Nivelul suprataxarii, unic in Europa, corelat cu pretul medicamentelor stabilit la nivelul minim european, a dus la retragerea de pe piata a sute de produse. Riscul ca multe alte medicamente sa dispara de pe piata este major in conditiile in care estimarile Asociatiei Romane a Producatorilor de Medicamente (ARPIM) arata ca in primul trimestru al anului 2019 taxa clawback poate atinge pragul de 27%, un maxim istoric, daca luam in considerare si revizuirea preturilor care va fi finalizata in octombrie.

Solutia propusa de ARPIM vizeaza plafonarea taxei clawback, insa este o solutie care poate fi benefica sistemului de sanatate doar in conditiile cresterii bugetului alocat medicamentelor cu 17% fata de nivelul actual. ARPIM a inaintat autoritatilor o serie de solutii alternative de finantare.

„Inca din anul 2012, sistemul actual de implementare a taxei clawback se bazeaza exclusiv pe producatorii de medicamente pentru acoperirea cresterii nevoilor de tratament ale pacientilor romani. Insa, disparitia medicamentelor de pe piata a aratat ca un astfel de sistem nu este sustenabil. Am propus o serie de solutii pe termen scurt care pornesc de la premisa ca modificarea taxei clawback trebuie sa inceapa cu cresterea bugetului alocat medicamentelor, care astazi este la acelasi nivel ca acum 6 ani. Totodata, este important sa mentionam ca orice schimbare in mecanismul de implementare a taxei clawback, cum ar fi excluderea din calculul taxei a medicamentelor cu preturi sub 10 lei sau 25 lei, fara resurse financiare aditionale, va avea drept consecinta cresterea suprataxarii la un nivel intre 26% si 30% pentru toate celelalte medicamente. Consecintele vor fi resimtite de pacientii romani care risca sa gaseasca din ce in ce mai putine medicamente in farmacii”, a declarat Liviu Popescu, director relatii externe al ARPIM.

Taxa clawback platita de producatorii de medicamente incepand cu anul 2012 este in valoare de 8,4 miliarde lei, cumulat. Astfel, producatorii au platit pentru tratamentul a 1 din 4 pacienti romani. Este un mecanism nesustenabil, care contribuie la crizele de medicamente cu care se confrunta sistemul de sanatate.

„Grupul de lucru constituit de Ministerul Sanatatii pentru regandirea taxei clawback arata faptul ca autoritatile au inteles urgenta de a identifica un mecanism functional pentru implementarea unei taxe sustenabile, predictibile, care sa fie in beneficiul pacientilor romani. Taxa creste alarmant si toate estimarile ne arata ca va fi din ce in ce mai mare. Situatia trebuie sa se schimbe”, a adaugat Liviu Popescu.

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) este organizatia care sustine obiectivele comune ale celor mai importante 29 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale, prezente in Romania. Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie, A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, Genesis Pharma, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Roche, Sanofi Romania, Servier Pharma, Shire, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.

Sursa foto: Shutterstock / Pavel Chagochkin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri