"Divizarea partiala a societatii va presupune desprinderea acelei parti a patrimoniului societatii, care cuprinde activul si pasivul aferent desfasurarii activitatii de furnizare de energie electrica", se arata in Monitorul Oficial, dupa cum informeaza NewsIn. Prin urmare, Electrica Oltenia SA va desfasura doar activitatea de distributie de energie electrica, iar denumirea sa va fi CEZ Distributie SA.

Noua societate se va numi CEZ Vanzare SA, iar actionarii vor avea aceeasi cota ca si in cazul Electrica Oltenia (CEZ Distributie), respectiv CEZ (Cehia) - 51%, Electrica SA - 37%, Fondul Proprietatea SA - 12% si alte trei persoane fizice, care detin fiecare cate o actiune, adica 0,0000014%.

Potrivit hotararii Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Electrica Oltenia, din data de 1 noiembrie 2006, compania-mama va transfera 2,47% din activul sau net catre societatea nou infiintata, adica 40.055.158 de lei, din care 2.015 lei reprezentand rezerve de reevaluare, iar 40.053.142 insemnand capitalul social al CEZ Vanzare. Astfel, Electrica Oltenia isi va reduce capitalul social cu aceasta suma, de la 715.234.690 la 675.181.547 de lei, prin scaderea valorii nominale a unei actiuni de la 10 lei la 9,44 lei.

De asemenea, CEZ Vanzare va prelua toate drepturile si obligatiile care rezulta din contractele de furnizare si de achizitie a energiei electrice, precum si din licentele si autorizatiile emise in trecut care privesc activitatea de furnizare a electricitatii.

Totodata, personalul din cadrul Electrica Oltenia care se ocupa de activitatea de furnizare va semna acorduri de incetare a contractelor cu societatea-mama si va semna noi contracte individuale de munca cu CEZ Vanzare. Mai mult, asupra CEZ Vanzare se vor extinde efectele contractului de privatizare a filialei Electrica Oltenia din 5 aprilie 2005, urmand ca in acest sens sa fie incheiata o conventie intre CEZ si Electrica.

Valoarea estimata a celor 93 de contracte semnate de Electrica Oltenia, in 2006, pentru furnizarea energiei electrice destinate consumatorilor eligibili este de 87,5 milioane de lei, iar, pentru consumatorii casnici, societatea a incheiat 1.285.070 de contracte de furnizare, in valoare totala estimata pentru 2006 de 344,788 milioane de lei.

Electrica Oltenia a semnat, anul acesta, contracte de achizitie a electricitatii cu Termoelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrocentrale Bucuresti, Complexele energetice Craiova, Turceni si Rovinari, Regia Autonoma de Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin, CET Govora, Apavil, UM Sadu, Energy Holding, ISPH si Romelectro.