GSK, una dintre cele mai mari companii din lume in domeniul farmaceutic si medical, cu afaceri de 423 milioane lei si un profit de 10,2 milioane lei prin divizia Pharma in Romania, a investit in 2017, la nivel local, 5,77 milioane lei pentru desfasurarea a 13 studii clinice, numarul total de pacienti implicati fiind de 622. Numarul de studii clinice derulate in Romania de companie difera de la an la an: 2014 - 17, 2015 - 20 si 2016 - 11, iar sumele investite pentru acestea difera in functie de complexitatea fiecarui studiu clinic in parte. Totodata, numarul de investigatori interni care au participat la desfasurarea acestor studii a fost mai mare anul trecut, ajungand la peste 300, cu aproximativ 100 mai multi fata de anul 2016.

“Divizia de studii clinice este o foarte importanta pentru noi ca si companie. Aceasta este o subdivizie a echipei globale de cercetare si dezvoltare. Astfel, echipa din Romania operationalizeaza studii clinice multicentrice care se desfasoara la nivel global. In Romania sistemul de sanatate sufera destul de tare, iar studiile clinice aduc medicamente inovatoare, care in acel moment nu sunt disponibile pe piata, si reprezinta o sansa pentru pacientii romani. Dureaza foarte mult pana sunt aprobate studiile clinice la noi in tara, dar prin insistenta si consistenta am reusit sa ne adresam autoritatilor care aproba aceste studii.

Principala bariera sunt entitatile care aproba studiile clinice, Agentia Nationala a Medicamentului si Comisia de Etica, care au echipe subdimensionate. Fiecare dosar necesita timp, iar numarul mic de angajati nu reuseste, de aceea avem intarzieri foarte mari. Aceste intarzieri ne afecteaza pentru ca suntem o divizie care operationalizeaza o parte dintr-un studiu clinic care se desfasoara in acelasi timp la nivel global. De regula, studiile trebuie sa inceapa in acelasi timp si sa se termine in acelasi timp, de aceea am incercat sa reducem aceste intarzieri ca sa nu treaca de o perioada in care Romania ar trebui sa fie exclusa din studiul respectiv”, a relatat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Dana Constantinescu, noul director general al GSK Romania.

GSK Pharma Romania desfasoara studii clinice in mai multe arii terapeutice precum cardiologie, vaccinuri, boli inectioase, oncologie, reumatologie, boli respiratorii, hematologie si nefrologie. Romania continua sa fie integrata a diviziei globale de Cercetare si Dezvoltare ce desfasoara studii clinice in cadrul GSK. Incepand cu 2015, numarul tarilor in care GSK desfasoara studii clinice a fost redus de la 42 la 20. GSK Romania a fost selectata ca tara strategica in cadrul noului grup format, alaturi de tari precum SUA, Marea Britanie, Rusia sau China.

2016-2017 a fost o perioada buna pentru echipa GSK de Studii Clinice din Romania, aceasta contribuind la desfasurarea studiilor de noi molecule, cum ar fi: Trelegy (combinatia "tripla" care contine doua bronhodilatatoare si corticosteroind inhalator, intr-un singur dispozitiv, cu utilizare unica/zi, dedicat pacientilor cu BPOC), Tivicay (indicat in tratamentul infectiei cu HIV/SIDA in asociere cu alte medicamente anti retrovirale) si Nucala (medicatie pentru astm, utilizata pentru tratamentul adultilor cu afectiuni astmatice particulare, numite astm eozinofilic).

Studiile clinice nu ajuta doar pacientii, ci si medicii investigatori sa evolueze din punct de vedere profesional

“Prin intermediul acestor studii clinice, care studiaza molecule inovatoare in patologii diverse, medicii investigatori au si ei acces la toate informatiile si cresc odata cu studiul respectiv, nu numai prin studierea unei molecule noi si cum actioneaza aceasta la nivelul pacientului, dar si cu ajutorul echipamentelor cu care lucreaza. De exemplu, in cadrul studiilor pentru boli rare avem nevoie de echipamente specializate de ultima ora si atunci medicii respectivi invata in acelasi timp”, a precizat Dana Constantinescu.

Din 2004, compania a oferit publicului acces la registrul de studii clinice online al GSK, unde sunt publicate informatii despre studiile clinice desfasurate pentru medicamentele existente si, de asemenea, pentru cele in curs de dezvoltare. Rezultatele studiilor clinice ale GSK sunt facute publice indiferent daca obiectivul final al studiului este sau nu atins si, totodata, sunt publicate si informatii despre studiile intrerupte.

Portofoliul GSK Pharma Romania cuprinde peste 100 de produse: medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, vaccinuri si dispozitive medicale. Aceste produse se adreseaza ariilor terapeutice precum: bolile aparatului respirator, urologie, dermatologie, gastroenterologie, boli ale sistemului nervos central si alte boli infectioase. In prezent, GSK importa medicamente in Romania, neavand o unitate de productie in tara.

GSK este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, cu 98.000 de angajati in 115 tari, iar in Romania are in jur de 150 de angajati pentru divizia Pharma.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri