“Cand ai un sistem de sanatate dezastruos si falimentar, cum este cel din Romania, oamenii cauta solutii sa se asigure in caz de boala si apeleaza la servicii de recoltare de celule stem. In anii 2010-2011 au fost inregistrate rate de pana la 10% din numarul de mamici care au nascut au ales recoltarea de celule stem, ceea ce inseamna foarte mult, comparativ cu tarile europene dezvoltate unde se inregistreaza un procent in jur de 1%. In prezent cred ca avem o rata de 5-6%. Motivul ramane acelasi - calitatea slaba a serviciilor medicale publice. Pe langa acest motiv, cred ca si parintii au inceput sa se informeze mai mult si vor mai multa siguranta pentru copii”, a relatat Bogdan Ivanescu, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Pretul unui pachet simplu la Stem Sure costa in jur de 1.300 euro si include: recoltare celule stem din sange, separare celulara, analize sange recoltat, transportul gratuit al probei la centrul de transplant si asigurarea bancii cu 10 milioane lire sterline, iar cei care vor si recoltare de celule stem din cordon pot alege un pachet cu 100 de euro mai scump. Taxa pentru stocarea celulelor este in jur de 100 de euro pe an.

Bogdan Ivanescu, Stem Sure despre celulele stem

Bogdan Ivanescu sustine ca nu are acces la date exacte despre cati au recoltat celule stem in tara, pentru ca Agentia Natioanala a Transplantului nu expune public aceste date.

7% din noii parinti din...
Citeste si: Cati parinti romani recolteaza celule stem

Stem Sure a intrat prima data pe piata reprezentand la nivel local banca Stem Care din Danemarca prin Stem Sure Solutions, iar in 2016, pentru ca domeniul celulelor stem era mai dezvoltat in Marea Britanie, a incheiat un parteneriat cu Biovault si de atunci toate celulele sunt stocate doar prin aceasta companie. Cifra de afaceri a acestor doua companii a trecut de un milion de euro in 2017, Stem Sure Solutions avand in jur de 430.000 euro, iar Stem Sure Biovault - 800.000 euro.

“Legisltatia in domeniul celulelor stem este ok, desi mi-as dori sa fie una mai severa, pentru ca sunt anumite actiuni in piata care ar trebui sanctionate. Noi am facut sesizari, dar nu ne-a raspuns nimeni”, a mai adaugat Bogdan Ivanescu.

Ce sunt celulele stem si ce beneficii au acestea?

Celulele stem mezenchimale sunt un tip diferit de celule stem, ce au capacitatea de a forma diverse tipuri de tesut. Cordonul ombilical este o sursa bogata de celule stem mezenchimale, ce se pot diferentia in oase, cartilagii, tesut nervoase, adipos, cardiac, muschi netede, celulele hepatice si ale pielii si, prin urmare, sunt extrem de promitatoare in medicina regenerativa.

Celulele stem hematopoietice sunt celule stem ce servesc ca sistem de reparare si intretinere pentru celule ale sangelui si ale sistemului imunitar, prin multiplicarea si transformarea in celulelor sanguine (hematii, leucocite si trombocite). Celulele stem isi gasesc drumul spre celulele si tesuturi ranite din organism si le inlocuiesc.

MedLife intra pe piata de...
Citeste si: MedLife intra pe piata de celule stem

Pacientii care necesita un transplant de celule stem vor primi celule din una din urmatoarele trei surse: maduva osoasa, sangele circulant sau sangele din cordonul ombilical. Primele doua surse exista la toti adultii sanatosi, dar sangele ombilical poate fi recoltat si stocat doar la nastere.

Bogdan Ivanescu, Stem Sure despre celulele stem

Planurile doctorului Ivanescu pe piata din Romania

In urma cu cativa ani Bogdan Ivanescu a venit cu initiativa de a forma Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem, care sa uneasca mai multi jucatori din piata de celule stem din Romania. Asociatia avea rolul de punte intre autoritati si companii, insa, cu toate acestea, Ivanescu nu mai face parte din aceasta asociatie “pentru ca au aparut interese personale punctuale”. El intentioneaza sa infiinteze o noua asociatie cu noi membri.

Totodata, pe langa pozitia de director general al Stem Sure, Bogdan Ivanescu este medic generalist si isi doreste sa contribuie la educatia pacientilor romani prin emisiunea Doctor MIT.

Stem Sure a stocat in...
Citeste si: Stem Sure a stocat in Danemarca 8.000 probe de celule stem din Romania

“Am creat Doctor MIT pentru ca m-am saturat sa aud sau sa vad produse nu stiu de care ce trateaza cancerul sau despre vaccinurile care duc la autism. Am facut aceasta platforma pentru informarea corecta a pacientilor. Platforma este emisiunea TV cu acelasi nume, iar formatul este inregistrat la nivel european, iar acum urmeaza sa-l inregistrez in Emiratele Arabe Unite”, a spus Ivanescu.