Grupul Petrochemical Holding, care detine firma Calder-A, a preluat creanta detinuta de Rafo catre AVAS, iar in urma acestei tranzactii, rafinaria nu mai are nicio datorie fata de AVAS, informeaza un comunicat al companiei.

Reprezentantii Petrochemical Holding GmbH (grup care detine firma Calder-A International- n.r.) si cei ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au semnat contractul privind cesiunea creantelor detinute de AVAS asupra Rafo S.A., in schimbul carora grupul austriac a platit suma de 23,8 milioane lei, respectiv echivalentul a circa 9,3 milioane dolari, se precizeaza in comunicat.

"In momentul de fata, ca urmare a platilor efectuate de catre Petrochemical Holding GmbH, Rafo S.A. nu mai are nicio datorie fata de AVAS, grupul Petrochemical preluand toate drepturile si calitatea procesuala in toate litigiile impotriva sau referitoare la Rafo S.A. ori la planul de reorganizare al companiei, precum si drepturile de reprezentare detinute anterior de AVAS in cadrul Adunarii Creditorilor si Comitetului Creditorilor Rafo S.A.", precizeaza documentul.

Totodata, Petrochemical Holding isi mentine oferta depusa pe data 24 octombrie 2006 la Ministerul Finantelor Publice pentru plata datoriei Rafo, acumulate inainte de octombrie 2003, mai spun reprezentantii companiei in comunicat.

Privatizarea Rafo s-a finalizat in octombrie 2001. Consortiul format din firma lui Corneliu Iacobov, Imperial Oil si Canyon Servicos (Portugalia) a cumparat 59,9% din actiunile companiei de la APAPS (viitorul AVAS) , valoarea totala a tranzactiei fiind de 7,48 milioane dolari. Firma britanica Balkan Petroleum (BkP), controlata de VGB Oil (50%) si de fondul de investitii Central European Petroleum, a devenit, in octombrie 2003, actionar majoritar la Rafo preluand pachetul majoritar de actiuni de la Imperial Oil si Canyon Servicos.

Pe 12 iulie 2005 s-a semnat contractul dintre Calder-A International si Balkan Petroleum, ce viza preluarea pachetului majoritar de actiuni de la Rafo. Novatia contrcatului de privatizare de la Balkan Petroleum catre Calder-A International nu a fost niciodata recunoscuta de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Cu toate acestea, noul actionar majoritar a anuntat la finele lunii trecute ca doreste sa plateasca toate datoriile Rafo catre stat, astfel incat rafinaria sa fie repornita in luna ianuarie. Potrivit noului actionar majoritar al Rafo, datoriile rafinariei la bugetul de stat se ridica la 250 de milioane de dolari, incluzand penalitatile. Rafo se afla inca din 2004 in proces de reorganizare judiciara si faliment.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ultimul SIF iese de la BCR. Evaluarea bancii, cu putin peste BT