Bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate destinat consumului de medicamente ar putea creste cu valoarea inflatiei cumulata din anul 2012 pana in prezent, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Este o prima masura pe care autoritatile o propun producatorilor de medicamente in discutiile despre contributia trimestriala (taxa clawback).

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finantelor Publice si presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu au discutat in acesta dimineata cu producatorii de medicamente generice si inovative.

“Este un prim pas. Discutiile raman deschise si cred ca aceasta propunere venita din partea colegilor de la Finante poate fi cumulata in viitor si cu alte masuri, ca de exemplu calculul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, astfel incat sa evitam disfunctionalitatile in aprovizionarea cu medicamente ieftine” , a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

“Ma intereseaza pacientul roman si nu privesc Sanatatea din pespectiva contabila. Trebuie creat un cadru functional. Pentru a putea face o analiza bazata pe realitate avem nevoie de o comparatie a consumului de medicamente si a cheltuielilor aferente pe fiecare producator, diferentiat pe generice si inovative, astfel incat sa putem face un audit al pietei”, a spus ministrul Eugen Teodorovici.

Reprezentantii producatorilor au afirmat ca autoritatile trebuie sa evite suprareglementarea pietei si au fost de acord ca masura propusa astazi de autoritati este un balon de oxigen care vine in sprijinul lor, avand in vedere ca bugetul pentru medicamente nu a mai fost modificat de 5 ani.

Modificarile privind taxa de clawback, corectia preturilor la medicamente care nu s-a mai realizat din anul 2015, precum si promovarea listei de medicamente strategice, esentiale in tratarea bolilor grave sunt principalele masuri pe care Ministerul Sanatatii le are in vedere pentru aprovizionarea pietei cu medicamente.

Sursa foto: Shutterstock / Tibor Duris

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri