Grupul Roche, unul dintre cei mai mari furnizori de medicamente pentru tratarea cancerului la nivel mondial, a atins anul trecut investitii in cercetare si dezvoltare de 10 miliarde de euro. Aceste investitii au contribuit la descoperirea a 8 mediamente noi si la extinderea indicatiilor terapeutice in alte 30 de cazuri.

“In prima parte a anului, autoritatea de reglementare din SUA (Food and Drug Administration – FDA) a aprobat 5 noi indicatii ale unor produse existente pentru tratarea unor forme de leucemie, hemofilie, cancer pulmonar, cancer ovarian si cancer al ficatului. In aceeasi perioada, Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a aprobat introducerea pe piata din Uniunea Europeana a doua noi produse ale companiei noastre, pentru tratarea sclerozei multiple, hemofiliei precum si unei combinatii de doua molecule pentru tratamentul unei forme de cancer de san”, a relatat, pentru wall-street.ro, Martine Draullette, manager general Roche Romania.

Grupul Roche mai are in curs de aprobare, atat in Statele Unite cat si in Europa 16 noi indicatii pentru 6 medicamente, in oncologie, hematologie si boli autoimune. Roche Romania spera sa reuseasca in cursul anului viitor sa faciliteze accesul la aceste inovatii si pentru pacientii din Romania, in special pentru cei ce sufera de scleroza multipla si hemofilie, insa mai sunt cativa pasi de parcurs in ceea ce priveste procesul de reglementare din tara.

Anul acesta Roche Romania a reusit sa primeasca aprobare de compensare neconditionata pentru doua molecule. Este vorba despre un produs nou destinat tratamentului cancerului de san metastatic precum si o extensie de indicatie pentru un produs deja compensat, si la care s-a adaugat acum o noua indicatie, cancerul ovarian.

“In perioada urmatoare, dorim sa lansam 4 medicamente noi in Romania, care sunt deja inregistrate, insa se afla deja in diverse stadii de aprobare si reglementare in vederea compensarii. Este vorba despre primul nostru produs de imunoterapie oncologica, pentru tratamentul cancerului pulmonar si de vezica urinara, dar si produse in arii terapeutice noi pentru Roche, cum sunt scleroza multipla sau hemofilia”, a precizat Martine Draullette.

In prezent, portofoliul diviziei de farmaceutice a Roche Romania cuprinde 25 de produse, toate medicamente originale, ce se adreseaza unor arii terapeutice in care exista nevoi medicale: oncologie, hematologie, neurologie, afectiuni pulmonare, boli autoimune, boli infectioase si altele.

Ce investitii necesita dezvoltarea unui tratament de imunoterapie

Cercetatorii grupului Roche au redefinit intelegerea mecanismului prin care sistemul imun lupta impotriva cancerului, prin descrierea ciclului imunitatii in cancer. Cu ajutorul intelegerii sporite a sistemului imunitar, Roche a dezvoltat primul sau produs de imunoterapie oncologica. Acesta este deja aprobat in Uniunea Europeana, inclusiv Romania, pentru tratamentul cancerului de vezica urinara si a unei forme de cancer pulmonar. In acest moment, este in derulare procesul de compensare al acestui medicament in Romania.

“Suntem in faze avansate de cercetare cu peste 20 de noi indicatii in peste 30 de studii clinice, pentru medicamentul nostru de imunoterapie, inclusiv in combinatie cu alte produse ale Roche, in mai multe tipuri de cancer pulmonar, unele forme agresive de cancer de san, cancer renal, si alte tipuri de cancer.

Experienta ne arata ca, de regula, doar 1 din 1.000 de molecule cercetate ajunge sa devina un medicament. Acest lucru face ca timpul necesar cercetarii si dezvoltarii unui medicament sa se intinda pe o perioada de 10-12 ani. Investitia necesara pentru dezvoltarea unui astfel de produs inseamna nu doar bani, ci si munca de cercetare, respectiv peste 7 milioane ore de munca, 6.500 de experimente, peste 400 de cercetatori, in timp ce investitia financiara poate ajunge pana la 1-1,2 miliarde dolari”, a explicat Martine Draullette.

Imunoterapia reprezinta cea mai noua si promitatoare arie de cercetare in oncologie in ultimul timp. Principiul este simplu, la prima vedere, respectiv ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului. Sistemul imunitar este cel mai bun instrument pentru lupta impotriva bolilor, inclusiv cancerul. De exemplu, cel putin o data pe zi, sistemul nostru imunitar elimina o celula care ar fi putut deveni maligna. Cu toate acestea, uneori sistemul imunitar este pacalit de celulele canceroase. Aici intervine imunoterapia oncologica, care practic creste capacitatea sistemului imunitar de a recunoaste si distruge celulele canceroase.

Avand in vedere complexitatea sistemului imunitar, cercetatorii recunosc faptul ca imunoterapia oncologica eficienta va necesita o abordare pe mai multe planuri. Un singur medicament nu poate indeplini toate rolurile necesare pentru a amplifica eficient sistemul imunitar in lupta cu afectiunile oncologice. Acest fapt inseamna ca, in viitor, imunoterapiile oncologice de succes vor fi administrate in combinatie cu tratamente precum radioterapia, chimioterapia, medicamentele tintite sau alte imunoterapii - si personalizate in functie de biologia individuala a fiecarui pacient.

Taxa clawback - un impact negativ asupra veniturilor

“Anul trecut vanzarile companiei s-au ridicat la 443 milioane lei. Anul acesta este insa prea devreme pentru a avea o vedere mai clara asupra rezultatelor companiei, abia spre finalul anului vom avea o imagine completa. Exista o serie de aspecte care vor avea un impact asupra vanzarilor, cum ar fi taxa clawback sau reducerea bugetelor de oncologie la nivelul spitalelor. Din aceste motive, este dificil sa avem o estimare asupra evolutiei vanzarilor, insa noi vedem o usoara scadere fata de anul trecut”, a mai spus managerul general al Roche Romania.

Citeste si:

    Roche Romania a oferit prin diferite proiecte peste 21.000 de teste gratuite pentru pacienti, a realizat campanii de informare si educatie pentru sanatate, iar investitiile in dezvoltarea medicinei romanesti, realizate de ambele divizii ale companiei, prezente in Romania – divizia farmaceutice si cea de diagnostic – au insemnat mai mult de 11 milioane de lei.

    “Piata farmaceutica din Romania sufera in continuare de o lipsa acuta de predictibilitate si desigur finantare. Noi am contribuit semnificativ la sistemul de sanatate din Romania prin taxa clawback in ultimii doi ani, cu circa 200 de milioane de lei, ceea ce este un efort financiar semnificativ. Vedem insa ca in primele doua trimestre ale acestui an, taxa clawback a ajuns pana la 22-24%, ceea ce inseamna ca, in prezent, 1 din 4 pacienti este tratat de industrie. Acesta nu este un model sustenabil pe termen lung.

    Citeste si:

      Este evident ca nevoile medicale ale populatiei au crescut, si vor creste in continuare. Romania are crestere economica record, dar nu avem si crestere de finantare pentru sanatate. Suntem in continuare tara care aloca cei mai putini bani pentru sanatate si medicamente din UE, 4,5% din PIB, iar pentru cheltuielile cu medicamente doar 1% din PIB. In ultima perioada am vazut semne promitatoare si deschidere catre dialog din partea conducerii ministerului sanatatii, ceea ce ne bucura si ne face sa fim optimisti. Noi vrem sa ajutam si suntem intodeauna deschisi la dialog si la orice discutie care cauta sa raspunda mai bine nevoilor de sanatate ale populatiei”, a conchis Martine Draullette.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri