E.ON Energie, cumparatorul Electrica Moldova, poate sa transfere catre BERD si IFC cel mult cate 5% din capitalul social, in timp ce statul poate transfera maxim 10% din pachetul sau catre salariati, potrivit contractului de privatizare, publicat pe site-ul MEC.
BERD a anuntat deja saptamana trecuta ca va cumpara un pachet minoritar la E.ON Energie Romania SA, companie detinuta de E.ON Energie Group, care este actionar majoritar (51%) la E.ON Moldova, informeaza NewsIn.

In contractul de privatizare a Electrica Moldova, denumita, in prezent E.ON Moldova, publicat pe site-ul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), se mai arata ca statul roman s-a angajat sa nu lanseze in 2008 o oferta publica primara pentru listarea companiei de electricitate, fara consimtamantul prealabil scris al E.ON.

In schimb, E.ON Energie AG poate transfera cate o actiune catre trei afiliati ai sai pentru a respecta prevederile legilor romanesti privind numarul actionarilor intr-o societate comerciala pe actiuni. Licenta de distributie energie electrica asigurata de statul roman companiei germane E.ON Energie este pe 25 de ani cu posibilitate de prelungire.

In cazul in care E.ON nu respecta clauzele contractului de privatizare, Electrica, detinuta de catre stat, ii poate impune o penalitate care nu poate depasi pretul de cumparare ajustat, in valoare de 32,2 milioane euro. Anexele la contractul de privatizare prevad ca Electrica poate sa foloseasca sau sa permita folosirea bunurilor Electrica Moldova de catre societati ce sunt parte a grupului RCS, Mobifon SA si prestatori de servicii ai acestora pentru comunicatii prin cablu optic sau transmisie radio sau telefonie fixa la nivel national.

Compania germana de utilitati E.ON a ajuns sa detina in schimbul a 100 milioane de euro un pachet de 51% din actiunile Electrica Moldova, achitand 31,4 milioane de euro pentru preluarea unui pachet de 24,62% din actiuni si operand apoi o majorare de capital social.

La finele anului trecut, in urma aplicarii mecanismului de ajustare, E.ON a mai platit catre Electrica suma de 836.894 de euro. Dupa preluarea Electrica Moldova, E.ON a decis sa restructureze compania si sa-i schimbe numele in E.ON Moldova. Compania distribuie si furnizeaza energie electrica in judetele Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui si Neamt. La momentul privatizarii, avea peste 1,3 milioane de clienti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri