Aflat la Viena, presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a pus in discutie contractul de privatizare al Petrom, clauzele contractuale ale acestuia, evolutia pretului petrolului precum si investitiile viitoare ale companiei.
Punandu-se problema programului de restructurare a personalului Petrom, reprezentantul OMV sustine ca nu este nimic surprinzator in acesta. "Petrom avea la venirea noastra foarte multi angajati, mult prea multi. Acum si-a redus personalul, dar nu realizeaza nicio actiune fara sindicate", a punctat Ruttenstorfer. Acesta a reamintit ca OMV s-a angajat sa investeasca in Petrom pana in 2010 circa 3 miliarde de euro.

Ruttenstorfer a mai precizat ca in contractul de privatizare a Petrom nu exista clauze care nu ar putea fi explicate. Cele mai criticate clauze din contractul de privatizare a Petrom, angajamentul statului roman de a mentine patru prevederi din Codul Fiscal pana in 2014 si stabilitatea redeventelor, sunt perfect explicabile. Stabilitea sistemului de impozitare in explorare si productie este o practica standard in industria petrolului. El a adaugat ca in multe tari intregul cadru legislativ este "inghetat" pentru o anumita investitie in industria explorarii si productiei ramanand la fel ca in momentul incheierii contractului de privatizare.

Presedintele OMV crede ca stabilitatea redeventelor din Romania este normala si comparabila cu sistemul aplicat in alte tari producatoare de titei. Ruttenstorfer a mai spus ca anularea datoriilor istorice ale Petrom s-a facut inainte ca OMV sa depuna oferta de participare la privatizarea celei mai importante companii de petrol din Romania.

Vanzarea de active Petrom este un drept teoretic pe care il avem

Petrom trebuie sa ramana o companie integrata, dar este adevarat ca exista unele active care sunt mai importante si altele care sunt mai putin importante, a mai presedintele OMV, referindu-se la posibilitatea vanzarii Arpechim si Doljchim.

"Vanzarea de active este un drept teoretic pe care il avem prin contractul de privatizare, dar deocamdata nu intentionam sa vindem active. Este insa adevarat ca viitorul Arpechim depinde de Oltchim", a precizat Ruttenstorfer, citat de NewsIn. Desi a recunoscut ca OMV investeste in modernizarea rafinariei Petrobrazi un miliard de euro, in timp ce rafinaria Arpechim primeste doar circa 100 de milioane de euro, oficialul OMV a tinut sa precizeze ca si aceasta este importanta pentru companie. "Accentul nostru principal este pus pe Petrobrazi. Problema Arpechim este ca depinde de Oltchim si intentia autoritatilor este de a privatiza Oltchim", a completat el.

Potrivit acestuia, o decizie in privinta rafinariei Arpechim se va lua numai dupa si daca se va declansa privatizarea combinatului valcean Oltchim. Presedintele OMV a mai spus ca privatizarea Petrom a fost un proces deosebit de transparent, supravegheat indeaproape de Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si alte institutii internationale.

Ruttenstorfer s-a declarat bucuros de publicarea contractului de privatizare a Petrom, spunand ca acest lucru a contribuit la reducerea zvonurilor si prezentarea faptelor. "Nu exista nicio clauza care sa nu fie in concordanta cu practicile internationale din industria de petrol si gaze", a mai punctat oficialul OMV. Potrivit acestuia, in 2007-2008 OMV va investi in Petrom pana la un miliard de euro pentru fiecare dintre urmatorii doi ani. "Niciun leu nu va pleca din tara, toti vor fi investiti in tara, in economia romaneasca", a mai subliniat Ruttenstorfer.

Contractul de privatizare a Petrom a fost publicat saptamana trecuta,cand au fost publicate si contractele de privatizare din domeniul energiei si gazelor naturale. Clauzele din contractul de preluare a Petrom de catre OMV au starnit insa cele mai multe controverse.

Petrom intentioneaza sa construiasca o termocentrala la Petrobrazi

Petrom ar putea incepe constructia unei termocentrale pe gaz la Petrobrazi, cu o putere instalata de 800 de MWh, din care ar urma sa utilizeze pana la 50% din electricitatea produsa pentru necesarul propriu, iar restul sa vanda pe piata libera. Facem un studiu de fezabilitate pentru constructia unei termocentrale de 800 MW la Petrobrazi. O treime din electricitatea produsa aici sau chiar jumatate va fi utilizata de catre Petrom, iar restul poate fi comercializat pe piata, a mai declarat Wolfgang Ruttenstorfer.

El a mai spus ca Petrom este un mare consumator de energie electrica si are nevoie de o sursa permanenta de electricitate pentru depozite, benzinarii si alte active. Nu dorim sa intram pe piata de electricitate intr-o proportie mare. Nu vom fi un competitor important pe aceasta piata, a subliniat oficialul OMV.

Fondul social va trebui gestionat de Guvern, nu de OMV

OMV este decisa sa contribuie prin intermediul Petrom la Fondul Social, care va trebui sa fie infiintat de Guvern in scopul compensarii facturilor populatiei la gaze naturale, a spus Ruttenstorfer. Am propus primului ministru si presedintelui Romaniei infiintarea acestui fond social pentru reducerea poverii scumpirii gazelor asupra consumatorilor casnici. Am avut doar niste prime discutii, a precizat el.

Intrebat cat % din profitul sau cifra de afaceri a Petrom este dispusa compania sa aloce, pentru ajutorarea populatiei, oficialul OMV a afirmat ca o viitoare contributie la Fondul social nu este o taxa pe profit, ci un angajament social. El nu a putut preciza nivelul contributiei Petrom la acest fond. Va fi un fond guvernamental, dar nu stiu cine il va gestiona, daca Ministerul Finantelor sau alt minister, a mai aratat Ruttenstorfer.

In urma scandalului declansat de scumpirea gazelor, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu au declarat ca solutia atenuarii impactului cresterii pretului la gaze ar fi contributia Petrom la un Fond social.

"Vom propune o solutie care sa se bazeze pe un element care este cel al responsabilitatii sociale a companiilor, prin care aceste societati care inregistreaza cifre de afaceri considerabile si profituri consistente sa-si arate responsabilitatea sociala fata de consumatori", declara Tariceanu. El adauga ca trebuie gasita o formula prin care aceste scumpiri ale gazelor sa fie preluate prin sume care sunt datorate de companii in asa fel incat sa se micsoreze presiunea pe consumator. "E vorba de toate companiile care lucreaza in domeniul energetic", afirma Tariceanu.

La randul sau, presedintele Romaniei, Traian Basescu spunea ca fondul de ajutorare pentru populatie prin care OMV-Petrom va contribui la diminuarea efectelor sociale negative ale cresterii preturilor la gazele naturale este o contributie voluntara. "Orice societate petroliera are momente cand, datorita conjucturii pietei, are profituri foarte mari. In acest moment exista doua alternative: ori compania spune ca vrea sa aiba o contributie la un fond social pentru ca nu poate vinde sub pretul pietei (....), ori statul poate introduce o lege pentru excedentul de profit, care sa vizeze obligatia intoarcerii unui parti din profit pentru subventionare", a declarat seful statului.

49% din actiunile OMV sunt detinute de statul austriac si IPIC

Statul austriac si International Petroleum Investment Company (IPIC) din Abu Dhabi detin 49% din actionaritul OMV si nu e posibil ca alte companii sa detina actiuni indirect la Petrom, cei doi coactionari avand angajamente contractuale, a specificat presedintele OMV.

El a adaugat ca un pachet de 20% din actiuni apartin diverselor institutii din Austria, iar restul sunt pe bursele din Londra si din Statele Unite ale Americii. "Scenariul conform caruia o alta companie ar putea obtine o pozitie dominanta in OMV si astfel indirect in Petrom nu este plauzibil", a adaugat Ruttenstorfer. Potrivit acestuia, OMV are doi actionari puternici si sindicalizati OIAG (statul austriac) si IPIC, care detin 49,1 %, iar "structura actionariatului este de lunga durata si nu poate fischimbata".Presedintele OMV a mai aratat ca din free float-ul de 50,9 %, companii din Austria detin 20 %, societati din Marea Britanie -10 %, companii din SUA - 9 %, din restul Europei - 8 % si din restul lumii - 3,9%.

Pretul petrolului la momentul privatizarii a fost o ipoteza de lucru

Referitor la pretul petrolului de la momentul privatizarii Petrom, Ruttenstorfer a arata ca acesta nu a fost prins in contract, fiind doar o ipoteza de lucru pentru ei si pentru Guvern. Sunt convins 100% ca oferta pe care am depus-o in 2004 (la privatizarea Petrom- n.r.) a fost o oferta foarte competitiva, care a recunoscut pretul estimat al petrolului, a spus Ruttenstorfer. Potrivit presedintelui OMV, la depunerea ofertei de catre OMV, nici analistii si nici bancile de investitii nu se asteaptau ca va urma o crestere atat de brusca a pretului petrolului.

Intrebat cum comenteaza stabilirea de catre consultantul statului la privatizarea Petrom, Credit Suisse First Boston (CSFB) a unui pret pe baril de 20 de dolari, Ruttenstorfer nu a dorit sa comenteze. Nu vreau sa comentez pentru ca aceasta tine de vanzator, iar noi nu raspundem de ce a facut CSFB in aceasta privinta pentru ca depaseste sfera noastra de competente, a subliniat oficialul OMV. El a adaugat ca in prezent nu este exclusa o revenire a pretului petrolului la valoarea de 20 de dolari.Intreaga industrie mondiala si noi ne asteptam la o descrestere a pretului petrolului. Pretul titeiului poate scadea substantial din nou, sper ca nu la 10 dolari, dar poate ajunge la 20 de dolari pe baril, a mai aratat presedintele OMV.

Pretul platit de grupul austriac OMV pentru preluarea a 51% din pachetul de actiuni al Petrom a facut subiectul controverselor legate de contractul de privatizare. Saptamana trecuta, Ministerul Economiei si Comertului a publicat contractele de privatizare din domeniul energiei, inclusiv cel al privatizarii Petrom, dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) a hotarat desecretizarea acestora.

Presedintele OMV s-a intalnit cu Stamen Stanchev

Wolfgang Ruttenstorfer a mai precizat la Viena ca s-a intalnit cu Stamen Stanchev insa a refuzat sa comenteze relatia pe care a avut-o cu Dorinel Mucea, ambii crecetati pentru spionaj, respectiv actiuni care aduc atingere sigurantei statului.Ruttenstorfer a declarat ca s-a intalnit spus ca s-a intalnit cu Stamen Stanchev, consultantul Credit Suisse First Boston (CSFB), subliniind insa ca il cunoaste asa cum cunoaste mai multi oameni de afaceri.Oficialul OMV a afirmat ca nu a discutat niciodata cu Stamen Stanchev despre problema celor 8 % din Petrom, actiuni destinate exclusiv salariatilor acestei companii.

In privinta lui Dorinel Mucea, Ruttenstorfer a refuzat sa comenteze precizand doar ca acesta a fost implicat in privatizarea Petrom, iar dupa privatizare a fost numit de Guvern in Consiliul de Administratie al Petrom.Stamen Stantchev, consultant al Credit Suisse First Boston Europe Londra si Credit Anstalt Investement Bank Corporate Finance Beratungs GmbH Austria este acuzat de spionaj si organizarea unei retele de spionaj. Mucea Mihai Dorinel, fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului este acuzat de tradare prin transmitere de secrete.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri