Fondurile de investitii au devenit motorul fuziunilor si achizitiilor mondiale, care au atins recordul absolut in 2006. Datorita fondurilor de investitii, fuziunile si achizitiile mondiale au atins, anul trecut, nivelul record de 3.700 miliarde de dolari.
Principalele date venite dinspre industria de private equity (fonduri de investitii inchise) din Romania indica faptul ca valoarea afacerilor preluate prin aceste proiecte s-a dublat in ultimii patru ani, iar majoritatea plasamentelor au fost realizate de companii si fonduri de investitii regionale.

Printre cele mai mari plasamente in Romania se numara cele realizate de fondul Advent International, cu investitii de sute de milioane de euro in cinci companii (Brewery Holdings, Connex, Euromedia, Terapia si Dufa). Reprezentantii din Romania ai Advent International au manifestat o atitudine activa in managementul firmelor din portofoliu, alegand sa propuna masuri de restructurare si sa intervina atunci cand a fost cazul.

Pentru fondurile de investitii din Romania 2006 a fost anul exiturilor. Astfel, vanzarea de actiuni a generat randamente uriase, iar aceste retrageri ale fondurilor de investitii din afaceri au fost apreciatae si de specialiastii internationali in private equity (capital de risc).

Astfel, European Venture Capital Association (EVCA), revista Real Deals si INSEAD au acordat companiei americane de investitii Advent International Marele Premiu 2006 pentru Emerging Markets. Acest premiu reprezinta o recunoastere a efortului depus de reprezentantii din Romania ai Advent pentru a adauga valoare, a restructura si a transforma Terapia, pe parcursul unei perioade relativ scurta, intr-o companie care opereaza la standarde internationale. Iesirea din afacerea Terapia a reprezentat cel mai mare 'deal' pe piata locala anul trecut, dar si al doilea exit ca marime realizat de un fond de investitii din Europa Centrala si de Est.

Am fost deosebit de onorati sa obtinem nu mai putin de 4 premii la Ceremonia din 2006, ceea ce reprezinta un record absolut pentru Advent International. Aceste premii demostreaza succesul Advent in creerea de lideri de piata puternici in intreaga Europa, ca urmare a expertizei sectoriale acumulate, a vastelor resurse organizationale si puternicei prezente locale, a comentat pentru Wall-Street Sebastian Tcaciuc, Senior Associate Advent International.

In cei peste 22 de ani de existenta, prin cele 14 birouri proprii din tot atatea tari, Advent International a investit peste 10 miliarde de dolari in circa 550 de companii si a realizat peste 130 de IPO-uri pe cele mai mari burse din lume.

De asemenea, juriul compus din experti si investitori institutionali influenti a apreciat impactul pe care vanzarea Terapia l-a avut asupra intregului sector farmaceutic, dimensiunea tranzactiei si randamentul obtinut de Advent, precum si interesul deosebit generat de aceasta.

Romania domina topurile mondiale cu investitii de private equity
Privite initial doar ca surse alternative de finantare, fondurile de investitii sunt acum din ce in ce mai vanate de companii. Mai mult, romanii cauta si avantajele care insotesc banii primiti: o finantare din partea unui fond nu aduce doar bani, ci si know-how.

Impactul aderarii la Uniunea Europeana va accentua nevoia de finantare pentru consolidarea si extinderea afacerilor. Asadar, reticenta antreprenorilor locali se va reduce, iar acestia vor realiza parteneriate concrete cu fondurile de investitii.

Fondurile de private equity isi vor spori activitatea in Romania, urmarind oportunitatile care vor aparea in viitorul apropiat. In consecinta, competitia pentru dealuri se va intensifica, iar numarul si dimensiunile acestora vor creste. Accesul la leverage va fi din ce in ce mai mare, tinzand spre niveluri intalnite in tarile din centrul Europei, ne-a declarat Sebastian Tcaciuc.

Potrivit lui Tcaciuc, Advent International va miza anul acesta in Romania in special pe servicii, bunuri de larg consum, healthcare, retail si materiale de constructii, incercand sa urmareasca acele sectoare care sunt preconizate sa inregistreze rate superioare de crestere sau unde Advent are o experienta bogata prin prisma investitiilor facute la nivel mondial.

Majoritatea proiectelor in care s-au implicat fondurile de investitii in Romania au fost de tip buy-out, respectiv achizitii de pachete majoritare de actiuni sau pachete de control care sunt vandute dupa o perioada de 3, 5 sau 7 ani.

Romania domina topurile mondiale cu investitii de private equity
Suntem angajati in discutii in cateva posibile tranzactii. Dintre acestea, speram sa incheiem unul sau chiar doua in prima jumatate a acestui an, a declarat pentru publicatia noastra Sebastian Tcaciuc .

Advent este prezent in Romania din 1996 si prin investitiile si experienta acumulate in prezent are o foarte buna cunoastere a mediului de afaceri si perspectivelor de dezvolare ale companiilor in care investim. In tara noastra, fondul are in portofoliu producatorul de lacuri si vopsele Dufa Deutek, cumparat in 2005.

Avantaje fonduri de investitii

* Bani si know-how pentru dezvoltarea afacerii

* Parteneriatul te ajuta pentru a face fata competitiei ca urmare a aderarii
la Uniunea Europeana

Dezavantaje fonduri de investitii

* Antreprenorii trebuie sa cedeze o parte din companie fondului de investitii

* Tintele fondurilor de investitii sunt companiile medii si mari

Scenariile de investitii inovatoare in 2007

* capital de dezvoltare pentru companiile care vor sa se extinda in regiune;
* LBO ( Preluarea unei companii printr-o tranzactie in cadrul careia pretul de achizitie este asigurat in cea mai mare parte din capital imprumutat, sub forma de credit sau obligatiuni), in special ca urmare a cresterii multiplilor de leverage;
* spin-offs (externalizari de active), in urma restructurarii companiilor privatizate;
* secondaries -- exit-urile catre alt fond de private equity vor deveni o optiune din ce in ce mai intalnita;
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri