Anul 2019 vine cu noi provocari pentru jucatorii din piata farmaceutica din Romania. De la inceputul anului se fac schimbari referitor la preturile la medicamentele din Canamed, producatorii de medicamente asteapta o decizie privind modificarea taxei clawback, iar pacientii romani spera la un acces mai bun la medicamente inovatoare.

Pentru a afla mai multe despre schimbarile la care sa ne asteptam in 2019, am vorbit cu cativa jucatori importanti din piata.

Te invitam la Future Healthcare, eveniment wall-street.ro dedicat industriei farmaceutice si serviciilor medicale, unde vor participa speakeri renumiti din Sanatate. Inscrie-te AICI pana luni, 11 martie, ora 12.00, pentru a participa GRATUIT la conferinta.

Roxana Maftei - CEO si fondator Farmacia Tei & Bebe Tei

Roxana Maftei, Farmacia Tei

“De la 1 ianuarie scad preturile unor medicamente din Canamed si, totodata, preturile se ajusteaza la cat este valoarea valutei Euro sau Dolar, ceea ce va duce la cresteri intre 1-5% la unele medicamente. In cazul nostru, cresc preturile la 4.500 de medicamente si scad la 1.100 de medicamente din Canamed. Aceasta schimbare de la 1 ianuarie se va simti pe piata si s-ar putea ca multi producatori sa-si retraga anumite medicamente de pe piata.

Nu stiu cum va simti pacientul aceasta schimbare.. S-ar putea ca el sa plateasca la fel ca si bani, pentru ca marea majoritate a preturilor medicamentelor care scad sunt cele gratuite si atunci pacientul nu va simti. S-ar putea sa simta acea crestere de 1-5% din cauza conversiei valutare.

De asemenea, suntem in continuare intr-o criza de medicamente. Cred ca dupa aceasta scadere a preturilor vor mai disparea medicamente, depinde de producatori. In ultima perioada au inceput sa mai apara medicamente pe piata, dar tot cel mai important lucru ramane ca statul sa faca ceva in acest sens.

Urmatorul pas in 2019, undeva prin februarie, vom putea vedea trasabilitatea unui medicament, vom afla mai usor de unde a plecat medicamentul si cand a ajuns in farmacie. Chiar daca asta inseamna munca in plus, e bine sa aflam detalii despre un medicament in cazul in care sunt suspiciuni, pentru ca piata neagra de medicamente este mare, iar aceasta decizie este binevenita.

O alta schimbare este procesul de autorizare al unei farmacii. Acum, suntem autorizati mai intai la Directia Sanitara si apoi la Ministerul Sanatatii, ceea ce ne-a marit termenul de autorizare a unei farmacii cu aproape o luna. Si acest lucru va avea un mic impact asupra afacerilor farmaciilor”, a relatat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Roxana Maftei.

Robert Popescu - director general A&D Pharma

Robert Popescu, A&D Pharma

“Criza de medicamente este o realitate. Odata ce au fost retrase medicamente de pe lista, acestea nu vor mai exista niciodata pe piata. Pe langa asta, sa zicem partea aisbergului care nu se vede, exista medicamente care sunt in continuare comercializate, dar care sunt comercializate cu din ce in ce mai putin entuziasm, pentru ca reducerea de preturi si taxa clawback fac ca pentru cei care vand acele medicamente profitul sa devina atat de subtire incat unii decid sa le scoata de pe piata. Metoda de calcul a preturilor la medicamente afecteaza medicamentele ieftine si asta e ceea ce nu inteleg guvernantii nostri, nu vad o claritate de viziune la Ministerul Sanatatii pentru a rezolva aceasta problema.

Producatorii de medicamente ieftine, care plateau inainte o taxa clawback de 15%, acum ajung sa se confrunte cu o taxa de aproape 30%. Pe langa faptul ca nu au o marja de profit mare la un produs ieftin, li se mai adauga si taxa clawback si le distrug producatorilor toate socotelile economice. Directia in care mergem nu este sustenabila. Chiar daca noi suntem un distribuitor, nu inseamna ca nu ne afecteaza si pe noi, pentru ca ajungem sa castigam din ce in ce mai putin pe produse ieftine cu volume mari”, a explicat, pentru wall-street.ro, Robert Popescu, directorul general al A&D Pharma.

Martine Draullette - manager general Roche Romania

Martine Draullette - manager general Roche Romania

“Piata farmaceutica din Romania va ramane marcata si in 2019 de o serie de incertitudini, dintre care as vrea sa amintesc desigur problema finantarii. Speram ca, in urma ultimelor declaratii publice ale Ministerului Sanatatii, sa vedem o crestere a bugetului alocat medicamentelor, pentru a putea permite intrarea pe piata a medicamentelor inovatoare. De asemenea, este nevoie ca activitatea autoritatilor de reglementare sa se deblocheze, deoarece in prezent avem mai multe molecule in diferite stadii de analiza, pentru care termenul legal de evaluare a fost depasit. Noi vrem sa credem ca aceste molecule vor ajunge totusi la pacientii romani cat mai repede”, a precizat Martine Draullette, manager general Roche Romania, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Martine Draullette sustine ca incertitudinea in privinta masurilor legislative si fiscale va exista si in 2019, iar aceasta volatilitate face dificila orice apreciere asupra directiei pietei. De asemenea, impactul corectiei de preturi operata la finalul acestui an isi va face simtit efectul pe deplin in 2019.

“Datele disponibile public sunt de multe ori inselatoare, si necesita cunostinte solide de industrie pentru a le interpreta corect. De exemplu, daca eliminam din aceste date medicamentele care se vand fara reteta, vaccinurile si medicamentele pentru care sunt semnate contracte Cost-Volum, vom vedea ca de fapt piata medicamentelor cu prescriptie a scazut pentru medicamentele eliberate in spital si au crescut foarte putin pentru cele care se distribuie prin farmacii. Peste aceste aspecte se adauga si taxa clawback, care a fost in medie 23% pentru acest an, ceea ce inseamna ca 1 din 4 pacienti a fost tratat de industria farmaceutica. Speram ca scaderea pietei cauzata de aceasta corectie sa permita introducerea unor noi molecule inovatoare”, a adaugat managerul general al Roche.

Christian Rodseth - managing director Janssen Romania

Christian Rodseth - managing director Janssen Romania

“In anul 2018, piata farmaceutica a fost influentata consistent de evolutia taxei clawback care, in calitate de membrii ai industriei, credem ca trebuie sa fie imbunatatita din punct de vedere al transparentei si predictibilitatii astfel incat sa promoveze un climat sustenabil pentru piata.

Pentru anul 2019, cel mai probabil, asteptam cu totii sa aflam mai multe despre noua formula de calcul a taxei clawback la care autoritatile lucreaza. Taxa clawback ramane un motiv de ingrijorare in masura in care nu este abordata. In acelasi timp, ramane valida nevoia de crestere a bugetului alocat medicamentelor astfel incat sa fie prevenita disparitia acestora de pe piata. De asemenea, modificarile propuse pentru sistemul HTA trebuie sa asigure cresterea sustinuta a accesului la inovatie pentru pacientii romani.

Pentru a limita riscul financiar si impactul economic, odata cu recunoasterea valorii pe care inovatia o are, suntem deschisi stabilirii de parteneriate cu autoritatile pentru a ne asigura ca pacientii au acces la terapiile noastre, fie prin acordurile de tip cost-volum, fie prin bugete fixate la o anumita valoare, sau alte parteneriate financiare”, a spus Christian Rodseth, managing director Janssen Romania.

Sursa foto: Shutterstock / Oleksii Fedorenko

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri