Controversele cu privire la produsele din tutun de noua generatie, prin care nicotina este livrata in organism prin alte metode decat consumul prin ardere al unei tigarete clasice, sunt la ordinea zilei in toata lumea, nu doar in Romania, lucru care a iesit in evidenta si la Forumul Global al Nicotinei, manifestare ce a avut loc intre 14 si 17 iunie la Varsovia. Produse din tutun pentru incalzit, tigari electronice, snus – acestea sunt doar cateva dintre alternativele la tigarile clasice, despre care companiile producatoare spun ca sunt mai putin daunatoare. Afirmatii de marketing, in conditiile in care consumul de tigarete clasice este in scadere, adevar sau o combinatie intre cele doua? Doar timpul va raspunde la aceasta intrebare. Nici macar autoritatile guvernamentale si din domeniul medical nu au, deocamdata, un raspuns transant, o dovada in acest sens fiind reglementarile extrem de diferite pe care diversele tari din lume le au – sau nu – cu privire la noile produse.

Importanta produselor ”alternative” din tutun, asa cum sunt denumite de actorii din industria tutunului, dar si de reprezentantii diverselor autoritati guvernamentale si organizatii medicale si de sanatate publica, pentru industria de profil este evidenta: la Forumul Global al Nicotinei, eveniment ce a avut loc la Varsovia intre 14 si 17 iunie 2018, aproape toate discutiile au gravitat in jurul acestui subiect.

”Acest eveniment aduce la un loc profesori, oameni de stiinta, parlamentari, autoritati din domeniul reglementarii, analisti, producatori din industria tutunului. Acesti oameni de obicei nu vorbesc unii cu altii si chiar sunt speriati sa discute unii cu ceilalti. Sunt multe tensiuni si exista suspiciuni de ambele parti. Acum, cu aceste produse cu risc redus, discutiile sunt si mai aprinse. Sunt niste produse «disruptive», schimba modul in care oamenii se lasa de fumat, ridica provocari pentru companii, pentru ca jucatorii mari trebuie sa faca fata concurentei venite din partea unor producatori mai mici, iar cei mari pierd afaceri. Sunt «disruptive» pentru serviciile de sanatate, a caror oferta pentru lasatul de fumat era reprezentata de produsele care inlocuiesc nicotina, cu o rata mare de esec. Cum fac fata guvernele si autoritatile de reglementare tuturor acestor lucruri noi care vin pe piata? Oamenii le folosesc, companiile vor sa le vanda. Sunt ingrijorari ca ar putea fi folosite de copii, care ar deveni dependenti de nicotina si ar putea deveni fumatori mai tarziu. Sunt multe controverse, iar conferinta isi propune sa arunce o privire asupra acestor controverse si sa-i faca pe oameni sa vorbeasca unii cu ceilalti”, spune Gerry Stimson, profesor, om de stiinta din domeniul sanatatii publice, cu o experienta de cercetare de peste 40 de ani, care a consiliat organizatii precum guvernul britanic, Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNAIDS, UNODC, Banca Mondiala si numeroase guverne in privinta problemelor cauzate de droguri, infectii cu HIV si consumul de alcool.

Ce spun oamenii de stiinta si putinele studii despre noile produse din tutun?

Una dintre controversele legate de tigarile electronice, de pilda, a caror folosire este incurajata de catre autoritatile britanice, potrivit lui Gerry Stimson, ca metoda de a te lasa de fumat tigari clasice, este legata de utilizarea lor de catre copii si adolescenti, ca modalitate mai usoara de a te apuca de fumat comparativ cu tigarile clasice. Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Preventive Medicine, publicatia oficiala a American College of Preventive Medicine, folosirea frecventa a tigarilor electronice este rar intalnita in randul adolescentilor nefumatori si mai des intalnita in cazul celor care fumeaza oricum tigari clasice.

Pentru ca a venit vorba despre studii referitoare la efectele produselor alternative din tutun, Gerry Stimson spune ca in cazul snus – un produs din tutun ilegal in Uniunea Europeana, cu exceptia Suediei; un pliculet ce contine tutun pudra, care se plaseaza pe gingie si elibereaza nicotina in organism – sunt trei decenii de cercetare ale efectului asupra organismului uman.

produse din tutun, tutun, tigari electronice, produse din tutun pentru incalzit, tigari, nicotina, gerry stimson

”Vorbim despre studii desfasurate pe perioada lungi de timp, care arata ca snus nu este asociat cu diverse tipuri de cancer sau cu diabetul. Fara indoiala, aceste produse sunt mai sigure decat fumatul – nimeni nu foloseste sintagma «total sigure». Cat de mult sunt mai sigure este ceva ce oamenii de stiinta dezbat in prezent. Vom gasi cateva chestiuni clinice in timp, dar nu o sa fie niciodata efectele care exista in cazul fumatului clasic. Nu exista circumstante in care sa fumezi tigari clasice este mai sigur decat sa utilizezi aceste produse noi. Fumatul omoara, pe termen lung, jumatate din oameni. E clar ca aceste produse sunt mai sigure decat fumatul. Daca suprarestrictionezi aceste produse, vei sprijini fumatul clasic, pentru ca tigarile sunt la indemana oricui in tarile din Estul Europei”, sustine Gerry Stimson.

