Intermediarii din piata de energie isi vor reduce profiturile si vor trebuie sa plateasca preturi mai mari pentru electricitatea cumparata de la producatori, in conditiile in care toata energia va fi vanduta exclusiv prin bursa, sustin analistii intervievati de NewsIn.
"A-i obliga pe producatori sa vanda energia doar prin bursa reprezinta un salt de la perioada anterioara cand contractele se incredintau direct la cazul actual in care mai multi concurenti se lupta prin preturi cat mai ridicate sa castige anumite oferte", a declarat, marti, agentiei NewsIn, directorul de Energie si Utilitati din cadrul Fondului Romano-American de Investitii (FRAI), Valeriu Binig.

Potrivit acestuia, bursa este un instrument care permite ca toate tranzactiile sa fie transparente, dar OPCOM ar putea avea realmente succes in perioada urmatoare, numai daca producatorii vor respecta ordinul ministrului de a vinde toata electricitatea disponibila exclusiv prin bursa. "Prin vanzarea energiei pe bursa, exista o mare posibilitate sa se piarda din veniturile intermediarilor, asta in conditiile in care tranzactiile vor fi transparente", a explicat, marti, agentiei NewsIn, analistul economic Liviu Voinea motivele pentru care intermediarii din piata de energie nu doresc sa cumpere electricitate prin plaforma OPCOM.

Vanzarea energiei prin bursa se face transparent, identitatea participantilor fiind cunoscuta, la fel si pretul de pornire al licitatiei, insa tocmai acestea sunt motivele pentru care grupurile de interese apropiate partidelor politice doresc ca energia sa poata fi cumparata in continuare prin tranzactii directe si nu agreeaza ideea unor tranzactii, pe bursa, adica "la vedere", sustin analistii pietei de electricitate.

Potrivit datelor OPCOM, administratorul pietei, desi ministrul a dat ordin in luna mai tuturor producatorilor ca sa incheie contracte de livrare numai prin bursa, vanzarile de electricitate prin contracte bilaterale sunt aproape nesemnificative. Reprezentantii OPCOM spun ca de la infiintarea acestui sistem si pana in prezent contractele incheiate nu reprezinta mai mult de 3,38% din total consum energie electrica, inregistrat in 2005.

Potrivit acestora, de la momentul lansarii platformei contractelor bilaterale in data de 8 decembrie 2005 si pana in prezent s-au incheiat doar 32 de contracte. in decembrie 2005 s-au semnat noua contracte, in ianuarie 2006 - niciunul, iar de la inceputul anului si pina acum maximul a fost de trei contracte.

O alta problema a energiei electrice vanduta prin bursa este pretul ei destul de ridicat, asa cum este cazul celei scoase la licitatie de complexele energetice. De exemplu, ultimele doua sesiuni de licitatii deschise de Complexul energetic Turceni pentru vanzare de electricitate prin bursa au fost anulate de OPCOM in lipsa cererii. Mai mult, reprezentanti ai intermediarilor de pe piata de electricitate au declarat ca "din analiza facuta asupra ofertelor postate pe bursa pana in prezent, preturile solicitate de producatori sunt cu 60% mai mari decat preturile la care aceeasi producatori vand energie pe piata reglementata".

Producatorii de electricitate resping insa aceasta idee. De exemplu, directorul general al Complexului energetic Turceni, Dumitru Ilinca, a precizat ca energia vanduta, in prezent, de complex pe bursa nu este scumpa. "Un pret de 151 - 154 lei fara componenta de transport este la fel ca si cel de la Rovinari si nu mi se pare deloc mare. Acest pret ne acopera costurile de productie si ne asigura un profit minor", a spus Ilinca. Potrivit acestuia, in conditiile in care Turceni produce aproximativ 14% din necesarul de energie a tarii "este exclus ca pana la urma sa nu gasim cumparatori pentru energia noastra".

Nemultumirea intermediarilor privind tranzactionarea exclusiv pe bursa a energiei produse in sistemul energetic national a fost dezvaluita chiar de ministrul economiei si comertului, Codrut Seres. Recent, intr-o conferinta de presa, Seres, a acuzat presiuni politice din partea tuturor partidelor, pe motiv ca nu este dispus sa accepte ca energia electrica disponibila sa fie vanduta altfel decat prin bursa. Ministrul economiei a declarat ca a primit mai multe telefoane, sugestii, directe si indirecte pentru a favoriza anumite firme in contractele de achizitie de energie electrica, adaugand ca a sesizat serviciile secrete pentru identificarea masinilor care il urmaresc.

"Daca asupra unui ministru, membru al CSAT, se fac astfel de presiuni care ajung pana la urmarirea cu masina, nu vreau sa ma gandesc la ce presiuni sunt supusi directorii companiilor. Nu doresc sa ma implic in interese transpolitice. Vad ca in Romania anului 2006 colaborarea politica pentru interese economice a devenit o moda", a afirmat Seres.

Ministrul declara in a doua parte a lunii trecute ca producatorii de electricitate vor renegocia, pana la sfarsitul anului, toate contractele incheiate direct cu intermediarii pentru a trece la o majorare a preturilor de livrare. El mai spunea ca din cauza "supracontractarii productiei de energie electrica, producatorii de electricitate Hidroelectrica si Complexul energetic Rovinari au ajuns sa cumpere energie din alta parte".

Seres le cerea producatorilor de electricitate sa vanda toata energia pe care o au disponibila prin bursa, comunicandu-le ca daca nu vor respecta ordinul dat de el ii va deferi justitiei. "Cea mai mare parte a contractelor incheiate cu baietii destepti expira la sfarsitul acestui an. Atrag atentia tuturor directorilor sa scoata energia pe bursa ca altfel ii trimit la Parchet", mai afirma ministrul. El le solicita, de asemenea, consumatorilor eligibili sa se duca pe bursa si sa cumpere energie.

Ministrul economiei, Codrut Seres, a decis printr-un ordin dat in 12 iunie 2006 ca toti producatorii sa vanda exclusiv prin bursa cantitatile de energie disponibile, dupa ce corpul sau de control a constatat mai multe nereguli in contractele de livrare electricitate incheiate de complexele energetice Turceni si Rovinari.

Decizia ministrului Seres de a obliga producatorii de stat sa-si vanda energia prin bursa a fost solutia gasita la acel moment pentru a indeparta suspiciunile ce planau asupra pietei de energie electrica. De asemenea, in urma cu trei saptamani, oficialul MEC a dat un nou ordin prin care a cerut ca toate contractele de livrare de energie incheiate de producatori sa fie aprobate anterior semnarii de catre consiliile de administratie ale respectivilor producatori.

La finele lunii mai a acestui an, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a anuntat finalizarea unui control la complexele energetice Turceni si Rovinari. Raportul Corpului de control al ministrului economiei arata ca Electrica ajunsese sa cumpere electricitate la supra-pret de la producatori de stat, dar prin intermediul unor companii private care intermediau aceste tranzactii, conduse de asa-numitii "baieti destepti" ai energiei, cum au fost numiti de presedintele Traian Basescu. In urma scandalului izbucnit, conducerea celor doua complexe a fost destituita si a fost obligat sa demisioneze si secretarul de stat responsabil de complexele energetice, Ionel Mantog (PD).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri