Statia de 400/220 kV din localitatea Iernut, judetul Mures, a fost inaugurata ieri de directorul Transelectrica, Stelian Alexandru Gal. Lucrarile de retehnologizare la statia 400/ 220 kV s-au derulat in perioada mai 2005-octombrie 2006. Partea de 110kV, etapa a III-a, este in curs de executare si urmeaza sa fie pusa in functiune in septembrie 2007.

Valoarea totala a investitiei este de 26 de milioane de euro, din care valoarea lucrarilor statiei 400/220 kV este de 16 milioane de euro. Finantarea a fost asigurata prin credit extern acordat Transelectrica de catre Banca Mondiala. Banca Mondiala a finantat 100% partea de echipamente. Partea locala de constructii montaj a fost finantata 80% de Banca Mondiala si 20% din surse proprii de Transelectrica. Contractorul general al acestui proiect este Siemens Austria.

Statia de 400/220 kV Iernut este cea de a saptea statie electrica de transport modernizata si pusa in functiune de Transelectrica printr-un proiect la cheie. Stelian Alexandru Gal a declarat potrivit NewsIn, ca pana in 2016 Transelectrica isi propune sa modernizeze 90% din totalul de 79 de statii.

Proiectul de la Iernut se inscrie in strategia de modernizare a 15 statii electrice, prin introducerea tehnologiilor de varf. Pusa in functiune etapizat, intre anii 1963-1974, in configuratia a doua statii distincte de 400 kV si respectiv 220/110 kV, vechea statie Iernut a parcurs o transformare totala.

Lucrarile de retehnologizare au constat in inlocuirea echipamentelor primare si secundare de comanda-control-protectie-semnalizare cu echipamente moderne si performante de ultima generatie. Modernizarea confera nu doar marirea gradului de disponibilitate a statiei, dar si posibilitatea de teleconducere a ei. La ora actuala la statia de la Iernut lucreaza 15 persoane, dar statia poate fi deservita de jumatate dintre ei. Directorul Transelectrica a dat insa asigurari ca nu vor exista disponibilizari ci angajatii vor fi trecuti pe alte posturi.

Performantele noii statii din Iernut constau din integritatea totala a statiei in sistemul SCADA. Ceea ce inseamna ca are toate functiile care pot fi accesate de la distanta prin dispecerul energetic local sau national. Teleconducerea statiei este asigurata de la Dispecerul Energetic National, statia urmand sa fie functionala fara personal. Statia are un grad ridicat de fiabilitate, ceea ce conduce la scaderea costurilor de mentenanta si de transport al energiei electrice, diminueaza semnificativ pierderile de energie in instalatii, reduce gradul de poluare si creste siguranta in alimentarea consumatorilor din zona Transilvania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri