Romsilva a gestionat 8,8 mil. dolari pentru conservarea biodiversitatii

Proiectul \"Managementul Conservarii Biodiversitatii\" a demarat in anul 2000 si a beneficiat de fonduri de 8,8 milioane de dolari, din care 5,5 milioane de dolari au provenit de la Fondul Global de Mediu (GEF), a declarat reprezentantul Regia Nationala a Padurilor-Romsilva Mircea Verghelet.

"Din cele 8,8 milioane de dolari Guvernul a contribuit cu 2,4 milioane de dolari, iar diferenta a fost sustinuta de Romsilva", a declarat Mircea Verghelet, in cadrul conferintei "Fondul Global de Mediu- resurse pentru Mediu si comunitati", potrivit NewsIn. Proiectul "Managementul Conservarii Biodiversitatii" implementat de Romsilva in colaborare cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a fost finalizat in urma cu o luna.

"Cand am demarat acest proiect ne-am confruntat cu inexistenta unei legislatii in domeniu si cu 13 parcuri nationale existente doar pe hartie", a spus Verghelet. Acesta a precizat ca, in prezent, datorita proiectului exista 26 de administratii de parcuri nationale si trei modele de arii protejate in Carpati. De asemenea, in cadrul proiectului au fost elaborate planuri de management privind conservarea biodiversitatii sau dezvoltarea turismului. in acest sens au fost refacute trasee, au fost elaborate harti turistice si s-au organizat cursuri pentru ghizi.

"Un obiectiv important al proiectului a constat in reintroducerea zimbrului, astfel incat am importat 19 zimbrii din Elvetia si Germania", a mentionat Mircea Verghelet. Romania va beneficia, in anii urmatori, de fonduri nerambursabile in valoare de 17,4 milioane de dolari prin programul Fondului Global de Mediu (GEF). Cele cinci domenii dezvoltate de GEF sunt conservarea biodiversitatii, reducerea schimbarilor climatice, protectia apelor internationale, managementul durabil al terenurilor si reducerea impactului poluantilor organici.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri