Aproape de Foisorul de Foc, pe strada Iancu Cavaler de Flondor are sediul Atelier Merci, o afacere in care sunt croite haine si accesorii, iar profitul obtinut merge catre proiectele asociatiei Merci Charity Boutique: Zana Merciluta, unde copiii primesc consultatii stomatologice si burse pentru copiii de la sate. Pornita de la ideea de a dona haine si obiecte celor care au nevoie, ideea s-a transformat intr-una de productie care sa poata sustine alte proiecte, evidentiindu-se prin mesajul „Port cu mine o fapta buna”.

Atelierul Merci exista de doi ani si jumatate si este sub umbrela asociatiei Merci Charity Boutique. Initial, asociatia a inceput cu un magazin caritabil in Centrul Vechi al Capitalei, un spatiu in care oamenii donau bunuri pe care nu le mai foloseaua: haine, bijuterii, mobilier, iar membri asociatiei le selectau si le revalorificau. Cu fondurile obtinute, asociatia sprijinea diverse cazuri medicale, in special ale copiilor de la Institutul Oncologic sau copii cu afectiuni oncologice.

In timp s-au strans multe obiecte pe care nu le expuneau in magazinul caritabil, pentru ca nu aveau calitatea necesara, asa ca s-au gandit sa le recicleze si, totodata, sa isi mute sediul, pentru ca nu mai aveau loc in cele doua camere de pe strada Smardan.

Cei 3.000 de euro castigati in urma unei competitii pentru intreprinderi sociale organizata de UniCredit Bank si NESsT au ajutat Atelierul Merci sa inchirieze un nou spatiu, in noiembrie 2015, care sa aiba sub acoperis atat activitatea asociatiei, cat si atelierul. Initial, s-au mutat intr-un garaj situat intr-un spatiu subteran, aproape de Hotel Intercontinental, apoi aproape de Foisorul de Foc.

Cine ce face

In prezent, Alina, fondatoarea asociatiei, se ocupa de partea de creatie, vine cu idei de modele. Nadia, al treilea membru al asociatiei, se ocupa de partea de croitorie, iar Dani probeaza, pozeaza si se ocupa de partea de marketing.

Deocamdata, Atelierul Merci realizeaza produse de la zero, cu materiale noi, care sunt inscriptionate cu eticheta „Port cu mine o fapte buna”, pentru ca 100% din profit merge catre proiectele sociale din educatie si sanatate.

Proiecte sustinute: Zana Merciluta si bursele pentru copiii de la sat

Zana Merciluta este un proiect prin care copiii de la sate sunt consultati de medici dentisti voluntari intr-un cabinet stomatologic mobil, pentru care a fost nevoie sa se gandeasca o legislatie si sa stabileasca mai multe intalniri cu Ministerul Sanatatii si Directia de Sanatate Publica Bucuresti pentru a primi autorizare.

„A fost acest du-te-vino intre institutii, pana cand am reusit la minister sa deschidem aceasta discutie, cum ca exista o lege facuta in 2006 in cadrul Legii sanatatii, exista un paragraf, dar nu s-au mai facut normele de punere in aplicare a paragrafului respectiv, despre functionarea cabinetelor medicale mobile si de acolo am inceput lucrul cu sprijinul unui secretar de stat”, povesteste Dani.

In prezent este asteptat un ordin de ministru care sa reglementeze cabinetele stomatologice moderne: „Am creat o legislatie care sa permita autorizarea si functionarea cabinetelor medicale de orice fel, a fost o batalie de un an si ceva. Inca nu e gata. Asteptam sa iasa ordinul de ministru, ca sa poate autoriza orice cabinet medical. Acum nu e nimeni in ilegalitate, pentru ca nu exista lege”, explica Dani.

In curand, programul Zana Merciluta va beneficia de un al doilea cabinet stomatologic mobil, pentru care exista deja masina.

Pe partea de educatie, Atelier Merci ofera de doi ani burse pentru copiii de la sat, de care beneficiaza 9 elevi. Bursele sunt in valoare de 400 de lei si acopera costurile cazarii la camin, rechizite, cateva cheltuieli de transport si echipament necesar elevilor care sunt inscrisi la scoli profesionale.

Sursele de venit

Pentru o intreprindere sociala precum Merci Atelier, sursele de venit sunt reprezentate de sponsorizarile de la companii, donatii individuale, banii care se strang in urma competitiilor sportive pentru care se alearga, vanzarile atelierului de croitorie, donatiile pe care le fac oamenii in urma concertului de Craciun din Catedrala Sfantul Iosif si vanzarile de bilete la concertul trupei Byron.

Majoritatea comenzilor vin de pe site, iar o parte vin si de la targuri. De la deschiderea atelierului, numarul clientelor, care au varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, a ajuns la 680, iar valoarea medie a unei comenzi este de 180 de lei.

Planuri de viitor

Reciclarea se vrea pe lista planurilor de viitor, dar, pentru a dezvolta partea de reciclare de textile au nevoie de o investitie de 30-40.000 de euro. In prezent, procesul de reciclare se desfasoara la scara mica. Spre exemplu, mai multe camasi primite ca donatie de la o fabrica din Braila s-au transformat in traiste.

De ce sa faci antreprenoriat social?

Poate ca nu exista un raspunsul general valabil la intrebarea de mai sus, dar redam motivatia lui Dani: „Imi place, imi iese, imi plac si provocarile, si reusitele. Imi place ce iese dupa fiecare zi de munca aici. Imi place cand zambesc copiii, cand ii ajutam, cand ne ies lucrurile, cand aratam ca se poate, iar alti oameni se simt inspirati si fac si ei mai departe”.

Sursa foto: Facebook Atelier Merci

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri