CFR prelungeste linia de credit de trei milioane deschisa la Banca Romaneasca

Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului prelungeste linia de credit de trei milioane deschisa la Banca Romaneasca a Companiei Nationale de Cai Ferate CFR ( CNCF CFR), potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, informeaza NewsIn. Maturitatea liniei de credit este de 12 luni, suma minima de rambursat, lunar, este de 150.000 de dolari.

Agentia de evaluare internationala Standard & Poor's (S&P) a reafirmat in octombrie ratingul "BB", acordat companiei CFR SA, pentru datoriile pe termen lung in valuta, dar perspectiva este considerata negativa .

Ratingul este motivat de sprijinul financiar important pe care guvernul il acorda companiei, care reuseste sa acopere astfel, pierderile operationale si nevoia de investitii. Alti factori de risc includ expunerea la situatia financiara precara a operatorilor de cai ferate detinuti de stat, a slabei transparente privind informatiile financiare ale CFR si a raportarilor tarzii.

Aceste slabiciuni sunt contrabalansate de proprietatea statului asupra companiei, riscul scazut de privatizare si importantei strategice pentru Romania a CFR, toate contribuind la ajutorul financiar guvernamental.

Ratingul a luat in considerare si intarzierea raportarii IFRS in 2005, si asuma ca pentru anul curent situatia se va imbunatati. Din cauza intarzierii privind situatia financiara, CFR ar putea fi dizolvat printr-o procedura judecatoreasca la cererea unui parti interesate, conform S&P.

Perspectiva ar putea fi revizuita la stabil daca calitatea si timpul raportarilor financiare se va imbunatati, sau daca statul isi va mari ajutorul. O schimbare a ratingului de tara nu va duce in mod necesar la o modificare a ratingului acordat CFR.

Moody's a marit ratingul Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA de la Ba2 la Ba1, cu o perpectiva stabila, in urma atribuirii unui rating investitional pentru Romania.

Analistii agentiei au considerat ca riscul de neindeplinire a angajamentelor finaciare este ridicat, CFR primind un indice intre 14 si 16 (pe o scara de la 1 la 21, cand 1 reprezinta cel mai scazut risc de neplata a creditelor). Chiar daca CFR a aratat o dependenta ridicata, compania primeste mult sprijin din partea statului. Analistii nu au modificat indicele riscului de neplata al creditelor si gradele de dependenta/sprijin aratate de CFR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Auchan extinde parteneriatul cu Poșta Română pentru livrări la domiciliu
Setari Cookie-uri