Smart Start USA este un program initiat si coordonat de catre Ilan Laufer, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, si urmareste finantarea si facilitarea accesului a unui numar de cel putin 10.000 de IMM-uri si antreprenori din Romania pe piata Statelor Unite ale Americii. Mihai Daraban, presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, institutie partenera in program, a facut mai multe precizari cu privire la imaginea actuala a relatiilor dintre SUA si tara noastra si la oportunitatile pe care business-urile romanesti le au pe teritoriul liderului economic mondial.

Presedintele CCIR a pus accentul pe nevoia de internationalizare a business-urilor romanesti si despre necesitatea exploatarii parteneriatului pe care tara noastra il are cu SUA, prezentand situatia curenta a conexiunilor dintre cele doua state.

“Cand vedem ca 70% din comertul exterior este indreptat catre Uniunea Europeana, 15% catre tarile din Europa care nu fac parte din Uniune si doar 15% catre restul lunii, aceasta situatie trebuie sa ne puna pe ganduri, deoarece nevoia de internationalizare este maxima. Trebuie sa incercam sa convingem firmele romanesti ca cel mai mare risc este sa nu iti asumi niciun risc. Ne uitam la situatia cu SUA si putem spune ca s-au facut eforturi mari in ultimii ani, am ajuns in ianuarie-februarie 2018 la un schimb comercial in valoare de 507,7 milioane de euro, in crestere fata de 495,3 milioane de euro, valoare inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior” precizeaza Mihai Daraban.

Presedintele CCIR adauga faptul ca in momentul actual exista in Romania peste 7.800 de societati cu capital american, dintre care 1.389 au o participatie de peste 50% venita din partea investitorilor din SUA.

“Cele 1.389 de companii au 498 de milioane de lei capital subscris, 419 dintre acestea au peste 10.000 de lei capital subscris si angajeaza peste 14.000 de oameni in Romania, o suma semnificativa. In ceea ce priveste investitiile directe , acestea se ridica la 1,34 miliarde de euro” adauga Daraban.

Acesta este de parere ca situatia are potentialul de a arata mult mai bine, iar schimbarile fiscale care au loc in acest moment in SUA le ofera antreprenorilor romani oportunitati importante.

"Trebuie sa valorificam la maxim capitalul pe care il avem si parteneriatul strategic cu SUA. Daca facem acest lucru cum trebuie, putem ajunge in situatia mult dorita de a ajunge un hub energetic, deoarece sunt multe proiecte, unele chiar acceptate de UE, dar care nu au finalitate. Poate, ne-am gandit noi cateodata, faptul ca sunt niste proiecte care nu au in ecuatie Federatie Rusa, face ca acestea sa fie puse in asteptare.

Schimbarile de la nivel politic, o provocare pentru demararea proiectelor ce au ca scop investitiile in business-urile romanesti

Contextul politic incert cu care Romania se confrunta in ultimii ani, creat de catre schimbarile numeroase care au avut loc la nivel de conducere, creaza probleme pentru atragerea investitiilor straine.

“Eu am preluat mandatul pe 6 iunie 2014. Daca ar fi sa iau in calcul si prim-ministrii interimari, acum suntem in situatia de a negocia cu cel de-al 7-lea. Acest context solicita de multe ori ambasadele care au in spate investitori” adauga Daraban.

Reprezentantul CCIR precizeaza ca, in Romania, exista acest “dar” de a uita sau de a pune pe lista de asteptare proiectele de investitii in momentul in care au loc schimbari la nivelul Guvernului. Aceste situatii le ingreuneaza celor de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei eforturile de a asigura un sentiment de credibilitate in fata ambasadelor.

"Am trait personal anumite dezamagiri, cand, dupa ce am trimis documente unui prim-ministru, a trebuit sa reiau procesul cu urmatorul prim-ministru care facea parte din acelasi partid. Acesta mi-a spus ca, daca nu le trimit in atentia lui, personal, nu vor fi luate in calcul. Cred ca acest lucru trebuie schimbat din temelii daca vrem rezultate", adauga Daraban.

Programul Smart Start SUA, initiat si coordonat de catre Harry-Ilan Laufer, fost ministru pentru Mediul de Afaceri Comert si Antreprenoriat, isi propune sa faciliteze accesul IMM-urilor din Romania si Europa de Est pe piata americana. Principalii parteneri ai initiativei sunt Camera de Comert si Industrie a Romaniei, US Commercial Service, autoritatile locale si centrale si institutiile financiare din Romania.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri