Absorbtia grupului Suez de catre Gaz de France nu va afecta mediul concurential pe piata romaneasca, a informat un comunicat al Consiliului concurentei.
Gaz de France furnizeaza servicii in domeniul gazelor naturale, precum si servicii energetice conexe.

Suez este prezent pe piata romaneascpaa din 2003 si desfasoara activitate pe piata echipamentelor si utilajelor utilizate in procesele de asamblare, precum si pe piata serviciilor de inginerie si consultanta in domeniul energiei si infrastructurii.

Astfel, Gaz de France nu a fost prezent in Romania pe pietele pe care a desfasurat activitate Suez.

Conform legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, numai concentrarile economice care depasesc pragurile valorice prevazute de lege.

Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a zece milioane euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a patru milioane de euro.

Sindicatele franceze au obtinut in instanta, in noiembrie, amanarea fuziunii Gaz de France - Suez, estimata la aproximativ 80 de miliarde de euro.

De la lansarea din luna februarie a anuntului de fuziune, cele doua grupuri cazusera de acord impreuna cu statul francez ca o actiune Suez va fi echivalenta cu o actiune Gaz de France, dupa platirea unui dividend exceptional de un euro pe actiune actionarilor grupului Suez.

Proiectul de fuziune a suscitat si numeroase rezerve din partea Bruxellesului, de care cele doua grupuri energetice au fost nevoite sa tina cont in cadrul procesului lor de fuziune.

Tranzactia va crea un grup cu o capitalizare de piata de aproape 80 de miliarde de euro. Entitatea economica rezultata prin fuziunea GDF-Suez va fi a doua companie ca marime pe piata europeana a energiei, dupa EDF, dar cu mult inaintea grupului german E.ON. Comisia Europeana a impus o serie de conditii pentru aprobarea fuziunii.

Gaz de France si Suez au facut o serie de renuntari pentru a compensa dimensiunile noii concentrari economice, inclusiv renuntarea la companiile Distrigaz si SPE, iar compania belgiana Suez a renuntat la controlul asupra operatorului belgian de retele Fluxys.

Presedintele consiliului de administratie si directorul general al noii entitati rezultate prin fuziunea Gaz de France-Suez va fi conducatorul grupului Suez, Gerard Mestrallet, iar vicepresedinte va fi Jean-Francois Cirelli, care detine acum functiile de presedinte al consiliului de administratie si director general al Gaz de France.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri