Transformarea Romaniei in depozitul de gaze al Europei si obligarea Petrom sa scoata la licitatie o parte din rezervele de titei ar putea fi doua solutii pentru ca Romania sa nu dispara de pe harta europeana a petrolului si gazelor naturale, a declarat, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu
"Consiliul Concurentei ar putea decide si maine ca sa oblige Petrom sa scoata in urmatoarele sase luni la licitatie de exemplu 60-70% din rezervele de titei", a spus Patriciu, in cadrul unui seminar pe probleme de energie. Presedintele Rompetrol a mai spus ca "nimic din acel contract de privatizare nu impiedica o astfel de logica. Se poate face maine."

Patriciu a mai spus ca reglementarile europene prevad ca, pe o piata, un jucator nu poate avea mai mult de 30%. El a mai aratat ca Petrom nu ar trebui "sa aiba nicio suparare" pentru ca din vanzarea dreptului de concesiune va scoate bani. O alta solutie vazuta de Patriciu pentru ca Romania sa-si mentina independenta energetica ar fi ca fondul de ajutor social propus de Guvern sa fie alimentat din vanzarea de catre stat a circa 20-30% din titeiul extras de Petrom.

"Toate statele au avut probleme cu contractele incheiate la un anumit moment. Mai precis, este vorba de imposibilitatea modificarii redeventelor. Solutia gasita de aceste state a fost ca atata timp cat compania petroliera foreaza, sa scoata si un procent din ce este a statului."

Reprezentantul Rompetrol a mai aratat ca astfel s-ar face o impartire a productiei si 20-30% din aceasta sa revina la stat.

"Aceasta poate fi sursa unui fond social. Asta e o solutie de piata nu una haiduceasca."

El si-a intarit declaratiile argumentand ca este anormal ca o singura companie sa detina toate rezervele de petrol ale Romaniei. In opinia lui Patriciu, cea de-a treia solutie pentru ca tara noastra sa ramana pe harta petrolului si a gazelor este sa devenim "un imens depozit de gaze al Europei", anunta NewsIn.

"Singurul atuu, as pe care il avem este ca cele 20 de miliarde de metri cubi capacitate de depozitare sa fie folosite de Europa", a spus seful Rompetrol. El a mai propus ca Romgaz sa scoata la licitatie cele 200 de licente de productie de gaze naturale pe care le detine, astfel reglandu-se si pretul de pe piata prin intarirea competitiei.

Potrivit lui Patriciu "Romania poate deveni astfel si o bursa a pretului la gaze" pentru ca "nu castiga cine are rezervele si tevile, castiga cine are robinetul".

Patricu a mai aratat ca preturile gazelor naturale se stabilesc pe criterii politice si ca nu au nicio legatura cu criterii de piata sau tehnice.

in replica la cele declarate de presedintele grupului Rompetrol, directorul general adjunct al Petrom, Werner Schinhan, a declarat ca autoritatea de concureta "a revizuit intreaga tranzactie de privatizare a Petrom si a zis ca e OK". Potrivit acestuia, in consecinta, nimeni nu poate lua rezervele de petrol si retrage licentele companiei decat daca OMV nu-si repecta contractul, dar el a adaugat ca nu se pune problema nerespectarii contractului de privatizare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri