Cea mai mare parte dintre intermediarii in afaceri cu electricitate este de acord cu publicarea contractelor de achizitie energie de la producatori, dar exista si companii care, la doua zile dupa expirarea termenului dat de MEC, inca refuza desecretizarea acestor contracte.
Presedintele Traian Basescu l-a atentionat pe ministrul economiei, Varujan Vosganian, ca firmele straine au fost de acord sa-si publice contractele de privatizare, in timp ce firmele romanesti nu vor desecretizarea contractelor de achizitie energie electrica.

Fostul ministru al economiei, Codrut Seres, a emis un ordin dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT) de acum trei saptamani, prin care le-a cerut tuturor producatorilor de energie ca pana la 11 decembrie 2006 sa obtina acordul intermediarilor pentru publicarea contractelor de vanzare electricitate.

Complexele energetice Turceni si Rovinari au trimis Ministerului Economiei si Comertului (MEC), dupa sedinta CSAT, toate contractele de vanzare energie incheiate direct sau prin bursa, valabile pana la 31 decembrie 2006 sau cu valabilitate mai mare. intre timp, cele doua complexe au cerut acordurile intermediarilor pentru desecretizarea contractelor, insa o parte dintre acestia nu au fost de acord si si-au trimis echipe de avocati la negociere, potrivit declaratilor acordate agentiei NewsIn, de catre reprezentantii celor doua complexe.

"Companiile CEZ Electrica Oltenia, Energy Holding, Arelco Distributie si EFT au refuzat pana in prezent publicarea contractelor. Cele patru companii si-au trimis avocatii sa negocieze cu noi si poate, cine stie, vom reusi in cele din urma sa le convingem sa accepte desecretizarea acestor contracte", au spus reprezentantii complexului energetic Rovinari. Potrivit acestora, 16 din cei 20 de parteneri de contracte ai Rovinari-ului si-au dat OK-ul pentru publicare pana la data finala de 11 decembrie, iar restul nu. Sursele citate au mai aratat ca MEC le-a cerut pregatirea desecretizarii pentru toate contractele incheiate cu "revanzatorii", iar printre acestia se numara si CEZ Electrica Oltenia.

La Complexul Turceni situatia este asemanatoare. "Am trimis notificari la toate companiile cu care avem contracte de vanzare energie si care vand mai departe aceasta energie. O parte din ele a fost de acord cu desecretizare, o parte s-a opus", a precizat directorul general al Complexului energetic Turceni, Dumitru Ilinca. In opinia acestuia, situatia este remediabila si, tocmai din acest motiv, complexul inca poarta discutii cu intermediarii care s-au opus pentru a-i convinge sa accepte publicarea contractelor. Ilinca a refuzat sa dea numele acestor intermediari.

Directorul general al Complexului energetic Craiova, Constantin Balasoiu, a spus, la randul sau, ca termocentrala pe care o conduce nu are contracte cu intermediarii si astfel nu a intrat sub incidenta ordinului ministerial. Presedintele - director general al Grivco, Lazar Mihai, a afirmat ca societatea sa a dat OK-ul pentru publicarea contractelor de achizitie energie pe care le are cu Rovinari. De acord au fost si companiile EGL Gas&Power si Enol Grup, potrivit declaratiilor directorilor generali ai acestora.

Responsabilii companiei Energy Holding nu au dorit sa ofere informatii pe tema desecretizarii contractelor pe care le au cu producatorii de elecetricitate din Romania, printre care si complexele energetice Turceni si Rovinari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri