Companiile de stat care ofera servicii de transport in comun au inceput sa piarda teren in fata particularilor. Cel mai mare exod al pasagerilor de la stat la privat se inregistreaza in cazul transportului rutier, unde romanii au si cele mai multe variante.

Potrivit unei anchete realizate de Institutul National de Statistica, anul trecut aproximativ 88% dintre pasagerii care s-au deplasat pe rute interurbane si internationale au preferat companiile integral private, in vreme ce doar 0,3% dintre acestia au apelat la serviciile societatilor de stat. Anul trecut s-au deplasat pe sosele 216,5 milioane de pasageri, cu 0,1% mai multi decit cu un an in urma, transportul rutier reprezentind 68,2% din transportul total de pasageri. De asemenea, in cazul transportului fluvial ponderea celor care au preferat alternativa particulara a fost si mai mare: de 97%. Numarul celor care au folosit acest mijloc de deplasare s-a ridicat anul trecut la 214 mii de persoane.

Se circula mai mult cu maxi-taxi

Pentru ca pe rutele urbane si suburbane nu se pot bate cu statul in ceea ce priveste oferta de mijloace de transport, particularii au gasit totusi o nisa de piata, oferind servicii de transport in regim de maxi-taxi. Comparativ cu un an in urma, in 2004 au circulat cu maxi-taxi cu 7% mai multi romani, iar 80% dintre acestia s-au orientat catre particulari. Totusi, romanii au ramas in mare parte fideli autobuzelor, troleibuzelor sau tramvaielor, pe fiecare dintre aceste segmente inregistrindu-se cresteri ale numarului de pasageri.

Trenurile private mai au de asteptat

Transportul privat nu a prins insa pe calea ferata si in aer. Astfel, proprietarii privati de trenuri au reusit sa atraga sub 1% dintre pasageri, doar 760 de mii de persoane dintre cele aproape 10 milioane, care au mers cu trenul, profitind de alternativa particulara. De asemenea, ponderea calatorilor care au ales o companie de transport aerian a fost de 14%. Pe calea aerului au calatorit anul trecut 1,3 milioane de persoane, cu 14,1% mai multe decit in 2003, in timp ce trenul a fost preferat de 99,5 milioane de romani, cu 5% mai multi decit in anul anterior.

Dintre locurile oferite pasagerilor pe rutele urbane si suburbane, coeficientul de utilizare este de numai 41,6% in timp ce pe rutele judetene si interjudetene locurile s-au ocupat in proportie de 40%. In schimb, pe traseele internationale, gradul de ocupare a locurilor a crescut la 61%, iar in cazul transportului aerian, gradul de ocupare a fost de 86%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri