" Firma noastra, care este subordonata direct primariei, a inceput inca din anul 2003 strategia de dezvoltare, iar din 2005 a adoptat un concept strategic de mediu, de aceea vom incepe reabilitarea tehnica a instalatiilor", a explicat Aurel Matei, prezent la ceremonia de semnare a acordului de imprumut intre BERD, Ambasada Olandei si COLTERM.

Valoarea proiectului este de 23 de milioane de euro, dintre care 15 milioane de euro provin de la Banca Europeana de Dezvoltare ( BERD).

Potrivit directorului general adjunct al COLTERM, in momentul in care procesul de modernizare va fi finalizat, emisiile de dioxid de carbon din orasul Timisoara se vor reduce cu aproximativ 120.000 de tone pe an.

Colterm Timisoara va obtine 3,6 milioane euro din vanzarea unor drepturi de emisie de dioxid de carbon Olandei, acesta fiind prima tranzactie cu credite carbon din Romania.

Potrivit ministrului mediului, Sulfina Barbu, Colterm va obtine 7,5 euro pentru dreptul de emisie a unei tone de dioxid de carbon.

Aceasta a adaugat ca proiectul de la Timisoara este primul proiect de tip implementare in comun finantat de BERD prin credit si prin achizitia a 550.000 de unitati de reducere a emisiilor care vor fi generate in perioada 2007- 2012.

"Acest proiect este un foarte bun exemplu de cooperare internationala, iar BERD are un plan de investitii de aproximativ 1,5 miliarde de euro in domeniul eficientei energetice si sper ca o mare parte din acesti bani sa ajunga in Romania, pentru ca aici oportunitatile sunt foarte mari", a declarat vicepresedintele BERD, Varel Freeman.

BERD este cel mai mare investitor strain din Romania, care a investit, pana in acest moment peste 3.2 miliarde de euro pentru 115 de proiecte. In sectorul municipal si cel al investitiilor de mediu, BERD a investit aproximativ 400 de milioane de euro.