Mai mult de jumatate dintre actiunile companiei OMV sunt tranzactionate pe bursa, iar acesta este in opinia presedintelui Traian Basescu unul dintre motivele pentru care exista riscul ca autoritatile romane sa nu stie cine detine controlul si asupra Petrom, controlata de grupul austriac.
"Una dintre problemele reale pe care le avem este ca nimeni nu stie exact structura actionariatului OMV. O sa va spun ca, in acest moment, statul austriac detine putin peste 30%, un grup de investitii din Orientul Mijlociu detine peste 17%. Cert este ca 51% din actiunile OMV sunt cotate pe bursele din SUA, Londra si cea austriaca. Cine, cand, cum va detine pachetul de 51% din actiuni nu stim pentru ca sunt pe bursa. Avem riscul de a nu sti, de fapt, cine este actionarul majoritar in OMV-Petrom", a spus Basescu intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul zilei, dupa cum informeaza NewsIn.

Grupul austriac OMV, care la sfarsitul lui 2004 a preluat controlul asupra celei mai mari societati romanesti din industria de petrol si gaze, Petrom, este o companie cu capital dispersat. Astfel, 31,5% din actiuni apartin statului austriac, 17,6% fondului de investitii International Petroleum Investment Company, restul de 50,9% putand fi cumparate pe bursa. Dintre acestea, 20% sunt tranzactionate pe bursa de la Viena, 10% pe cea din statele Unite si 16% la bursa din Londra.

Existenta acestui capital ce poate fi tranzactionat pe bursa permite unor grupuri sau companii, cum ar fi concernul rusesc Gazprom sa achizitioneze masiv actiuni la OMV si astfel sa participe implicit la procesul de decizie in Petrom. Aceasta "infiltrare" ar fi adevarata problema in opinia lui Basescu.

"Declaratiile consilierului economic al Ambasadei Rusiei, ca Gazprom cumpara masiv actiuni OMV sunt o realitate. Asta este problema pe care o vad din punct de vedere politic. Am intrebat in CSAT daca s-a analizat actionariatul, conditiile in care statul austriac detine cele 31% din OMV, care este elementul de decizie. Nimeni dintre cei care au participat la privatizare nu a fost in stare sa-mi dea un raspuns. Asta este problema si nu faptul ca OMV-Petrom a facut profit mare", a spus Basescu in interviul acordat EVZ.

De altfel, in cercul de afaceri din industria petroliera intentia Gazprom de a devini actionar semnificativ la OMV este cunoscuta de mai multe luni, aceasta informatie circuland pe canale neoficiale.

Compania rusa Gazprom, controlata de statul rus, este cel mai mare producator de gaze din lume si principal furnizor pentru statele din Uniune Europeana, 25% din gazul consumat de economiile acestor state fiind livrat de concernul rus. Potrivit relatarilor presei din ultimul an, gazul este unui dintre instrumentele politice folosite de puterea de la Kremlin in relatia cu Europa, iar criza de la inceputul anului, cand Rusia a limitat pentru o zi furnizarea catre mai multe state din Uniunea Europeana sub pretextul unei neintelegeri cu Ucraina, a confirmat aceasta ipoteza. Acesta este si unul dintre motivele pentru care la nivel european s-a discutat o schimbare a strategiei energetice, iar secruitatea energetica este pe ordinea de zi a intalnirii de marti de la Riga-Letonia.

Grupul rusesc Gazprom a fost interesat de privatizarea Petrom si a depus chiar oferta preliminara neangajanta. De asemenea, a fost unul dintre competitorii inscrisi in cursa pentru privatizarea celor doua societati de distributie a gazelor din Romania, concernul rusesc declarandu-se interesat in principal de depozitele subterane de gaze administrate de cele doua societati. Pentru a castiga privatizarea, Gazprom promitea autoritatilor un contract avantajos de furnizare gaze naturale pe termen lung. Gigantul rus a pierdut inspa competitia, in favoarea E.On Ruhr Gas, la Distrigaz Nord si Gas de France la Distrigaz Sud. De mentionat insa ca Gazprom detine actiuni la Ruhrgas.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri