Electrogrup Infrastructure (E-INFRA) planuieste sa isi dezvolte activitatea in afara granitelor pe zona de servicii de infrastructura, in special in zona Telecom, inclusiv pe alte continente. Dupa mai multe proiecte de succes derulate in special in Europa, compania a deschis recent o filiala in SUA, in Carolina de Nord, a declarat Daniel Farmache, deputy CEO al grupului E-INFRA, in emisiunea Inspiratie in Business. Pe plan local, compania va continua sa investeasca in derularea de proiecte majore de infrastructura in telecom si energie.

Electrogrup Infrastructure isi are originea intr-o companie de constructii si servicii specializate, infiintata in 1997, care cu timpul a devenit un grup de firme activ in trei segmente cheie: infrastructura de telecomunicatii, infrastructura energetica si serviciile pentru infrastructura. Sub umbrela E-Infra se afla filialele Direct One, Electrogroup, Netcity Telecom, Nova Power & Gas si cu asociatul sau detinut in proportie de 40% Wind Energy Service East Europe.
Cea mai importanta directie de business, ce reprezinta doua treimi din EBITDA, este infrastructura de telecom, in care se fdac investitii pe termen lung. Inca aproape o treime vine din serviciile de infrastructura, care au marje mai mici, desi veniturile sunt mai mari, diferenta fiind reprezentata de partea de distributie si furnizare gaze si electricitate, inclusiv o componenta de productie electricitate din doua parcuri solare.

In acest moment, cele mai mari proiecte in derulare in afara tarii sunt in Polonia si Germania. “Pe de o parte derulam proiecte in zona de servicii clasice de infrastructura, precum constructii linii electrice, constructii si mentenanta turnuri telecom, constructii civile inustriale si, in acelasi timp, detiinem si un pachet minoritar dar important intr-o firma de wind energy services”, a explicat Daniel Farmache.

In urma cu cateva saptamani, E-INFRA a deschis o filiala in SUA, in Carolina de Nord, la solicitarea unui client pentru care a lucrat in Romania si apoi in alte tari europene.

Avem in plan sa ajungem pe piata din SUA si acest cap de pod pe un proiect concret este foarte util. SUA sunt o piata foarte efervescenta, acolo se constientizeaza nevoia de infrastructura si faptul ca nu se poate satisface cu resursele si forta de munca proprii. De exemplu, fiecare guvernator al unui stat american este responsabil personal de orice proiect de infrastructura care depaseste 50 de milioane de dolari – atat de important este acest sector pentru ei. Au avut un demers de debirocratizare care a redus timpul de aprobare a proiectelor de la 9 luni la 3 luni si tot nu considera suficient. De asemenea, vor ca toate proiectele de infrastructura sa fie sustinute in parteneriat public privat, pentru ca au nevoie de capital privat care sa sustina proiectele. Sunt doar cateva exemple care demonstreaza cat de preocupati si cat de constienti sunt de faptul ca niciodata nu este suficient si ca infrastructura are nevoie de upgrade permanent”, a explicat Daniel Farmache.

Compania mare are o filiala in Germania iar in restul tarilor lucreaza fie punctual, prin echipe deplasate, proiecte punctuale sau partener.

Proiectul Netcity: Vizam sa ajungem la 2000 de km de retea in 2020

Anul trecut, holdingul a achizitionat NetCity telecom, operatorul retelei NetCity, un proiect castigat in baza unui contract de concesiune prin licitatie publica, semnat in 2 iunie 2008 cu Primaria Municipiului Bucuresti pentru o perioada de 49 de ani, cu o redeventa anuala de 12% din venituri.

Scopul Proiectului Netcity, prevazut in contractul de concesiune, este acela de a oferi o alternativa sustenabila cablurilor aeriene de telecomunicatii neautorizate. Operatorii ce detin astfel de cabluri sunt obligati sa asigure migrarea acestora in subteran in termen de 120 de zile de la data la care Netcity devine disponibil in zonele lor specifice.

In 2013 lucrarile la retea au fost oprite dupa ce autoritatea de reglementare in telecomunicatii (ANCOM) a emis un aviz in care atentiona asupra neregulilor contractuale de acces la reteua NetCity si cerea modificarea acestora, acesta fiind contestat ulterior in instanta de NetCity si de Primaria Bucuresti.

Mai mult, in 2016, Consiliul Concurentei a initiat o investigatie impotriva Netcity Telecom cu privire la un posibil abuz de pozitie dominanta. Investigatia este inca in desfasurare, o concluzie a Consiliului fiind asteptata pana in prima parte a anului 2019.

Deciziile au venit in contextul in care, anumiti furnizori de internet au acuzat Netcity Telecom ca profita de faptul ca detine monopolul asupra retelei de fibra optica subterana, iar in aceste conditii impune tarife foarte ridicate.

Dupa ce Direct One a preluat Netcity in februarie 2017, investitiile in extinderea retelei au fost reluate. Potrivit companiei, Netcity a lansat in executie inca din luna iulie 2017 noi tronsoane de retea. Astfel compania va investi din fonduri proprii peste 30 mil. euro in dezvoltarea retelei subterane pentru fibra optica a Capitalei, care va depasi 2.000 de kilometri in anul 2020, dubland astfel lungimea actuala.

“Acum avem vizibilitate asupra primei faze a din a doua etapa si estimam ca va ajunge la peste 2.000 de km in 2020, spre acest obiectiv ne canalizam resursele. Dupa ce noi introducem acele tubete in pamant, operatorii au 120 de zile sa treaca cablurile de pe stalpi in subteran, daca sunt neautorizate. In practica, am observat ca toate trec in subteran, chiar daca sunt autorizate. Trecerea tuturor cablurilor din oras in subteran depinde de finalizarea ultimelor etape”, a explicat Farmache.

Proiecte de viitor si planuri de listare

Compania si-a anuntat intentia de listare la Bursa de Valori Bucuresti cu aproape doua saptamani in urma. In emisiunea Inspiratie in Business, deputy CEO-ul E-INFRA a anuntat ca listarea nu va avea loc in acest an.

"Listarea, un pas important si entuziasmant in viata oricarei companii, probabil ca nu va fi anul acesta, insa evaluam in continuare piata si vom decide in functie de mai multi parametrii cand va fi cel mai bun moment sa iesim. Credem ca aici suntem cel mai bine cunoscuti, dimensiunea se preteaza la piata romaneasca, suntem o companie cu capital 100% romanesc si ne dorim sa fim listati acasa", a explicat Daniel Farmache.

Citeste si:

    In ceea ce priveste dezvoltarea, in afara granitelor focusul este pe partea de servicii, in special in zona de telecom, pentru ca in energie sunt aprobari specifice pentru fiecare tara in parte. “Si pe acestea suntem in curs de a le obtine. Incercam in special sa mergem prin parteneriate si, de multe ori, suntem chemati de parteneri cu care am mai lucrat. In afara tarii nu investim si nu detinem asset-uri. Pe langa faptul ca suntem la standardele lor, din punct de vedere calitativ, avem si un avantaj din punct de vedere al costurilor”, a mai spus reprezentantul companiei.

    Pentru Romania, cea mai mare parte a investitiilor pentru dezvolarea organica va merge in Netcity. Holdingul nu exclude nici cresterea prin diverse fuziuni sau achizitii, daca vor exista oportunitati interesante.

    Un alt segment in care E-INFRA va investi este in zona de energie. “O statistica interesanta spune ca doar 29% din localitatile din Romania au retele de gaze. Astfel, sunt tot mai multe orasele si sate care au proiecte de concesiune pentru constructia de retele de gaze, am castigat patru astfel de licitatii, una dintre ele este deja dezvoltata si urmeaza inca 3. Este necesara vointa politica si de cele mai multe ori exista, resursele sunt ale investitorului privat si este nevoie de predictibilitate. Noi investim in concesiuni pe o perioada de 49 de ani, in T0 avem anumiti parametri si este necesar sa ramana la fel pe toata perioada. Aici sunt mereu emotii, la toti marii investitori, dar noi ne-am facut calculele bine si, deocamdata, investitiile noastre sunt profitabile”, a conchis Daniel Farmache.

    Citeste si:

      In ultimele 20 de ani, compania a investit in Romania peste 100 de milioane de euro. Veniturile consolidate ale grupului au atins 473,6 milioane lei in 2017, o crestere cu 49% fata de 2016. Potrivit reprezentantilor companiei, aceasta crestere a fost determinata de cresterea performantei tuturor segmentelor operationale si de achizitia Netcity in Februarie 2017. Veniturile consolidate in 2016 au fost de 318,2 milioane lei, inregistrand o crestere de 16% fata de valoarea de 273,3 milioane lei in 2015.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri