Janssen, compania farmaceutica a Johnson & Johnson Romania, cu afaceri de 633 milioane lei in 2017 la nivel local, a lansat in ultimii 5 ani, inclusiv cel in curs, 7 noi medicamente pentru pacientii diagnoticati cu unele dintre cele mai grave afectiuni, cum ar fi leucemia limfocitara cronica, mielomul multiplu sau schizofrenia. Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Christian Rodseth, managing director Janssen, a precizat ca planurile companiei la nivel global de a lansa 10 noi medicamente si vaccinuri la nivel international pana in anul 2019 sunt in plin progres si se asteapta sa le indeplineasca asa cum au anuntat.

Planurile globale ale companiei Janssen vizeaza lansarea a 10 noi tratamente si vaccinuri pana in anul 2019. Compania activeaza intr-o industrie in care procesul de cercetare si dezvoltare al unui tratament nou dureaza aproximativ 12 ani, iar costurile pot depasi pragul de 1,25 de miliarde de dolari pentru o terapie.

“In momentul de fata, punem la dispozitia pacientilor romani medicamente inovatoare pentru afectiuni onco-hematologice (cancer de prostata, mielom multiplu, leucemie limfocitara cronica, limfom cu celule de manta si macroglobulinemia Waldenstrom), din sfera neurostiintelor (schizofrenie, Alzheimer), imunologice (artrita psoriatica, psoriazis in placi) si pentru boli infectioase precum HIV/SIDA si tuberculoza”, a precizat Christian Rodseth, managing director Janssen, administrator Johnson & Johnson Romania.

Compania a realizat o serie de investitii locale in infrastructuri dedicate pacientilor si in beneficiul comunitatii. Astfel de exemple sunt programele de sustinere a pacientilor diagnosticati cu cancer de prostata, sau cu schizofrenie, initiativele de testare medicala gratuita pentru barbatii diagnosticati cu cancer de prostata si pacientii care sufera de leucemie limfocitara cronica, sau sustinerea financiara pentru dezvoltarea primei curricule de ingrijire paliativa din Romania. Echipa Janssen contribuie la discutiile al caror obiectiv este sprijinirea dezvoltarii sistemului de sanatate in directii precum digitalizarea (registrele electronice ale pacientilor) si accesibilitatea medicamentelor inovatoare (schemele de acces facilitat si parteneriatele public-private).

“Piata din Romania este a doua ca dimensiune din regiunea Europei Centrale si de Est (CEE) din punct de vedere al marimii populatiei. Asistam la o crestere a ponderii populatiei varstnice care se bucura de o speranta de viata mai lunga in toate tarile europene. Medicamentele inovatoare au o contributie semnificativa in salvarea vietii si in prelungirea acesteia, precum si in imbunatatirea calitatii vietii pentru pacienti si apartinatori, deopotriva. Medicamentele inovatoare aduc valoare pe parcursul ciclului lor de viata. Datorita acestora oamenii pot continua sa lucreze, sau se pot reintoarce la locul de munca, in acest mod fiind redus impactul financiar pe care il au afectiunile. De exemplu, datorita terapiilor inovatoare, peste 75% dintre pacientii diagnosticati cu cancer au capacitatea sa isi reia activitatea profesionala. In Franta, 82,1% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san au revenit la locurile de munca datorita terapiilor inovatoare”, a spus Christian Rodseth.

Provocari in piata de medicamente din Romania

“Este imbucurator faptul ca a fost realizat un progres constant pentru imbunatatirea accesului pacientilor romani la medicamente ca urmare a actualizarii periodice a listei de medicamente compensate. Din perspectiva apartenentei noastre la asociatia producatorilor de medicamente inovatoare din Romania, ARPIM, sustinem mesajele industriei privind importanta alocarii bugetare pentru medicamente. Bugetul alocat medicamentelor ar trebui marit cu 17% pentru ca el sa reflecte nivelul actual de consum de medicamente al pacientilor romani.

In momentul de fata, acest buget se afla la valoarea lui din ultimul trimestru al anului 2011, iar industria farmaceutica acopera costurile de tratament pentru unul din patru romani prin taxa claw-back. Abordarea pe care industria o propune pe termen scurt (2018) este o taxa de claw-back fixata la 15% pentru medicamentele originale, protejate de patent. Standardizarea colectarii datelor este un pas practic important, indispensabil pentru a ajunge cu adevarat la modelele unor sisteme de sanatate bazate pe masurarea beneficiilor”, a mai spus Rodseth.

Cum vede Janssen piata farmaceutica din Romania

Cercetarea de piata IQVIA, lansata de ARPIM anul acesta, arata ca accesul la inovatie este sub 20% potrivit numarului de medicamente inregistrate la nivelul UE, ceea ce inseamna o pondere a accesibilitatii in Romania de 1/5 din aceste medicamente. Aceste date indica faptul ca exista in continuare anumite nevoi medicale neacoperite si decalaje in sanatate pentru care pacientii romani si sistemul de sanatate au nevoie de solutii sustenabile.

Inovatia din domeniul farmaceutic reduce mortalitatea si imbunatateste calitatea vietii pacientilor. In prezent, potrivit Janssen, 2 din 3 persoane diagnosticate cu cancer traiesc cel putin 5 ani de la momentul diagnosticului si mortalitatea cauzata de afectiunile oncologice a scazut de-a lungul timpului, in mod constant, la nivelul UE (-12% in UE intre 2004-2016; 21% la nivelul tarilor EU5 intre 1991-2011).

“In Romania, avem oportunitatea sa invatam din bunele practici ale tarilor similare noua, care, la un anumit moment, au intampinat mai mult sau mai putin aceleasi provocari in demersul de a ajunge la echilibrul dorit dintre nevoile din domeniul sanatatii si posibilitatile de finantare. Mergand catre modelul bazat pe masurarea beneficiilor in sistemul de sanatate, putem sa ne referim la exemplul Italiei cu privire la schemele de acces facilitat (managed entry agreements – MEAs). Schemele de acces facilitat permit producatorilor sa vina cu solutii pentru unele dintre preocuparile platitorilor, institutii ale statului, in ceea ce priveste valoarea pe care o au medicamentele noi si cat de accesibile sunt acestea.

Schemele de acces facilitat sunt o solutie care genereaza beneficii pentru ambele parti deoarece: pot asigura un acces mai larg si timpuriu la medicamentele noi, concomitent cu controlarea cheltuielilor pentru acestea; permit stabilirea unor preturi flexibile care sa fie potrivite sistemelor de compensare din fiecare tara si care sa reflecte accesibilitatea la nivel local cat si prevalenta afectiunilor respective. Aceste scheme pot fi dezvoltate sub forme diferite, un prim exemplu fiind forma financiara prin acordarea de reduceri de pret confidentiale. Un al doilea exemplu este crearea schemelor de acces facilitat pe baza performantei medicamentelor, respectiv garantarea rezultatelor si dezvoltarea mijloacelor pentru colectarea dovezilor in acest sens”, a subliniat Christian Rodseth.

Citeste si:

    Directorul Janssen sustine ca e nevoie de o colaborare pentru a face trecerea catre un sistem de sanatate bazat pe masurarea beneficiilor si care are pacientul in centrul sau. Acest lucru poate fi realizat prin adresarea ineficientelor din sistem si prin recunoasterea rezultatelor imbunatatite generate pentru pacient, respectiv cost-eficienta in ansamblu. Subfintarea se adauga unui mediu caruia ii lipsesc predictibilitatea si sustenabilitatea raportat la companiile farmaceutice si efectele negative care deja se vad: unele medicamente nu mai sunt disponibile pe piata si producatorii retrag o parte dintre acestea.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri