Desi, in comparatie cu anul trecut, numarul accidentelor de munca petrecute pe platforma siderurgica Arcelor Mittal Galati a scazut in acest an, cel al persoanelor decedate in urma acestor evenimente s-a dublat, statistica valabila si la nivelul intregului judet.

De la 1 ianuarie, 39 de muncitori au fost victimele unor accidente petrecute pe platforma industriala Arcelor Mittal Galati, din care opt si-au pierdut viata, informeaza NewsIn. Din numarul total de persoane accidentate, 28 erau salariati ai combinatului siderurgic, restul fiind angajati ai subcontractorilor acestuia. Cifra victimelor este in scadere fata de anul trecut, cand nu mai putin de 41 de siderurgisti au suferit diverse accidente.

In schimb, numarul celor care au decedat in urma acestor tragedii este dublu fata de anul trecut. Astfel, in 2005, trei persoane si-au pierdut viata la locul de munca, in timp de la 1 ianuarie 2006 au fost inregistrate sase decese.

Situatia este similara si la nivel de judet. Astfel, in acest an, 162 de persoane au cazut victime accidentelor petrecute la locul de munca, fata de 174 in 2005. La fel ca si la Arcelor Mittal Galati, insa, numarul deceselor a crescut, fiind inregistrate 20 de pierderi de vieti omenesti, fata de 16, cate au fost anul trecut.

In acelasi timp, numarul accidentelor colective de munca s-a triplat. De la un singur asemenea eveniment inregistrat in 2005 si soldat cu cinci victime, anul acesta s-a ajuns la trei accidente colective cu 12 victime. Cel mai grav a fost cel petrecut pe 10 noiembrie, in comuna Matca, unde trei muncitori ai societatii de constructii Vega 93 au murit gazati intr-un camin tehnic, urmat de cel inregistrat la Fabrica de Oxigen nr. 2 a combinatului siderurgic, pe 28 iunie, cand patru lacatusi au fost incendiati, unul decedand cateva ore mai tarziu, iar alti doi fiind supusi mai multor interventii chirurgicale.

In acest an, lucratorii Inspectoratului Teritorial de Munca au aplicat angajatorilor galateni 670 de amenzi pentru nerespectarea normelor de sanatate si securitate in munca, cu 70% mai multe decat in 2005.