Anul 2019, termenul pentru darea in functiune a magistralei 5 de metrou Eroilor-Drumul Taberei, se apropie, dar lucrarile abia avanseaza, remarcandu-se in ultimele luni un avans foarte slab al lucrarilor la finisaje si la calea de rulare.

La data de 6 noiembrie, stadiul fizic al lucrarilor la magistrala 5 de metrou era urmatorul: 98,98% din structura de rezistenta este finalizata, 99,5% din fundatia caii de rulare este gata si 63,91% din finisaje sunt realizate, informeaza Metrorex, potrivit site-ului metrorexm5.ro.

Comparativ cu luna anterioara, lucrarile au inregistrat un avans redus. Astfel, la inceputul lunii octombrie, stadiul era urmatorul: 98,7% din structura de rezistenta era gata, 99,5% din fundatia la calea de rulare era finalizata, iar 58,9% din finisaje erau realizate.

Lucrarile la statia de metrou Eroilor 2, care va avea doua peroane si 9 puncte de acces, nu au avansat in ultima luna. Structura statiei, sapatura in statie si devierea retelelor electrice si a celor de telecomunicatii, de apa, canal si termoficare erau complet finalizate inca din octombrie, urmand sa se execute lucrari de refacere a supafetelor si de finisaje si sa avanseze de la 90%, respectiv 80%. Stadiul acestor lucrari a ramas, insa, acelasi, in luna noiembrie.

Ultimele detalii despre constructia noilor statii de metrou

La statia Academia Militara se lucreaza in continuare la inchiderea golurilor tehnologice din plansee si la executia acceselor B si C, se executa zidarii la mezanin si la vestibul. Aproape 90% din retele sunt deviate, 95% din structura statiei este gata si peste 70% din finisaje sunt finalizate, dar suprafetele inca nu sunt refacute deloc.

Statia Orizont continua sa fie una dintre cele mai avansate, devierea retelelor, structura statiei si sapaturile fiind gata. Suprafetele sunt aproape refacute (99%), la fel si finisajele (95%), dar ritmul lucrarilor nu a avansat deloc in noiembrie, comparativ cu luna trecuta, muncitorii lucrand in continuare la pardoseli, tavane false, montaj piatra si instalatii.

Lucrarile la statia Favorit au ramas, de asemenea, in aceeasi etapa de finalizare, cu structura statiei, sapaturile si devierile retelelor finalizate, aproape 96% din suprafete, gata si 98% din finisaje, realizate. Muncitorii lucreaza, acum, ca lunile trecute, la accesul E, pardoseli, tavane false, montajul pietrei si instalatii.

La statia Tudor Vladimirescu se lucreaza la refacerea suprafetelor, a tavanelor false si a instalatiilor sanitare si electrice si escalatoare. Lucrarile la devierea retelelor, structura statiei si sapaturi sunt gata. 98% din suprafete sunt refacute si 99% din finisaje sunt gata.

La statia Parc Drumul Taberei au avansat doar lucrarile la finisaje, de la 91% la 92%, iar celelalte lucrari au ramas in acelasi stadiu: 77% din retele sunt deviate, 94% din structura statiei este gata, 91% din finisaje sunt realizate si doar 20% din suprafete sunt refacute. Se lucreaza la zidarii, tencuieli, instalatii, montaj piatra, constructii interioare, refacerea suprafetelor si devieri de utilitati. Traficul auto in zona afectata pe strada Brasov este estimat a fi redat in luna iulie 2019.

La statia Romancierilor se lucreaza la accesul D, pardoseli, tavane false, montajul pietrei si instalatii. Devierea retelelor si structura statiei sunt gata, finisajele sunt aproape gata, iar 81% din suprafete sunt refacute, in noiembrie, la fel ca in octombrie.

La statia Constantin Brancusi, care va avea 4 accese, muncitorii lucreaza la accesul A, executia pardoselilor, tavane false, montajul pietrei, instalatii si refacerea suprafetelor. Lucrarile la refacerea suprafetelor au ramas in acelasi stadiu ca luna trecuta, 81%.

La statia Raul Doamnei se lucreaza la accesele A, E si C, armarea si betonarea peretilor caseta la nivel vestibul si peron si se executa zidarii la nivel vestibul. Doar lucrarile la refacerea suprafetelor au avansat de la 35% la 40%, in timp ce finisajele au ramas la acelasi nivel, 54%.

La statia Valea Ialomitei se lucreaza la tavane false, la montajul pietrei si al pardoselilor, la instalatii, la montajul marmurei la nivelul peronului si la spatiile tehnice. Lucrarile sunt aproape gata, atat finisajele, cat si refacerea suprafetelor.

Directorul general al Metrorex, Dumitru Sodolescu, declara, cand a fost inaugurat depoul si terminalul multimodal Straulesti, pe 12 noiembrie, ca metrou va fi dat cu siguranta in functiune in 2019.

Magistrala 5 de metrou, Sectiunea Raul Doamnei - Eroilor (Opera), inclusiv Valea Ialomitei, este compusa din 10 statii de metrou si un depou, avand o lungime totala de 6,8 km. Valoare totala reactualizata conform devizului general este de 3,2 miliarde de lei. O parte din bani vin de la Banca Europeana de Investitii (BEI), mai exact 1,8 miliarde de lei (395 de milioane de euro), in urma semnarii contractului de co-finantare a proiectului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri