Operatorul de salubritate Saubermacher Romania amana o investitie de 25 de milioane de euro intr-o instalatie de digestie anaeroba a deseurilor biodegradabile si transformarea lor in bio gaz, din cauza unei posibile crize financiare, a declarat Silviu Dumitrescu, managing director al filialei romanesti, in cadrul unui intreviu pentru wall-street.ro.

Afaceri in scadere, in 2018

Afacerile Saubermacher Romania sunt asteptate sa scada anul acesta, de la 2,5 milioane de euro, valoarea din 2017, spune Silviu Dumitrescu. Faptul ca, timp de sase luni, in groapa ecologica de la Sighisoara nu s-au depozitat deseuri din cauza unei autorizatii de mediu expirate, reprezinta o pierdere pentru companie, care se reflecta in cifra de afaceri de la final de an.

„In orice caz, evolutia cifrei de afaceri a fost constanta in ultimii 5 ani. In ultimii 3 ani, compania noastra s-a concentrat, in loc de extindere, pe eficientizarea colectarii si valorificarii deseurilor, iar acest lucru se poate observa si in marja de profit. In 2017, marja de profit era cea mai mare realizata de catre oricare dintre firmele din grupul Saubermacher”, spune Dumitrescu.

Pentru anul 2019, compania estimeaza ca cifra de afaceri si profitul vor fi similare cu cele din 2018: „Toate prognozele si informatiile din piata prevad ca o sa fie un an in care criza financiara o sa isi refaca prezenta, noi, ca operator de salubritate, insa, nu o sa resimtim foarte tare acest lucru. Activitatea noastra de colector nu se schimba foarte mult. Practic, estimam un an la fel ca cel din 2009. Cifra de afaceri si profitul, asadar, vor fi aproximativ la acelasi nivel din 2018”, spune Silviu Dumitrescu.

Investitia de 25 de milioane de euro amanata

La inceputul lunii octombrie 2018, Saubermacher Romania anunta ca va investi, in 2019, 25 de milioane de euro intr-o instalatie de digestie anaeroba a deseurilor biodegradabile si ca va construi celula 4 la groapa ecologica de la Sighisoara, construita ca o conditie de preaderare la Uniunea Europeana. O luna mai tarziu, compania anunta ca amana investitia, din cauza prognozelor economice referitoare la criza financiara.

„Avand in vedere prudenta din piata resimtita deja la nivelul investitiilor si in contextul unui 2019 provocator din punct de vedere financiar la nivel de prognoze, Saubermacher Romania amana momentul infuzarii celor 25 de milioane de euro intr-o instalatie de digestie anaeroba a deseurilor biodegradabile si transformarea lor in bio gaz. In schimb, avem in vedere constructia celulei 4 de la Sighisoara, costurile totalizand o suma de aproape 1 milion de euro”, a explicat Dumitrescu.

Cel mai probabil, investitia va fi realizata in 2020. „Investitia de 25 de milioane ramane ca obiectiv de business, dar momentul oportun depinde foarte mult de evolutia pietei salubritatii din Romania si situatia economica. Se amana, deci, pentru 2019, urmand sa se evalueze daca se preteaza pentru 2020 sau nu. Cert e ca 2020 e varianta cea mai probabila in acest moment”, a adaugat repezentantul Saubermacher.

Saubermacher Dienstleistungs AG a fost infiintata in Austria, in 1979, in acest moment fiind prezenta in noua tari din Europa Centrala si de Est. Saubermacher activeaza in Romania din 2005. Saubermacher asigura servicii de colectare a deseurilor menajere, colectare selectiva a deseurilor reciclabile si a DEEE-urilor, servicii DDD - Dezinsectie, Dezinfectie si Deratizare, activitate de deszapezire si combaterea poleiului sau activitati de curatenie a locurilor publice si intretinere a spatiilor verzi. In prezent, grupul are 210 angajati in Romania.

Sursa foto: PhotoONE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri