Rompetrol Petrochemicals a inaugurat oficial, duminica,instalatia de productie de polietilena de joasa densitate, in urma unei investitii de circa 31 milioane de dolari, compania estimand ca in urma punerii in functiune a acestei instalatii cifra de afaceri a companiei va creste, in 2007, cu 40%
Compania, membra a Grupului Rompetrol, are un plan de dezvoltare pentru urmatorii trei ani prin care va investi 400 de milioane de dolari pentru a deveni lider al pietei sud-est europene de produse petrochimice. Din acest plan de dezvoltare, punerea in functiune a instalatiei de productie polietilena de joasa densitate, cu o capacitate anuala de 60.000 detone, reprezinta primul pas, a declarat, potrivit NewsIn, in cadrul unei conferinte de presa, vicepresedintele pentru rafinare si petrochimie al Grupului Rompetrol, Cosmin Cocean.

Potrivit reprezentantilor Rompetrol Petrochemicals, cresterea anuala a pietei de polimeri (polietilena si polipropilena) este de circa 10-15%, acesta fiind unul din motivele pentru care compania investeste in productia lor.

Rompetrol va comercializa polietilena produsa la Petromidia, directionand 60% catre piata interna si 40% catre piata externa. in decembrie, compania estimeaza ca va incheia primele contracte de livrare pentru polietilena. Polietilena de joasa densitate este folosita la fabricarea de sacose pentru cumparaturi, ambalaje pentru imbracaminte si alimente, fiind utilizata pentru obtinerea de sticle de plastic, fire si cabluri. O tona de polietilena este cotata, in prezent, la circa 1.100 euro.

Potrivit lui Cocean, Rompetrol Petrochemicals va pune in functiune in februarie - martie 2007 si o instalatie de productie polietilena de inalta densitate, urmand ca la finele anului 2008 sa porneasca si instalatia de piroliza. Polietilena de inalta densitate se utilizeaza pentru productia de tevi, sticle de lapte, gratare pentru racirea apei.

Compania va incepe constructia anul viitor a unei fabricii de PET in care estimeaza ca va investi circa 118 milioane dolari, productia urmand sa inceapa in 2009. in prezent, Rompetrol importa PET-uri si le comercializeaza pe piata romaneasca. Fabrica de PET ar urma sa desfaca aproximativ 70% din productie pe piata romaneasca si restul de 30% pe piata Bulgariei si pe cea a Turciei.

Totodata, in urmatorii trei ani, va incepe si se va finaliza constructia unei noi fabrici de polipropilena cu o capacitate anuala de 250.000 de tone. in prezent, Rompetrol are pe platforma Petromidia o fabrica de polipropilena cu o capacitate de circa 90.000 de tone, dar vreasuplimentarea productiei pentru a deveni unul dintre marii jucatori regionali. Noua fabrica de polipropilena presupune investitii de aproximativ 150 de milioane de dolari.

Reprezentantii Rompetrol au mai spus ca in urma cu doua saptamani compania a obtinut autorizatia integrata de mediu pentru Platforma Petromidia, in conformitate cu standardele europene. Companiile de pe Platforma Petromidia au investit in ultimii cinci ani in protectia mediului circa 75 de milioane de dolari, dintr-un total al investitiilor de 300 de milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri