Piata sistemelor de ventilatie din Romania este estimata la aproximativ 51 milioane de euro in 2016, dupa o crestere semnificativa in 2015 (peste 36% fata de anul anterior) si 2016 (+15.4%), potrivit unui studiu realizat la finalul anului trecut de agentia de cercetare de piata MKOR Consulting.

Estimarile pentru urmatorii ani sunt pozitive pentru aceasta piata, pe fondul intensificarii activitatii de constructii. Sunt asteptate cresteri medii ale vanzarilor de sisteme de ventilatie de 14-15% anual, astfel incat in 2020 nivelul cererii ar putea ajunge la 85 milioane euro.

Evolutia cererii pentru sistemele de ventilatie este strans legata de cea a pietei constructiilor, unde exista semnale si prognoze de crestere. Sunt insa si alti cativa factori care influenteaza pozitiv piata de ventilatie.

Legislatia nationala prevede inca din 2011 obligativitatea includerii unei solutii de ventilatie sau climatizare in cladirile nou construite sau care sufera reparatii capitale.

Inginer executant instalatii, cu peste 20 de ani vechime, gestioneaza proiecte de mare anvergura: “Piata este in crestere. De acum nicio cladire nu se mai face fara sistem de ventilatie. Sistemele de ventilatie devin vitale datorita izolatiei cladirilor. Cladirile izolate au nevoie sa circule aerul, in caz contrar pun in pericol sanatatea.”

Pe de alta parte, preocuparile pentru calitatea aerului interior, alaturi de reducerea consumului de energie sunt alti factori care contribuie la cresterea cererii pentru sisteme de ventilatie.

Inginer proiectant instalatii, cu vasta experienta pe toate segmentele pietei: “Tendinta de a consuma cat mai putina energie, prin asigurarea aerului proaspat; cladiri care se vor acreditate LEED SAU BREEAM.”

Cele mai mari vanzari, pe segmentul comercial

Cea mai mare parte a vanzarilor de sisteme de ventilatie se adreseaza segmentului comercial, care ocupa aproximativ 45% din totalul pietei. In aceasta categorie sunt incluse centre comerciale, sali publice, HoReCa, spitale, cladiri de birouri etc.

Alte 29% din sistemele de ventilatie vandute se adreseaza halelor de productie si centrelor logistice.

Sectorul rezidential a acaparat circa 26% din sistemele de ventilatie vandute in Romania in 2016, in conditiile in care costurile ridicate ale unui astfel de sistem pot deveni o bariera pentru consumatori.

Oferta bogata de ventilatoare si centrale de ventilatie

Mai mult de jumatate (54%) din piata sistemelor de ventilatie revine ventilatoarelor si centralelor de ventilatie, componente care reprezinta inima unui astfel de sistem. Restul de 46% este distribuit pe alte componente conexe ale instalatiilor de ventilatie, printre care: tubulatura, grile si accesorii, baterii de incalzire si racire.

O mare parte dintre marcile de ventilatoare si centrale de ventilatie reprezentative la nivel european se regasesc si pe piata din Romania. 42 de importatori, distribuitori directi si producatori furnizeaza pe piata romaneasca peste 30 de marci de centrale de ventilatie si peste 60 marci de ventilatoare.

Top 10 jucatori pe piata de ventilatoare si centrale de ventilatie din Romania:

1. Trane Romania
2. Unicomp
3. Dencohappel Romania
4. Lindab, Divizia Ventilatii
5. SIG Air Handling Romania
6. Falkor
7. Julien Stile
8. Dipet Servcom
9. Ruck Ventilatoare
10. S&P Romania Ventilation Systems

Top 20 de competitori de pe piata de ventilatie din Romania detin aproximativ 89% din totalul pietei.

Ventilatie sau aer conditionat?

Sistemele de ventilatie asigura inlocuirea aerului dintr-o incinta, aducand mereu aer proaspat din exterior. Scopul unei instalatii de ventilatie este de a realiza conditiile de confort ambiental (aer proaspat, temperatura, umiditate), prin evacuarea (extragerea, eliminarea) aerului viciat (aburi, gaze, praf) si introducerea de aer proaspat.

Diferenta fata de aerul conditionat consta tocmai in faptul ca o instalatie de ventilatie realizeaza schimbul de aer din interior cu cel din exterior, in timp ce un sistem de aer conditionat doar recircula acelasi aer din incinta.

Sistemele de ventilatie sunt preferate in special in sectorul industrial, in hale de productie unde este necesara si chiar obligatorie inlocuirea aerului viciat de praf si noxe cu altul proaspat. 89% dintre specialistii in sisteme de ventilatie care au raspuns demersului MKOR Consulting spun ca in sectorul industrial sunt utilizate sistemele de ventilatie mai mult decat aer conditionat.

In sectorul comercial sunt utilizate deopotriva sisteme de ventilatie si aer conditionat, in timp ce sectorul rezidential prefera aerul conditionat (94%). Aceasta in conditiile in care costurile initiale de achizitie si instalare a unui sistem de ventilatie poate fi ridicat. De multe ori, costul unei instalatii de ventilatie nu se opreste doar la ventilatorul propriu-zis, ci necesita costuri suplimentare ridicate pentru tubulatura si alte accesorii, dar si pentru lucrarile de instalare.

Studiul a fost realizat de agentia de cercetare de piata MKOR Consulting la finalul anului 2017, pe baza unui model tri-dimensional de culegere si analiza a datelor, din mai multe surse. Pe langa extragerea informatiilor din surse secundare, au fost obtinute date primare de la jucatori cheie din piata. In plus, pentru a intelege mai bine dinamica pietei, MKOR Consulting a realizat interviuri cu 28 de experti, specialisti cu experienta in domeniul instalatiilor de ventilatie.

Sursa foto: bit mechanic / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri