Martin Zmelik, CEO al CEZ Romania, se va intorce la sediul din Praga al CEZ, unde se va ocupa de ”proiecte strategice”, incepand cu 1 august 2018. Ondrej Safar, care a mai avut un mandat de sapte ani in Romania, in timpul caruia s-a ocupat de constructia parcului eolian Fantanele-Cogealac, va prelua, incepand cu aceeasi data, postul de CEO al CEZ Romania. In 2017, grupul a inregistrat un profit net de 421 de milioane de lei, in crestere cu 651 de milioane de lei fata de pierderea de 229 de milioane de lei din 2016.

Grupul CEZ in Romania a incheiat anul 2017 cu rezultate mai bune fata de 2016 la nivelul profitului net, care a atins nivelul de 421,249 milioane de lei, o crestere de 651 de milioane de lei fata de pierderea de 229 de milioane de lei din 2016. Cresterea profitului net s-a datorat activitatii de productie a energiei eoliene, optimizarii activitatilor si costurilor operationale si reevaluarilor imobilizarilor corporale si financiare.

De asemenea, anul 2017 a insemnat pentru grupul CEZ in Romania un profit raportat inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 362,7 milioane de lei, in scadere fata de cele 466,25 de milioane de lei din 2016.

Martin Zmelik

”Aceasta scadere a fost cauzata de schimbarile din politica de contabilizare a certificatelor verzi.Pana in aprilie 2017, veniturile din certificatele verzi erau inregistrate in momentul primirii, in timp ce dupa aceea au fost inregistrate la vanzarea lor”, explica Martin Zmelik, CEO al CEZ Romania pana in data de 1 august 2018, cand se va intoarce la sediul central al CEZ din Cehia.

Noul post al lui Martin Zmelik va presupune cateva ”proiecte strategice”, prin care vor fi transferate in Cehia anumite activitati din Romania ale CEZ, precum solutiile smart care au fost aplicate in domeniul contorizarii inteligente. Noul CEO al CEZ in Romania va fi, incepand cu 1 august 2018, Ondrej Safar, care a condus, in ultimii trei ani si jumatate, Sepas Enerji, companie turca membra a grupului CEZ, anterior coordonand operatiuni ale grupului in Bulgaria si Romania. Ondrej Safar si-a inceput activitatea internationala in cadrul CEZ in Romania, in anul 2015. In timpul mandatului de sapte ani pe care l-a avut in Romania, s-a ocupat, printre altele, de constructia propriu-zisa a parcului de energie eoliana Fantanele-Cogealac.

In 2017, turbinele din parcul de energie eoliana Fantanele-Cogealac au produs un total de 1.323 GWh, grupul CEZ in Romania fiind cel mai mare producator privat de energie regenerabila din tara. Totodata, in luna decembrie 2017, parcul eolian CEZ a inregistrat cea mai mare productie de energie electrica de peste an, de 154.599 MWh. Operatorul de distributie a continuat procesul de transformare intr-o companie digitalizata prin intermediul programului SMART Transformation, 2017 fiind al treilea an de implementare al programului, in care a fost obtinuta o reducere a pierderilor in retea cu 8,2 % fata de 2016.

”Lupta cu pierderile de energie electrica este de durata. In 2017, pentru prima data, am reusit sa avem o pierdere cu trei cifre, adica sub 1.000 GWh. Nr concentram foarte tare pe identificarea surselor de pierdere; ele sunt si de natura tehnica si de aceea investim in retea, dar luptam si cu pierderile netehnice , acele furturi din retea sau ocolirile aparatelor de masura. Nu s-a terminat razboiul, el continua, dar avem o imbunatatire semnificativa, colaboram cu autoritatile locale, cu Inspectoratul General al Politiei, cu Jandarmeria. De obicei, cam 25% sunt pierderi netehnice din total, iar 75% sunt tehnice”, spune Doina Vornicu, director de operatiuni in cadrul CEZ Romania.

Cheltuielile de investitii ale CEZ in Romania s-au ridicat, in 2017, la 262 de milioane de lei, cu 30 de milioane de lei mai mult decat in 2016. Compania avea 1.821 de angajati la finalul anului 2017, fata de 1.803 la finalul anului 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri