Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) a transmis o scrisoare deschisa liderilor Coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea, presedintele Partidului Social Democrat din Romania si Calin Popescu Tariceanu, presedintele Partidului Alianta Liberalilor si Democratilor, solicitand o decizie politica imediata pentru implementarea unor solutii care sa stopeze disparitia medicamentelor ieftine din Romania si sa opreasca declinul industriei locale producatoare de medicamente.

APMGR afirma ca situatia este disperata, mii de medicamente ieftine fiind retrase deja de pe piata, se gasesc din ce in ce mai greu sau sunt la risc sa dispara. Este bine cunoscut cazul Cisplatin, un medicament esential pentru bolnavii de cancer care a fost la dispozitia bolnavilor cu mari sincope in ultimul an. Alte medicamente esentiale pentru tratarea afectiunilor oncologice si nu numai, ca de exemplu, Bleomicina, Fluorouracil, Flutamida, sau Tamoxifen, sunt pe cale sa fie scoase din fabricatie sau sa nu mai fie importate in Romania.

APMGR trage un semnal de alarma asupra faptului ca mii de medicamente cu pret scazut, majoritatea fabricate in Romania, risca sa lipseasca din farmacii. Aproximativ doua treimi dintre acestea sunt medicamente sub 25 de lei, utilizate de peste 8,5 milioane de pacienti, de batrani si bolnavi cronici, de oameni cu venituri reduse.

APMGR subliniaza ca, principala cauza a disparitiei acestora este taxa clawback, aplicata in mod uniform atat medicamentelor scumpe, de cateva mii de euro cat si celor ieftine, de cateva zeci de lei. Povara taxei clawback face ca pretul de vanzare al medicamentului generic sa ajunga mai mic decat costul de productie. Se da ca exemplu Cisplatin, pentru care la un pret de producator de 6,30 lei taxa clawback ajunge sa reprezinte 2,14 lei, din cei 4,16 lei ramasi producatorul fiind nevoit sa acopere costul materiei prime, controlul de calitate la locul de origine, transportul si controlul de calitate in Uniunea Europeana si Romania.

In acelasi timp, APMGR apreciaza ca o alta cauza a fenomenului de disparitie a medicamentelor ieftine este reprezentata de introducerea neconditionata pe lista medicamentelor compensate a noilor molecule, doar in ultimul an, acestea generand un consum suplimentar de peste 1 miliard de lei, consum care a dus la cresterea taxei claback la nivelul actual de 24,13%.

APMGR considera ca, este inechitabil ca producatorii de medicamente generice sa plateasca o taxa din ce in ce mai mare, in conditiile in care medicamentele inovative scumpe genereaza cresterea pietii, in timp ce medicamentele generice ieftine sunt obligate sa se retraga de pe piata.

Producatorii de medicamente generice considera ca nu cer o favoare liderilor Coalitiei, ci un regim de taxare echitabil, care sa nu distruga medicamentele ieftine si pe cei ce le produc. Introducerea de noi terapii inovatoare in Romania nu trebuie sa se faca cu pretul disparitiei medicamentelor ieftine si afectarea celor mai vulnerabili dintre romani, bolnavii cronici si batranii. Nu este echitabil sa se importe medicamente de zeci de mii de euro pe tratament cu pretul inchiderii liniilor de productie ale fabricilor de medicamente generice din Romania, lasand mii de romani fara un loc de munca.

APMGR arata ca exista o solutie, una fara niciun impact asupra bugetului. Introducerea prin Ordonanta de Urgenta a unei formule diferentiate de calcul a taxei pentru medicamente in functie de pretul de referinta generic, concomitent cu controlul consumului prin introducerea de noi medicamente inovative scumpe doar in regimul de compensare prin contracte individuale cu fiecare producator, ar asigura o distributie echitabila a sarcinii fiscale.

Producatorii de medicamente generice considera ca este nevoie de o decizie politica, in spiritul si litera Programului de Guvernare, care sa permita Guvernului Viorica Dancila adoptarea unui astfel de act normativ, in cel mai scurt timp.

APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Teva, Zentiva - o companie Sanofi.

Sursa foto: Shutterstock / Photography JB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri