Medicines for Europe sustine ca toate tarile Uniunii Europene (UE) considera dezvoltarea pietelor generice drept o buna oportunitate de a spori eficienta cheltuielilor farmaceutice, dar multi nu exploateaza pe deplin potentialul generic. In acest context, Adrian Grecu, presedintele APMGR, solicita din nou autoritatilor adoptarea in regim de urgenta a calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Adrian Grecu, presedintele APMGR, a mai precizat ca producatorii de medicamente generice din Europa au un dezavantaj fata de cei din afara acestei arii.

"Un medicament are un patent care expira la un moment dat, din acel moment orice generic poate sa produca medicamentul respectiv. Insa, in UE nu ai voie sa produci inainte ca patentul sa expire si in acesta situatie producatorii de generice mai au nevoie de 3 ani pana realizeaza toata productia necesara. Aceasta regula nu se aplica tarilor din afara UE, deci daca un producator mai are o fabrica intr-o tara din afara UE, poate sa se apuce de teste pentru productie cu 3-4 ani inainte si cand expira patentul si are toate autorizatiile poate intra pe piata. Astfel, se creeaza un handicap pentru producatorii de medicamente generice la nivel european, pentru ca este un dezavantaj pentru ei. Probabil, producatorii de medicamente generice cu o prezenta globala se pot descurca, insa cei cu prezenta locala sunt in dezavantaj", a explicat Adrian Grecu.

Totodata, in contextul provocarilor industriei producatoare de medicamente generice din Romania, Adrian Grecu a semnalat din nou lipsa de actiune a autoritatilor in implementarea calculului diferentiat al taxei clawback, in ciuda disparitiei a mii de medicamente ieftine si a studiilor de impact care sustin validitatea acesteia.

“Pentru a continua sa existe si sa asigure investitii in capacitati de productie noi, producatorii de medicamente au nevoie de sustinere imediata din partea autoritatilor, de masuri de eliminare a barierelor investitionale. Recent anuntata ajustare a bugetului pentru medicamente in raport cu inflatia ultimilor sase ani este insuficienta pentru asigurarea supravietuirii industriei de generice”, a declarat Adrian Grecu, solicitand inca odata autoritatilor adoptarea in regim de urgenta a calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Vrem actiuni concrete, nu doar bune intentii si promisiuni asa cum am primit pana acum, a mentionat Adrian Grecu.

Prin taxa clawback, companiile producatoare de medicamente generice platesc pentru un consum de medicamente de care nu sunt responsabili, in acest moment statul roman avand cele mai mari cheltuieli la bugetul de medicamente compensate cu tratamente inovative. Prin efectul cumulat al taxei clawback, al pretului minim, al subfinantarii bugetului de medicamente, cele mai ieftine medicamentele ajung sa fie vandute la un pret sub costul de productie, sustin producatorii de medicamente generice.

Genericele reprezinta doua treimi din volumele de medicamente, dar cheltuie numai un sfert din buget, a adaugat Grecu.

APMGR mai spune ca statul alege sa trateze cateva mii de pacienti cu medicamente scumpe, dar ignora milioanele de romani care folosesc medicamentele ieftine. Introducerea de noi molecule este benefica pentru pacienti, dar producatorii de medicamente generice nu mai pot finanta acest consum datorita taxei clawback, in situatia in care aceasta este aplicata uniform si medicamentelor ieftine si celor scumpe.

In contextul taxei clawback, Dan Alexandrescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat ca solutiile propuse in cadrul grupului de lucru, respectiv ajustarea bugetului de referinta cu rata inflatiei trebuie insotita de masuri suplimentare de diferentiere care urmeaza sa fie supuse discutiei.

Sergio Napolitano, director legal & external affairs, Medicines for Europe, a subliniat importanta respectarii si implementarii recomandarilor Organizatiei Europene de Cooperare Economica (OECE) cu privire la medicamentele generice: “Toate tarile Uniunii Europene (UE) considera dezvoltarea pietelor generice drept o buna oportunitate de a spori eficienta cheltuielilor farmaceutice, dar multi nu exploateaza pe deplin potentialul generic."

Medicines for Europe reprezinta industriile generice, biosimilare si cu valoare adaugata in intreaga Europa. Viziunea sa este de a oferi acces durabil la medicamente de inalta calitate, pe baza a 5 piloni importanti: pacienti, calitate, valoare, durabilitate si parteneriat. Companiile membre au peste 190.000 de angajati in peste 450 de fabrici si 126 de locuri de cercetare in Europa si investesc pana la 17% din cifra lor de afaceri in inovatie.

Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Targu Mures si Constanta unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice. Industria generica locala contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurand peste 8.000 de locuri de munca. APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Teva, Zentiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri