Producatorul roman de napolitane si snacksuri Alka estimeaza ca va termina anul cu afaceri de aproximativ 200 milioane lei, continuand ritmul de crestere din ultimii ani, de double digit. Ady Hirsch, CEO-ul grupului Alka, a detaliat intr-un interviu acordat wall-street.ro care a fost evolutia producatorului roman in ultimii ani si care este strategia de business a Alka.

Dupa vanzarea brandului Nutline, cel mai important din portofoliul de napolitane si snacksuri sarate al Alka in 2010 catre Intersnack, afacerea detinuta de familia israeliana Krenzia s-a confruntat cu probleme. Drept urmare, Ady Hirsch a hotarat sa implementeze o strategie de business echilibrata, atat in ceea ce priveste brandurile, cat si canalele de vanzare si pietele. Alka a avut in 2017 o cifra de afaceri de peste 174 milioane de lei, se afla in top 3 jucatori in pietele in care activeaza si investeste 11,5 milioane intr-o noua fabrica de productie, in Ploiesti.

„Intr-un business nu totul merge conform planului in fiecare an. Noi am avut suisuri si coborasuri cu anumite categorii, dar tot am reusit sa livram an de an o creste double digit. Unele categorii au mers foarte bine, altele mai putin bine, dar per total am avut crestere. Acest subiectul legat de echilibru e foarte important in strategia Alka: cand aveam brandul de seminte, aveam de fapt brandul de seminte si celelalte branduri si cand l-am vandut organizatia a intrat intr-o perioada foarte dificila si nu vrem sa fim afectati din nou in acest fel”, explica CEO-ul Alka.

In prezent, categoriile cele mai importante in cadrul Alka sunt snacksurile sarate si napolitanele, insa celelalte – biscuitii, prajiturile si cafeaua - „vin si ele din urma cu o pondere importanta. Avem un business care nu se bazeaza pe o singura categorie si care ne oferta oportunitati astfel incat daca apar probleme intr-o anumita categorie, celelalte pot compensa si, per total, businessul sa creasca”, spune Ady Hirsch.

Cresterea de double digit din acest an este sustinuta si de performantele primelor luni ale anului, care au decurs conform targetului. „Intr-un interviu acordat in 2013, spuneam ca am depasit pragul de 100 milioane lei si estimam ca in 5 ani vom reusi sa dublam businessul. Anul acesta vom fi foarte apropiati de aceasta cifra”, spune Hirsch.

Un nou target de dublare a afacerii in urmatorii ani este exclus de seful Alka, insa o crestere sustenabila este vizata de producatorul din Bucuresti, care considera ca detine sculele necesare pentru a exploata potentialul Alka si cel al pietei romanesti: echipa – in prezent de peste 660 de persoane, dar care va ajunge spre 800 odata cu noua fabrica din Ploiesti si in care Alka investeste atat in atragere, cat si retentie – abordarea consumatorului si faptul ca desi produsele Alka nu sunt un must, producatorul isi propune sa vina cu o oferta de calitate care sa ofere enjoyment si nu in ultimul rand, faptul ca toate cele trei piete pe care Alka activeaza – snacksuri, deserturi si cafea – sunt in dezvoltare atat pe plan locat, cat si mondial.

„Piata romaneasca urmareste si adapteaza ce se intampla la nivel mondial. Este deschisa, combina atat traditionalul, cat si lucrurile venite din Vest, dar cel mai important puterea de cumparare creste si implicit consumul. Dar nu va fi intotdeauna asa: am avut ani de criza si intrebarea este nu cum faci sa cresti cand vremea e buna, ci cum cresti cand nu e? In aceste situatii noi vrem sa fim cat mai pregatiti in acest business, daca va fi impactat intr-un fel, sa compensam in alt fel”, spune CEO-ul Alka.

Strategia Alka, de echilibru

Tocmai aceasta strategie de echilibru a facut ca Alka sa activeze pe mai multe categorii, canale si piete, astfel ca in urma cu cativa ani producatorul din Bucuresti a inceput sa exporte. In prezent, 10% din productia totala a Alka ia calea exportului in peste 40 de tari din toata lumea. Cel mai cunoscut brand este Toortizzi, insa Alka face si private label pentru anumite piete internationale.

Romania ramane piata principala a Alka, unde produce mai multe categorii, mai putin insa private label. Pentru export insa, spune CEO-ul Alka, trebuie ceva special, care sa te diferentieze si sa fi ales pentru rafturile internationale. Un astfel de produs este Toortizii, care ajunge in 40 de tari din Europa, America, Asia, Africa.

„Am decis sa dezvoltam exportul din mai multe motive: pe langa oportunitatile de a creste businessul, sa fii un jucator in aceste tari dezvoltate cu cerintele lor pe partea de calitate te preseaza si te face sa devii mai bun. Mai mult, faptul ca suntem prezenti pe rafturile internationale suntem si noi inspirati, ne da mai multe idei pentru productia locala. Si nu in ultimul rand, consideram ca e un motiv de mandrie ca niste produse inventate si facute in Romania pot fi asezate pe orice raft din lume, putem crea o imagine bune despre aceasta tara”, spune Ady Hirsch.

Consideram ca suntem ambasadori de tari mai buni decat politicienii romani.

Pe langa exporturi, Alka este importator si distribuitor de anumite branduri, brandurile importate fiind Mentos si Chuppa Chupps, ceea ce ajuta businessul, in special in comertul traditional. Cele doua canale de retail, modern si traditional, detin ponderi egale in cadrul Alka, insa difera specificul de business. „In comertul modern, logistica e mai simpla pentru ca negociezi cu buyerul si livrezi la un depozit central. Pe de alta parte, intra un portofoliu de produse si un numar mai mare de unitati pe care le pui la raft. In traditional trade, numarul acestora este mai mic, insa mizam pe parteneriatele cu produsele importate si pe faptul ca sunt zeci de mii de magazine de cartier, supermarketuri independente. Nu vom renunta la traditional deoarece ar creste dependenta fata de comertul modern si noi vrem sa fim echilibrati”, spune Hirsch.

Citeste si:

    Pe langa exporturi, traditional si modern trade, Alka activeaza si in industria Out of Home cu businessul de cafea, brandul Stretto, unde ofera pachete de produse, echipamente, mentanta si produse complementare hotelurilor, restaurantelor si birourilor, printre cei mai mari fiind Intercontinental, Sheraton. „Canalul de Out of Home detine o pondere de one digit din cifra totala de afaceri, s-a dezvoltat mai tarziu decat canalele de comert si e mai degraba un canal de proiecte, nu e ca in retail, unde ai un produs si desfacere in mii de magazine, in Out of Home oferim o combinatie de produse cum ar fi cafea si produse complementare si servcii in functie de locatia si clientul respectivi. Insa vedem o crestere frumoasa si in aceasta zona”, spune CEO-ul Alka.

    Citeste si:

      Toate cele patru canale de business ale Alka au avut o crestere de double digits in 2018, apropo de aceasta echilibrare a businessului. Nu o sa punem accentul pe dezvoltarea numai unui singur canal.

      Investitiile Alka

      Investitia majora a grupului Alka in acest an, de 11,5 milioane de euro, este fabrica din Ploiesti care va inseamna dublarea capacitatii de productie pentru categoriile de snacksurile sarate si biscuiti. Seful Alka spune, in schimb, ca se aloca constant bugete pentru infrastructura, eficientizari si productie.

      Tot anul acesta, producatorul a realizat un proiect de rebranding, ce s-a ridicat la cateva milioane de lei si care a constant intr-o noua identitate de brand si reorganizarea brandurilor de produse din portofoliu. „Am redefinit ce inseamna Alka in contextul in care lucrurile se schimba cu o viteza uimitoare si trebuie sa actualizezi si sa modernizezi, am schimbat identitatea viziala, misiunea si valorile. Cu aceasta ocazie, am facut si o consolidare de branduri sub umbrela Alka: inaintea aveam napolitanele Alfers, care acum au devenit Alka Alfers, la fel si Prajitura Casei si Covrigeii Casei.

      Proiectul de rebranding a beneficiat si de o campanie de comunicare la TV, in online si outdoor. Aceasta din urma, insa, nu a beneficiat de reactii pozitive, dupa ce mai multe vizualuri reprezentau mesaje considerate de opinia publica sexiste. CEO-ul Alka raspunde: „Trebuie sa intelegem ca mesajul nostru a fost inteles diferit in anumite cazuri. Pozitionarea Alka spune „asa cum iti place”, ceea ce inseamna ca fiecare are propriul ritual de consum. Aceasta combinatie de ritual de consum si enjoyment a fost tradusa in niste key visuals in campania outdoor, cu anumite sloganuri. Daca cineva vrea sa vada sex in ceva, poate sa vada sex in orice. Nu asta a fost intentia si mesajul Alka. In cadrul companiei noastre, 50% din angajati sunt femei, in echipa de conducere la fel. Putem spune orice, suntem de departe prin astfel de directii si nu castigam puncte la consumatori prin niste introuri de sexism. Chiar suntem impotriva, e pacat ca a fost inteles in mod gresit de anumite persoane”.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Andra Imbrea
      Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri