UiPath

UiPath

UiPath, infiintata in 2005 de Daniel Dines si Marius Tirca, a devenit in 2018 primul unicorn romanesc. Compania care realizeaza softuri de automatizare a proceselor a ajuns sa fie evaluată la 3 miliarde de dolari, dupa ce, in acest an a atras investitii de peste 300 de milioane de dolari. In prezent, UiPath are peste 1.000 de angajati in 14 tari, peste 1.800 de clienti, dintre care si cinci companii din Top 10 Fortune (adica cinci dintre urmatoarele companii: Walmart, Berkshire Hathaway, Apple, Exxon Mobil, McKesson, UnitedHeath Group, CVS Health, General Motors, AT&T si Ford Motor) si o cifra de afaceri situata „intre 50 si 100 de milioane de dolari”.

Bitdefender

Bitdefender

Bitdefender este unul dintre cei mai mari producatori autohtoni de software. Compania a fost infiintata in 2001 si este detinuta de Florin Talpes, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori de IT din Romania. Cel mai cunoscut brand romanesc hi-tech la nivel international si cel mai mare producator local de software a inregistrat in 2017 o cifra de afaceri de 591 milioane lei (129,6 mil. euro), din care 97% au reprezentat exporturile. Bitdefender are o echipa cu peste 1.000 de angajati.

Musette

Musette

Musette este unul dintre cele mai cunoscute brandurile de fashion romanesti, prezenta si apreciata si in afara granitelor. Compania, fondata de Cristina si Roberto Batlan in 1992, produceti genti si pantofi in prezent, insa in anii 90 se ocupa de trading cu tesaturi. In 2010, Musette a inceput extinderea la nivel mondial, iar acum brandul romanesc este prezent in SUA, Bulgaria, Luxemburg, Ungaria, Israel, Mongolia, Liban, Franta si Austria. Pe plan local, Cristina Batlan detine doua fabrici unde produce accesoriile Musette, iar in planurile sale figureaza o scoala profesionala dedicata industriei textile pentru a combate criza fortei de munca din acest domeniu.

Dedeman

Dedeman

Dedeman este cel mai mare retailer de materiale de constructii si bricolaj, companie fondata in 1992 de frantii Dragos si Adrian Paval, in Bacau. Dedeman a devenit liderul pietei de bricolaj inca din 2010, cand i-a depasit pe germanii de la Praktiker in ceea ce priveste vanzarile. In prezent, Dedeman are o retea nationala de 49 de magazine, doua centre logistice si un parc auto propriu. Dedeman are o echipa de peste 10.600 de angajati la nivel national. In oferta Dedeman se regasesc peste 45.000 de produse ce acopera 11 domenii. Dedeman si-a mentinut ritmul de crestere al business-ului la 20% si in 2017, la 6,34 miliarde de lei (1,38 miliarde de euro), comparativ cu 2016, an in care compania controlata de catre fratii Dragos si Adrian Paval a avut o cifra de afaceri de 5,25 miiarde de lei (1,17 milioanrde de euro).

Farmec

Farmec

Farmec este cel mai mare producator de cosmetice din Romania, infiintat in anul 1945 la Cluj-Napoca. In prezent, Farmec detne peste 400 de produse cosmetice si de curatenie reprezentate de peste 15 branduri, printre cele mai cunoscute marci ale firmei se afla Gerovital H3, Ecovital, Farmec 16, Dermofarm, Triumf si Nufar. In categoria cremelor si emulsiilor, Farmec detine marci precum Gerovital Plant, Ana Aslan, Aslavital, Farmec si Doina, iar din categoria deodorantelor fac parte Obsesie, Athos, You & Me.

Farmec a incheiat primul semestru al anului 2018 cu o cifra de afaceri de 116 milioane lei (aproximativ 25 milioane euro) si a raportat o crestere de 10% fata de aceeasi perioada din 2017. La nivel global, produsele Farmec sunt comercializate in peste 30 de state, iar in Europa compania este prezenta cu 7 magazine, deschise de parteneri (3 centre in Spania, 2 in Italia si cate un spatiu in Grecia si Ungaria).

FAN Courier

FAN Courier

FAN Courier este liderul pietei locale de curierat, o companie fondata in 1998 de oamenii de afaceri Felix Patrascanu, Adrian Mihai si Neculai Mihai. FAN Courier a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 128,4 milioane euro, in urcare de la 114 milioane euro in 2016. Compania are o acoperire nationala 100%, 125 de filiale in toata tara si o flota auto de peste 3700 de vehicule.

Cris-Tim

Cris-Tim

Cris-Tim este o companie producatoare de mezeluri, infiintata in 1992 de sotii Cristina si Radu Timis. Anul trecut, Cris-Tim a inregistrat o cifra de afaceri de 145 milioane de euro, cu 20% mai mare fata de anul anterior. Produsele Cris-Tim sunt exportate in afara granitelor inca din 2009, fiind prezente in 16 tari din UE.

Medlife

Medlife

MedLife este cel mai mare furnizor de servicii private de sanatate din Romania. Compania a fost fondata in 1996 de Mihaela Marcu, care a renuntat la slujba in cadrul unei policlini de stat pentru a dezvolta reteaua Medlife. Ulterior, compania s-a extins odata cu implicarea fiilor Mihaelei Marcu, Mihai si Nicolae Marcu. Incepand cu 2009 a deschis sau a achizitionat 83 de unitati medicale. Grupul a incheiat primele 9 luni din 2018 cu o cifra de afaceri pro-forma de 606,16 milioane lei, avand astfel o crestere de 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Banca Transilvania

Banca Transilvania

Cea mai mare banca din Romania, Banca Transilvania, a fost infiintata in 1994, la Cluj-Napoca, de un grup de antreprenori locali. BT a depasit BCR in clasamentul institutior financiare dupa ce a preluar Bancpost, anul trecut. In prezent BT nu este doar cel mai mare grup bancar din Romania, dar si cel mai profitabil, cu un profit net raportat in primele sase luni ale acestui an de 865 milioane lei, in crestere cu 67% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Mobexpert

Mobexpert

Una dintre cele mai mari jucatori din industria de mobila, Mobexpert a fost fondata in 1993 de Dan Sucu, are o retea de 26 de hypermagazine si magazine, 8 fabrici in Romania, 2.300 de angajati si o suprafata totala de expunere a magazinelor de 11.000 de mp. Mai mult de doua treimi din mobila comercializata in cadrul magazinelor Mobexpert este proiectata si produsa in Romania. Grupul Mobexpert detine 8 fabrici in 4 centre de productie deschise in Bucuresti, Dej, Targu Mures si Suceava.

Sursa foto: Shutterstock / KpaTyH