului francez Dyneff, la inceputul anului 2006, ceea ce a generat a crestere cu 15% a profitului inainte de taxare.

Pe de alta parte, calificativul primit indica riscul mare de refinantare, programul agresiv de cheltuieli de capital pentru anii 2007-2009. Mai mult, Rompetrol actioneaza intr-un sector in care este de astepat o deteriorare a marginilor de profit in urmatorii trei ani, sustine Fitch.

De asemenea, ratingul a luat in considerare si riscurile asociate unui posibil proces intentat proprietarilor grupului precum si unui manager de catre autoritatile romane. Acest risc este compensat de imbunatatirea guvernantei corporatiste, ce include o intarire a echipei manageriale si o restructurare la nivel corporativ.

Rompetrol a raporat pierderi in anul 2004 si 2005, din cauza cheltuielilor investitionale si in pofida profitabilitatii. Dobanzile la imprumuturile contractate au crescut in 2006, precum si nivelul general al datoriei grupului Rompetrol, mai noteaza Fitch. Aceasta situatie ar putea pune anumite probleme grupului, in eventualitatea in care incasarile grupului se deterioreaza in urmatorii trei ani, sustine agentia de evaluare financiara.

La finalul lunii septembrie, datoria bruta a grupului Rompetrol NV a urcat semnificativ pana la 660 milioane dolari de la suma de 381 milioane dolari cat era in anul 2005. Aceasta se datoreaza, spune Fitch, achizitiei companiei franceze Dyneff (datorie de 128 milioane dolari, potrivit raportului financiar), majorarii capitalului de lucru din cauza pretului mai scump al petrolului si unui volum de afaceri mai mare.

Datoria bruta la finalul lunii septembrie consta in majoritate (85% din totalul datoriei) din credite bancare si din obligatiuni convertibile (13%) Ratingul reflecta riscul inalt de refinantare si lichiditatile limitate. Mare parte din datorie este finantata prin imprumuturi pe termen scurt de la banci, care se reinnoiesc anual.

La finalul lunii septembrie, grupul avea o datorie de scadenta in viitoarele 12 luni de 370 milioane dolari. Lichiditatile disponibile includ 51 milioane dolari "cash" la Rompetrol NV si linii de credite antamate dar nefolosite in valoare de aproximativ 20 milioane dolari.

In plus, grupul are linii de crediatre de 162 milioane dolari. Rompetrol Group NV intentioneaza sa-si extinda in 2007,profilul maturitatilor datoriilor, ceea ce ar fi vazut ca un gest pozitiv de Fitch.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri