Directorul de tara al ABB pentru Romania, Peter Simon, a fost numit in cursul zilei de ieri director de tara si pentru Bulgaria si Republica Moldova si va prelua aceasta functie de la 1 ianuarie 2007.

"Aceasta noua reorganizare la nivel regional are loc in contextul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, din ianuarie 2007. Scopul nostru este acela de a dezvolta colaborarea transfrontaliera dintre aceste tari intr-un mod eficient. in acest sens, acest grup de tari va fi condus de o singura echipa manageriala care include specialisti din Bucuresti si Sofia", a declarat Peter Simon. In noua sa pozitie, Simon va coordona peste 500 de angajati in Romania si in Bulgaria.

El lucreaza in cadrul ABB din 1975, experienta sa incluzand ocuparea a diferite pozitii manageriale in tari ca Arabia Saudita, India, Libia, Germania si Romania, iar din 1998 este director de tara al ABB pentru Romania. ABB este lider in tehnologiile pentru energetica si automatizari, avand circa 107.000 angajati in aproximativ 100 de tari.

Managerii romani se dovedesc a fi buni strategi si coordonatori eficienti ai afacerilor, iar numirea lor in pozitii cheie se dovedeste a fi o idee buna. Atributiile regionale ale managerilor autohtoni au crescut treptat, iar functia de CEO devine astfel o pozitie la indemana multor oameni care au obtinut performante in cadrul subsidiarelor deschise pe plan local.

Catalin Cretu (foto dreapta), Vicepresedinte Visa International CEMEA, este unul dintre acestia. Catalin Cretu a intrat in lumea bancara in anul 2000 cand inceput colaborarea cu HSBC Bank, pe un proiect ce viza impactul operatiunilor si produselor financiare ale bancii asupra mediului inconjurator. Astfel, timp de trei ani a gestionat proiecte de integrare, lichidare sau implementare a unor unitati de business, de introducere a unor produse de retail banking noi si de outsourcing.

Dupa expirarea contractului cu HSBC, Cretu era foarte interesat de domeniul sistemelor de plati de la numerar, clasicul cec, carduri, smart carduri si pana la electronic cash. Chiar in acea perioada, Visa International cauta un manager care sa se ocupe de Romania. Am trimis o prezentare a experientei si atuurilor mele si intr-un timp relativ scurt a inceput seria intalnirilor cu reprezentantii companiei, iar rezultatul a fost acceptarea mea in functia de Area Manager pentru Romania si Bulgaria. Cred ca atuul meu cel mai mare a fost acela ca fiind project manager am putut sa arat mai multe proiecte serioase, semnificative, terminate, in care lucrasem cu echipe din diverse domenii bancare si, in plus, coordonam propria mea echipa, isi aminteste Catalin Cretu.
Managerii romani, la conducerea multinationalelor din regiune Anul trecut, Visa International a deschis un biroul regional in Bucuresti, pentru operatiunile din Romania si Bulgaria. Decizia de a deschide un birou regional subliniaza importanta strategica pe care o are piata romaneasca pentru Visa CEMEA, permitand companiei sa fie mai aproape de bancile sale membre si sa reactioneze mai prompt la cerintele pietei, in scopul consolidarii pietei de carduri din Romania. Zona noastra e o piata cu un foarte mare potential, mai ales acum, cand se pregateste sa adere la Uniunea Europeana, afirma specialistii din industrie.

Bankingul strain administrat de romani?

De asemenea, bancile straine acorda mare incredere managerilor autohtoni. Bancile cu capital strain se decid sa acorde pozitii-cheie in structrurile organizationale din sistemul bancar romanesc. Un moment important pentru intreg bankingul romanesc a fost reprezentat de incredintarea conducerii bancii ING Bank managementului local prin numirea lui Misu Negritoiu pe pozitia executiva care devine astfel primul bancher roman care preia conducerea executiva a unei mari banci cu actionar majoritar strain. Atunci cand credem in potentialul unei tari, este cert ca avem totala incredere si in cetatenii ei, afirma recent Dirk Serbruyns, fostul Country Chairman la ING Romania.

Devenind primul bancher autohton care preia conducerea executiva a unei mari banci cu actionar majoritar strain, Negritoiu urmeaza tendinta din ultima vreme prin care mai multe companii multinationale precum Vodafone, Coca-Cola sau Unilever au incredintat unor romani managementul subsidiarelor locale.

Manageri romani la conducerea multinationalelor

Catalin Cretu care conduce din august 2004, afacerile VISA International CEMEA, raspunzand de operatiunile din Romania si Bulgaria.

Silviu Hotaran, care a preluat in 2004 managementul afacerii celui mai mare producator de software din lume pe intreaga regiune a Europei de Sud-Est

Alexandra Gatej , presedinte al diviziei gigantului mondial de bunuri de larg consum Unilever pentru intreaga regiune a Balcanilor - Unilever South Central Europe.

Theodor Alexandrescu, care se afla lac onducerea companiei AIG Life Romania, divizie a grupului financiar american AIG;

Calin Dragan, director general al Coca-Cola HBC Romania, jucatorul numarul unu de pe piata autohtons a bauturilor non-alcoolice.

Bogdan Enache, directorul general al companiei de curierat rapid TNT Romania, filiala firmei de origine olandeza TNT.

Alexandru Gheorghe, directorul comercial DHL International Romania, divizia uneia dintre cele mai importante companii de curierat din lume, DHL International