Grupul german de investitii Haniel, cel mai mare investitor al grupului de distributie Metro, a anuntat vineri ca a ajuns la un acord pentru a vinde o participatie de 7,3% din capitalul Metro catre vehiculul de investitii EP Global Commerce (EPGC), care poate prelua si restul participatiei la o data ulterioara, informeaza Reuters, potrivit Agerpres.

Valoarea tranzactiei nu a fost divulgata. EP Global Commerce (EPGC) este un vehicul de investitii detinut in proportie de 53% de miliardarul ceh Daniel Kretinsky si 47% de investitorul slovac Patrik Tkac, co-fondatorul grupului de companii J&T.

Potrivit termenilor acordului, EPGC dispune de o optiune de cumparare pentru restul participatiei de 15,2% detinuta de Haniel la Metro.

Haniel este cel mai mare actionar la Metro cu o participatie de 22,5% care pe baza pretului inregistrat vineri seara acea o valoare de 998 milioane euro.

"Haniel incearca de mult timp sa diversifice, sa echilibreze si sa dezvolte portofoliul sau de companii. In acest context, am decis ca ar fi profitabil pentru Metro AG sa atraga noi investitori" a declarat directorul grupului german de investitii Haniel, Stefan Gemkow.

Citeste si:
Retrospectiva 2019: Principalele evenimente din retail & FMCG
Retrospectiva 2019:...

Miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care conduce de asemenea grupul energetic ceh EPH, a precizat ca vehiculul de investitii EPGC are intentia sa isi exercite optiunea de achizitie pentru restul participatiei detinuta Haniel, adaugand ca este convins poate juca un rol pozitiv in dezvoltarea Metro.

Dupa ce a transformat EPH in unul din cele mai mari grupuri energetice din Europa, Kretinsky a facut si alte investitii in ultimii ani, cea mai recenta fiind preluarea unei parti din posturile de radio din Europa de Est apartinand grupului francez de media Lagardere.

Metro Group este una dintre cele mai mari si mai extinse companii de retail din lume, cu 2.000 de unitati in 29 de tari si peste 220.000 de angajati. Divizia Metro Cash & Carry s-a lansat oficial in Romania in luna octombrie 1996, cand a deschis primul magazin din Bucuresti. Astazi, reteaua numara 32 de magazine in 24 de orase.

Citeste si:
Kaufland cumpara in Constanta un teren pentru 3,2 mil. euro
Kaufland cumpara de la Impact...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
OMV Petrom da startul vanzarii campurilor de petrol din Kazahstan
Setari Cookie-uri