Inchisoare in Australia pentru utilizatorii de tigari electronice

Autoritatile din Australia nu ar fi cu siguranta de acord cu afirmatiile profesorului Stimson. In tara-continent din emisfera sudica, politica este de totala interzicere a tigarilor electronice, a produselor din tutun pentru incalzit si a dispozitivelor necesare pentru a le folosi, in general a tuturor produselor ”alternative”. Cine este prins ca le foloseste risca amenzi usturatoare sau chiar inchisoarea.

”Sunteti mult in fata Australiei in privinta produselor fara ardere. Noi nu avem produse cu risc redus, aceste produse nu sunt permise. In Australia produse precum heat not burn, e-cigarettes si snus sunt ilegale. Este ilegal sa ai in posesie nicotina pentru vapat, iar in unele state chiar poti intra la inchisoare pentru vapat – nu a fost nimeni la inchisoare pentru asta, dar amenintarea exista – sunt amenzi pana la 45.000 de dolari australieni doar pentru posesie de nicotina. Oamenii pot merge oriunde sa cumpere tigari clasice, care omoara doua treimi dintre utilizatorii pe termen lung, dar nu pot cumpara aceste produse noi. Sunt 240.000 de utilizatori de tigari electronice acum in Australia. Toti sunt criminali, teoretic pot fi amendati sau bagati la inchisoare, dar sunt descurajati si vapeaza pe ascuns. Cumpara produsele in principal online, de obicei din Noua Zeelanda, SUA si China si este o piata neagra in Australia, care creeaza probleme specifice legate de calitate si siguranta, este o piata complet nereglementata. Ceea ce trebuie sa facem in Australia este sa reglementam aceasta piata. Grupurile dezavantajate, cum sunt indigenii din desert, nu comanda online si cumpara produse de calitate mai scazuta. Nu este cinstit, nu este stiintific sa le iei oamenilor posibilitatea de a folosi aceste produse atata vreme cat ei isi pot cumpara tigari. Tigarile inca omoara mai multi oameni decat orice altceva in Australia. Produsele noi sunt mai putin daunatoare – cu 95%, cu 70%, cu 60%, cât o fi, sunt mai putin daunatoare”, spune Colin Mendehlson, . profesor asociat la Scoala de Sanatate Publica si Medicina Comunitara din cadrul UNiversitatii New South Wales, Sydney, Australia.

produse din tutun, tutun, tigari electronice, produse din tutun pentru incalzit, tigari, nicotina, gerry stimson

Japonia, tara in care noile produse au dus la declinul pietei de tigari clasice

Tigarile electronice sunt interzise si in Japonia, insa produsele din tutun pentru incalzit, cu dispozitivele aferente, sunt legale si, mai mult decat atat, au accentuat semnificativ declinul pietei de tigarete clasice.

”Produsele din tutun pentru incalzit au fost introduse in Japonia in 2015 si in ultimii doi-trei ani aceste produse au ajuns la o cota de piata de 14%. Vanzarile de tigari clasice se prabusesc, vanzarile de tigari clasice ale JTI, care are 60% din piata, au scazut cu 27% in doi ani, adica 13-14% pe an. Inainte de introducerea pe piata a produselor din tutun pentru incalzit, scaderea anuala era in jur de 2,5%, in ultimii 20 de ani. Aproape 75% din barbati fumau in Japonia. Nu stim daca acest model va putea fi replicat. Ma fascineaza studiile de caz pe diverse tari, pentru ca acum avem cateva tari unde se intrevede sfarsitul fumatului clasic si asta pare sa se intample intrucat consumatorii folosesc aceste produse noi: Japonia – unde IQOS a scazut vanzarile de tigarete clasice, Norvegia si Suedia – unde snus-ul a depasit fumatul clasic si Marea Britanie, care probabil are cea mai oermisiva politica guvernamentala legata de tigarile clasice”, explica Gerry Stimson.

Sursa foto: Global Forum of Nicotine

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri