Hongfei Li si Shane Nediyakalayil sunt doi studenti americani, inscrisi la programul MBA al Indiana University, care au venit in Bucuresti sa lucreze la o companie romaneasca de contabilitate, in urma unui parteneriat intre Academia de Studii Economice din Bucuresti si Indiana University. Aici au pus in aplicare ce au invatat acolo si au descoperit avantajele unei companii mai mici, unde poti invata direct de la fondatori.

Hongfei Li si Shane Nediyakalayil sunt inscrisi in programul 3/2 MBA Program al Kelly School of Business, de la Indiana University. In cadrul acestuia, studentii pot aplica si pot fi selectati pentru a face practica intr-una dintre companiile partenere, aflate in tari precum Romania, Polonia, Marea Britanie, Taiwan, China si Vietnam.

Hongfei s-a nascut in China, dar in prezent studiaza in Statele Unite. El a aplicat din prima pentru Romania, pentru ca nu a mai fost niciodata in Europa. Shane a optat, initial, pentru Taiwan, apoi s-a razgandit si a ales Romania, dupa ce mai multi prieteni care au fost in tara i-au recomandat sa vina aici. Mai mult, el a vrut sa experimenteze economia Europei. Din totalul de 60 de studenti inscrisi, 30 au ales Romania si fac practica in companiile din Capitala.

In cadrul MBA-ului de finante si contabilitate, studentii au invatat, pe langa contabilitate, si abilitati de consultanta si marketing, pe care le pun in aplicare in cele sase saptamani cat timp lucreaza la Vulpoi & Toader Management (VTM), companie care ofera servicii integrate de contabilitate si consultanta de business.

Diferenta din companiile mici

Spre deosebire de firmele mari, precum companiile de contabilitate din Big 4, unde studentilor li se da ceva specific de facut cat timp dureaza intershipul, in firmele mici, precum VTM, portofoliul de activitati al studentilor este diversificat, spun Shane si Hongfei.

Comparativ cu firmele mari din Big 4, aici facem proiecte din diferite zone. Spre exemplu, in prima saptamana am avut proiecte pe marketing, in a treia si in a patra saptamana am facut previziuni financiare. In fiecare saptamana facem altceva. In schimb, in firmele mari din Big 4, ei fac tot timpul acelasi lucru”, spune Hongfei.

Astfel, in saptamanile in care au lucrat la VTM, Shane si Hongfei au interactionat cu zona de marketing, s-au familiarizare cu serviciile si cu prezentarile de vanzari in limba engleza pentru VTM, apoi si-au diversificat activitatile prin calcule Break Even Point (BEP) cu diverse scenarii, scenarii Actual vs Targeted referitor la profitabilitatea activitatii in cadrul echipelor de contabili si comentarii financiare cu sugestii si recomandari.

Shane apreciaza faptul ca in cadrul VTM a putut sa invete direct de la oamenii care au fondat compania, nu de la asociati: „Am avut ocazia sa invatam de la oamenii care sunt la conducerea companiei. A fost o experienta diferita doar pentru ca am avut oportunitatea de a invata de la oameni care au mai multa experienta decat colegii nostri care au invatat de la un asociat sau un asociat cu gradul de senior. Noi invatam de la cei care au pus bazele companiei. Firma aceasta este mult mai mica decat celelalte patru la care lucreaza colegii nostri, dar are punctele ei forte”.

VTM este la primul an de colaborare cu Indiana University. George Avramescu, business development director al companiei VTM, este cel care a stabilit activitatile saptamanale celor doi studenti: “Amandoi sunt niste studenti foarte capabili si inteligenti; pot comunica foarte bine prin cifre, pot sa citeasca si sa interpreteze foarte bine cifrele. Sunt printre cei mai buni studenti si de aceea, spre deosebire de alti studenti, ei au reusit sa ajunga aici”.

Despre Bucuresti, Romania

Desi soferii de la Uber si persoanele pe care le-au cunoscut in cele sase saptamani au fost socati cand Shane si Hongfei le spuneau ca le place in Bucuresti, cei doi nu au gasit inca motive sa nu le placa.

Shane spune ca, din punct de vedere cultural, Romania este similara cu Statele Unite. Desi oamenii i-au avertizat cu privire la hotii de buzunare, cei doi vad Bucurestiul ca pe un loc sigur, unde te poti plimba in siguranta pe strada.

La capitolul calatorii, Shane si Hongfei au preferat sa plece din Romania in excursii in Grecia si Ungaria, iar in tara au ajuns in Constanta si vor sa ajunga in Brasov inainte sa plece.

Intrebati daca ar mai ramane in tara, Shane si Hongfei isi motiveaza diferit da-ul. Shane si-ar prelungi sederea ca sa viziteze mai mult din tara, in timp ce Hongfei ar mai ramane pentru modul de lucru relaxant, total diferit de cel din China.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri