Companiile petroliere de pe piata romaneasca trebuie sa dea explicatii Consiliului Concurentei pentru ultima scumpire a carburantilor. Fara sa anunte in prealabil, in primele zile ale anului, Petrom, urmata de alte 7 societati petroliere, a majorat preturile la benzina cu 500 - 800 lei pe litru.

Constatand ca pretul final de comercializare a benzinei este acelasi la toate companiile, Consiliul Concurentei a solicitat date si informatii cu privire la cresterea preturilor la pompa. "Pretul final la benzina fiind acelasi la toate companiile, exista suspiciunea unei posibile intelegeri intre acestea si nu se exclude nici posibilitatea ca o societate sa fi luat ca reper pretul unei alte companii in stabilirea propriilor preturi", ne-a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. Deja, companiile au furnizat datele care justifica majorarile de pret operate si urmeaza o analiza preliminara a acestora, dupa care Consiliul Concurentei va decide daca va declansa sau nu o investigatie.

"Consiliul Concurentei nu se ocupa de firme, ci de mediul concurential. Nu avem competente de a aviza preturile practicate de operatorii de pe piata. Noi intervenim doar daca avem dovezi cu privire la intelegeri intre firme pentru un anumit comportament care distorsioneaza concurenta in sensul practicarii unor preturi artificiale sau in scopul impiedicarii accesului unor operatori pe piata, daca exista dovezi privind un abuz de pozitie dominanta pe piata sau se creeaza un cartel", a evidentiat Berinde. Cum insa o investigatie poate dura luni de zile, uneori ani, pentru ca este nevoie de verificarea tuturor datelor incriminate si obtinerea probelor materiale care sa sustina orice fel de suspiciuni legate de practica anticoncurentiala, reprezentantii companiilor petroliere au libertatea sa scumpeasca in continuare carburantii, ori de cate ori vor dori.

Presedintele Consiliului Concurentei crede insa ca acestia nu vor creste din nou preturile la carburanti deoarece "poate fi o circumstanta agravanta pentru ei daca in urma investigatiei reiese ca au incalcat Legea concurentei si, mai mult, au perpetuat acelasi comportament". Cu alte cuvinte, in cazul in care Consiliul Concurentei va constata ca societatile petroliere, incalcand Legea concurentei, au crescut ilegal preturile la carburanti si au continuat sa faca acelasi lucru pe parcursul investigatiei, acestea vor fi trase la raspundere pentru toate actiunile, iar amenzile vor fi pe masura gravitatii faptelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri