Romanii vor cumpara zahar mai scump dupa integrarea in Uniunea Europeana. Patronatele estimeaza ca pretul unui kilogram de zahar va fi cu 60% mai mare decat cel practi cat in acest moment. "Cresterea se va datora alinierii pretului zaharului la nivelul celui din Uniunea Europeana unde, in prezent, este comercializat la un pret mult mai mare decat cel din Romania. Influentele se vor face simtite atat la zaharul produs din sfecla, cat mai ales la cel din trestie, adus din strainatate, aceasta pentru ca ponderea in consumul intern al zaharului importat este de 90%", ne-a declarat presedintele Patronatului Roman al Zaharului, Ioan Armenean. Pretul zaharului in UE se situeaza in jurul valorii de 630 euro/tona, atat in cazul celui din sfecla, cat si al produsului importat. "Acum, fabricile romanesti produc zahar din sfecla la pretul de 450 euro/tona, iar in UE pretul este de 631,9 euro.

Romania importa zahar brut cu 240 dolari/tona, in timp ce UE importa cu 523 euro/tona. Dupa 2007, Romania va trebui sa se alinieze nivelului european si implicit sa creasca pretul", a precizat consilierul in Ministerul Agriculturii, Georgiana Sarbu. Specialistii sunt de parere ca cei afectati de aceasta majorare vor fi consumatorii finali, pentru ca producatorii de sfecla si procesatorii (atat de sfecla, cat si de zahar brut) vor fi protejati de politicile comunitare.

Producatorii de sfecla, de exemplu, vor beneficia de subventii mai mari (de la 26 euro/tona de sfecla, cat este in prezent, vor ajunge la nivelul subventiei din UE de 47 euro/tona). In urma negocierilor cu UE, Romania a obtinut o cota de zahar din sfecla de 109.164 tone, iar pentru zaharul brut de 329.636 tone, astfel incat sa fie asigurat aproape in totalitate necesarul intern (500.000 tone). Reprezentantii fabricilor de zahar se tem ca producatorii romani de sfecla nu vor putea asigura materia prima necesara. "Cantitatea de zahar produsa din sfecla a scazut in 2004 fata de 2003 de la 54.000 tone la 51.000 tone. Daca nu vom produce 109.000 tone in anul aderarii si inca doi ani dupa aceea, vom pierde aceasta cota", a spus Gheorghe Bejan, directorul Patronatului Zaharului. Potrivit graficului stabilit cu UE, Romania trebuie sa produca anul acesta 75.000 tone de zahar din sfecla, iar in 2006 - 95.000 tone.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri